У Кропивницькому обговорили проблеми протидії наркоманії

© vesti.dp.ua

Серед багатьох проблем українського суспільства чи не найгострішою є проблема наркоманії.  На даний час число молодих людей, які вживають психотропні речовини, продовжує невпинно зростати. При цьому, сьогодні навряд чи можна знайти підлітка, який би не знав про смертельну небезпеку наркотиків. Очевидно, що це знання в більшості випадків нікого не зупиняє.

Саме з метою протидії поширенню наркоманії і злочинності та внесенню актуальних пропозицій у міську Програму, пов’язану з незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин і прекурсорів, на 2017-2018 р.р. у міськраді зібрались активні юнаки та дівчата, представники благодійного фонду «Повернення до життя» і Кіровоградського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

1

На зустрічі, що проходила у формі діалогу, обговорювали нагальні проблеми у донесенні інформації до підлітків та шляхи їх вирішення.

Найперше, що викликало здивування у представника благодійного фонду «Повернення до життя» Олександра Осташова, що у кропивницькому міськвиконкомі відсутній координаційний орган, який би регулював питання протидії поширенню наркоманії.

«Це для мене дуже несподівано, тому хочеться разом направити побажання голові міськвиконкому, щоб такий орган був створений для обговорення проблемних питань та майбутніх кроків, оскільки це соціально-важливе завдання», – розповів Олександр Осташов.

Першим пунктом програми стояло обговорення комплексних спеціальних та профілактичних заходів, спрямований на запобігання надходженню наркотичних засобів у навчальні заклади.

«Важливо проводити профілактичні бесіди з учнями шкіл та студентством, в яких йдеться про те наскільки шкідливі наркотики. Ключова роль у цьому питанні належить батькам», – сказав один з учасників обговорення.

Натомість, Олександр Осташов запропонував видавати спеціальний посібник, за допомогою якого батьки зможуть розпізнати перші симптоми вживання наркотиків у підлітка.

Одним з найактивніших учасників круглого столу виявився студент Олександр, який відмітив, що між підлітками та компетентними органами відсутній двосторонній зв’язок:

«Моделюємо ситуацію, коли я виступаю в ролі учня і знаю, що в школі реалізовується продаж наркотиків. Куди мені звертатися? До правоохоронних іти страшно, вони ще можуть і мені щось «пришити».

Відповісти на це питання взявся директор Кіровоградського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олег Краснокутський:

«Справді, молоді важко знайти контакти для того, щоб повідомити інформацію анонімно. У кожному класі та аудиторії необхідно розмістити листівки, де буде вказаний номер анонімної «гарячої лінії», щоб кожен бажаючий зміг повідомити факти про незаконні дії».

Серед найбільших проблем у сфері протидії поширенню наркоманії, підлітки виділили:

  • – недостатню проінформованість щодо заходів;
  • – відсутність належного контролю у місцях відпочинку (барах, клубах, дискотеках);
  • – малу ефективність профілактичних бесід;
  • – відсутність достатньої кількості місць, де б підліток зміг безкоштовно проводити своє дозвілля (гуртки, секції, майстер-класи);
  • – відсутність бігбордів, реклами та дійсно цікавих заходів для пропагування здорового способу життя.

Члени засідання на чолі з Олегом Краснокутським прийняли до уваги всі зауваження та пообіцяли їх проаналізувати і результати подати на розгляд міської сесії, яка відбудеться 20 грудня, щоб депутати внесли зміни до Програми протидії поширенню наркоманії і злочинності, пов’язаної з незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин і прекурсорів, на 2017-2018 р.р.

2 3 4

Поширити:

Залишити коментар:

коментар