У Кропивницькому офіційно відзначили третю річницю початку Революції Гідності

Сьогодні, 21 листопада, у Кропивницькому офіційно відзначили День Гідності та Свободи та третю річницю початку Революції Гідності.

Спочатку активісти Євромайдану, кропивничани та керівництво міста і області поклали квіти до пам’ятної дошки Герою Небесної Сотні Віктору Чміленку, яка розташована на однойменній вулиці. Далі офіційні заходи перемістились на площу Героїв Майдану. Усі бажаючі поклали квіти до імпровізованого меморіалу Героям Майдану.

Перед містянами виступили активісти місцевого і київського Євромайдану Сергій Михальонок, Андрій Лаврусь, Наталя Вельгун та Олексій Цокалов.

“Революція Гідності – це продовження тих революцій, які відбувались в Україні – Револіції на граніті, Помаранчевої революції. І я думаю, вона не закінчилась. Наш народ має стати вільним і гідним тої землі, на якій ми живемо”, – сказав координатор ГО “Кіровоградський Євромайдан” Сергій Михальонок.

Андрій Лаврусь, у своєму виступі пригадав той день, 21 листопада 2013 року, коли на тоді ще площу Кірова, на заклик двох студенток у соцмережах, вийшло декілька десятків людей.

“Дві студентки педагогічного університету Олена і Вікторія написали у соцмережах заклик вийти на Майдан. Сюди вийшли люди непартійні, їх ніхто не зганяв, їм ніхто не платив, але вони вийшли. І ці люди пройшли всю Революцію, увесь Майдан. Потім ці люди не зупинились, і продовжили займатися справою на благо держави – одні займались волонтерською роботою, інші стали добровольцями перших батальйонів, які вирушили на схід. Я хочу, щоб всі ми пам’ятали, якою ціною нам дається ця тяжка боротьба, щоб пам’ятали Героїв Небесної Сотні не тільки у цей день”, – розповів Андрій Лаврусь.

Товариш Героя Небесної Сотні, загиблого на Майдану у Києві, Віктора Чміленка – Олексій Цокалов – пригадав слова свого побратима про честь і гідність.

“Віктор розповів, що честь, це те, як до тебе ставляться оточуючі, а гідність – як ти ставишся сам до себе. І от, коли втрачена честь, а залишаєтся гідність, людина поверне свою честь, а от коли втрачена гідність – шансів немає ніяких”, – згадав Олексій.

Він також розповів, що багато наших можновладців, декларуючи одні цінності, живуть зовсім по-іншому. Доказом цьому, на його думку, є ті скандальні електронні декларації з неймовірними статками.

Наталя Вельгун у своїй промові ще раз висловила позицію активістів Євромайдану щодо розташування майбутнього пам’ятника Героям Майдану.

“Тут, на цьому місці, де ми з вами зараз стоїмо, відбувались доленосні події, які влилися у всеукраїнське річище Революції Гідності, і змінили життя нашої країни. Ця площа пам’ятає і перших студенток, які виступили на підтримку київських протестувальників, і 26 січня – таке морозяне і таке гаряче. Тут навічно закарбоване ім’я Героя України Віктора Чміленка. Тут має бути і пам’ятний знак присвячений подіям Майдану”, – наголосила Наталя Вельгун.

Наприкінці заходу панахиду за загиблими борцями за Незалежність України провів секретар Кропивницької єпархії УПЦ Київского Патріархату отець Іван.

Нагадаємо, сьогодні ввечері, 21 листопада, активісти Євромайдану запрошують кропивничан згадати події Революції Гідності трирічної давнини. О 17.00 в тайм клубі «Берлога» відбудеться пам’ятний захід з елементами перфомансу, переглядом фото і відеопідбірки, а о 18.30 Героїв Революції Гідності вшанують на площі Героїв Майдану.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар