Герої, які не втратили силу духу, презентували у Кропивницькому виставку проекту “Переможці”

Сьогодні, 10 грудня, у Кропивницькому презентували виставку мультимедійного проекту каналу “1+1” та журналу VIVA “Переможці”. Проект розповідає про українських бійців та волонтерів, які втратили на війні кінцівки, але не втратили силу духу.

Виставку відкрили у відділі Кіровоградського обласного художнього музею-картинній галереї Петра Оссовського. Презентувати проект кропивничанам приїхали його герої – воїни АТО, які попри втрату кінцівок продовжують повноцінно жити і надихають навколишній світ своєю силою та енергією – Віктор Кардаш, В’ячеслав Буйновський та наш земляк Вадим Довгорук.

DSC_0826

Завітала до Кропивницького і куратор проекту VIVA “Переможці” волонтер та телеведуча каналу 1+1 Соломія Вітвіцька, яка зізналась присутнім, що вона є нашою землячкою.

“Я сама родом з Кіровоградщини з села Надлак Новоархангельського району. У мене навіть є тут родичі”, – поділилась Соломія.

DSC_0787

Відкриття виставки викликало неабиякий ажіотаж серед кропивничан. На презентацію прийшли волонтери, містяни, журналісти, представники міської та обласної влади, а також два нардепи – Дмитро Лінько та Костянтин Яриніч. Зала в картинній галереї ледве вмістила всіх охочих.

DSC_0799

“Ми прагнемо змінити громадську думку та ставлення до людей з інвалідністю. Ми прагнемо розвивати сучасне протезування в Україні, а також дуже мріємо, що українські міста будуть доступними і безбар’єрними”, – на початку презентації розповіла Соломія Вітвіцька.

Куратор проекту зазначила, що виставка побувала вже в 10 містах України і світу, і команда вже готує оновлений проект.

“Ми вже хочемо більше звернути увагу на спортивне протезування, яке не фінансується державою, спортивну реабілітацію, психологічну реабілітацію, і я сподіваюсь, що дедалі більше однодумців та партнерів долучатимуться до нашого проекту”, – поділилась думкою волонтер та телеведуча.

Аби зануритися у атмосферу створення проекту, присутнім показали арт-бекстейдж процесу – відеоролик зі зйомок.

Під час презентації виставки народний депутат Костянтин Яриніч приємно здивував одного з героїв проекту Віктора Кардаша. Річ у тому, що втративши ногу в АТО і ставши на протез, боєць сам виявив бажання стати медиком-протезизстом, аби допомагати іншим людям. З рук нардепа Віктор Кардаш отримав сертифікат на навчання в Канаді, де він зможе отримати безцінні знання у цій галузі. Крім того, сертифікат на спортивне протезування руки від заступника керівника центру надання допомоги учасникам АТО Кіровоградської ОДА Сергія Шагіна отримав Олег Лук’янченко – боєць АТО, який втратив кінцівку на війні. Долучились до благодійної справи і депутати міської ради Кропивницького – Олександр Цертій передав проекту “Переможці” кошти, зібрани ним і його колегами. А секретар міської ради Андрій Табалов пообіцяв під час заходу, що посприяє здійсненню мрії кропивницького “кіборга”, героя проекту “Переможці” Вадима Довгорука – стати військовим психологом.

Між виступами та приємними благодійними сюрпризами для присутніх виступав вокаліст гурту “Без обмежень” Сергій Танчинець. Соломія Вітвіцька розповіла, що артист дуже зрадів, коли вона вперше запропонувала йому поїхати в АТО і заспівати для українських військових. З тих пір Сергій активно бере участь у благодійних проектах разом з телеведучою.

DSC_0811

У відкритті виставки також взяв участь канадський фахівець з протезування Чед Нільсен. Він вже два роки відвідує Україну, і завдяки йомубагато бійців АТО, які втратили на війні кінцівки, отримали сучасні біопротези.

Герої проекту VIVA “Переможці” розповіли присутнім, що найменше, чого вони потребують – це жалість.

“Я думаю, що жаліти нас не треба. Лише підтримувати морально, а інше все приложиться”, – висловив думку Віктор Кардаш.

Вадим Довгорук теж впевнений, що жаліти людей з інвалідністю не потрібно.

“Жаліти не потрібно. До людей у візках і з протезами треба ставитись так, як до себе”, – сказав Вадим.

Герой проекту VIVA “Переможці” ще й віджартувався:

“Чого у нас паралімпійська збірна сама сильна? Бо в нас немає ні пандусів, ні низьких бордюрів”.

переможці

Наостанок всі присутні заспівали українського Славня. Після офіційної частини презентації люди ще довго не розходились, спілкувались між собою та брали автографи у героїв проекту VIVA “Переможці”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар