Інвестор не розглядає не реформовані райони, – експерт з децентралізації Юрій Ганущак

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Про громаду, яку два роки чекали 90 млн євро і 90 млн доларів. Які громади найбільш привабливі для інвесторів? Про мову цифр української децентралізації та чому важливо об’єднуватись? Минулого тижня у Кропивницькому відбувся тренінг для регіональних журналістів, де експерти з децентралізації говорили про найбільш інвестиційно-привабливі громади та тенденцію об’єднання в Україні.

Український кризовий медіа-центр в рамках Програми USAID DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» започаткував серію тренінгів для регіональних журналістів, перший з яких відбувся у Кропивницькому. Представники 25 ЗМІ Кіровоградщини поспілкувалися з експертами з децентралізації про те, як проходить реформа в області та чому так важливо об’єднуватися зараз.

За словами директора Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку Сергія Шаршова, сьогодні в Україні нараховується 648 об’єднаних територіальних громад, ще в 59-ти найближчим часом відбудуться вибори. На підконтрольній Україні території налічується близько 10 тис. адміністративних одиниць.

«Загальна кількість населення в об’єднаних громадах – 5,8 млн чоловік. Із початку реформи (2014 року) державна підтримка на розвиток громад та розбудову їх інфраструктури зросла у 30 разів – і у 2017 році становитиме 14,9 млрд грн», – зазначив Сергій Шаршов.

За словами представника ГО «Інститут розвитку територій» Юрія Ганущака, під час об’єднання громади в першу чергу повинні ставити питання “Чому це робиться”. Крім того, не варто шукати чужого прикладу для сліпого копіювання, адже це ознака меншовартості. Децентралізація дає можливість передати на місця повноваження, гроші і, звісно, відповідальність. Об’єднуючись, громада повинна розуміти свої потреби і відповідно до цього будувати стратегію свого розвитку. Реалізувати проекти можна за сприяння держави або ж міжнародних організацій. Разом із тим, громади, які об’єдналися з самого початку реформи, вже сьогодні можуть претендувати на великих інвесторів.

“Усі голови територіальних громад починають говорити про інвестиції. Інвестор, який сьогодні приходить в Україну, навіть не розглядає не реформовані райони. Тобто пішла величезна конкуренція за інвестиції між ОТГ”, – каже Юрій Ганущак.

Як приклад громад, які зуміли привабити інвестиції для розвитку своєї території, експерт називає, зокрема, Стару Синяву на Хмельниччині. Два великих інвестора рік чекали змоги вкласти кошти саме сюди. За словами Юрія Ганущака, райрада не затверджувала комплексну оцінки землі і гальмувала цей процес. Але донор не шукав альтернативи для інвестування, адже вибрав саме цю громаду:

“Майже рік 90 млн євро і 90 млн доларів чекали. Але в інвесторів не було навіть сумнівів, в яку територію вкладати ці кошти. Один “хазяїн” та планувальна документація, яка там була в порядку. Інвестор точно знає, що його звідти не виженуть. А це відкриває величезні перспективи”, – підсумував експерт.

Разом з тим, під час обговорення виникло питання, чи можна сьогодні домовлятися з інвесторами, поки на законодавчому рівні не буде урегульоване питання передачі в управління об’єднаних громад земель поза межами населених пунктів. На цьому акцентував увагу голова Асоціації об’єднаних територіальних громад, Новоукраїнський міський голова Олександр Корінний.

«Перше, що почала робити Новоукраїнська громада – писати Стратегію розвитку.  Сьогодні важливо мати альтернативні джерела енергії, а тому ми запланували будівництво сонячної електростанції. Але коли дійшло до реалізації проекту, зрозуміли, що земля поза межами населеного пункту не наша. Тому прийняття законопроекту щодо врегулювання цього питання, є дуже важливим. Землі поза межами населених пунктів мають бути передані в управління об’єднаних територіальних громад. Саме це дозволить їм розвиватися», – говорить голова Асоціації ОТГ.

У підсумку експерти та представники ЗМІ зійшлися на тому, що реформа місцевого самоврядування змінила сутність і призначення влади. Раніше влада уособлювала у собі повноваження, можливості і примус, а нині влада – це сервіс, і вона надає послуги жителям, займається розвитком територій.

Ще рік тому на Кіровоградщині дискутували, чи взагалі потрібна децентралізація. А сьогодні вже обговорюють її переваги, перші результати та нові виклики. І не останню роль у цьому процесі зіграли представники громадськості та ЗМІ. А тому подібні тренінги дуже важливі, бо тільки тут можна почути інформацію з перших вуст від реформаторів.

          

Ольга Ткаченко, Оксана Якуніна для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар