Урбаністичний форум показав, що Кропивницький це не просто місто “десь у центрі-півдні держави”

У Кропивницькому пройшов урбаністичний форум «Коди міста», на якому учасники презентували креативні проекти для формування позитивного медіаобразу міста в загальнонаціональному контексті.

Про ідею створення форуму та його суть розповіла координатор Ірина Ткаченко:

«Після поїздки у Луцьк у рамках програми національного обміну, я з’ясувала, що про наше місто дуже мало сильних позитивних асоціацій. І ось тоді прийшла ідея зібрати творчих людей з Кропивницького, які створюють креативні простори, проводять різноманітні мистецькі заходи, засновують кулінарні школи, адже все це формує той самий позитивний імідж. Спочатку люди знайомляться з твоїми проектами, а потім починають ототожнювати їх із містом».

На форум запросили засновників уже діючих успішних урбан-кейсів (проектів), аби вони продемонстрували свою роботу. Одними з найяскравіших ініціатив міста є проект кропивницької «Фундації регіональних ініціатив» «Поезія стін», мистецьке інтернет-видання «Штопор» Кирила Поліщука, «Стихійні читання» Ольги Цимбаліст. За словами організаторів, під час таких зустрічей люди намагаються прокладати  міждисциплінарні мости між урбаністикою, медіа середовищем та мистецтвом.

DSC_0996

Ірина Ткаченко зазначає, що у більшості українців слабко сформовані позитивні асоціації про місто у самому серці України:

«Кропивницький називають провінційним містом, дуже інертним, млявим, невиразним. Рідко додають прикметник «театральний», а географічне розташування окреслюють як десь у центрі-півдні держави. Зараз починають згадувати через довгу процедуру перейменування, адже у місті проходили справжні баталії на цьому підґрунті».

Координаторка форуму вважає, що з новою назвою місто отримало гарний шанс почати нову сторінку в своїй історії та стати повноцінною культурною столицею України.

«У січні-лютому буде стартувати проект, на якому розроблятиметься бренд-бук Кропивницького. Маємо намір запросити дизайнерів, маркетологів, креативних людей, щоб маленькими, але впевненими кроками робити місто кращим. Є безліч моментів, за які можна вхопитись. Ми маємо театр, чудові природні ландшафти, привабливу стару частину міста. Потрібно лише розробити маршрути та залучити в них кав’ярні.  Як показує  досвід, вони можуть стати осередком творчого спілкування і колаборації між людьми. У Кропивницькому не вистачає таких вільних просторів, які є ознакою розвинених міст, однак все лише в наших руках».

DSC_0991

Із думкою Ірини Ткаченко погоджується й очільник фундації «Прав людини» Євген Фомін. Чоловік має тривалий досвід життя за кордоном – він відвідав 40 країн світу. Тож Євген Фомін може проводити паралелі між “там” і “тут”. Він говорить про перспективи Кропивницького та важливість людей у розвитку власного міста:

«Приємно бачити, як місто з кожним роком все впевненіше йде на шляху вдосконалення. Починають з’являтися місця та ініціативи, які вносять особливий шарм та образ Кропивницького.  Але все це створюють не уявні прибульці з неба. Це робота кожного з нас. Адже місто – це я, це ти, це ми з тобою».

Загалом на урбаністичному форумі було презентовано ряд проектів, успішна реалізація яких, може дати сильний поштовх для того, аби збудувати новий імідж міста.

Окрім того, гостей пригощали красивим тематичним тортом із емблемами форуму.

DSC_1002  DSC_1006  DSC_0984

DSC_0981

Поширити:

Залишити коментар:

коментар