РНБО стверджує, що у зоні АТО відносно стабільно

Ситуація в районі проведення АТО залишається відносно стабільною. Проте поодинокі збройні провокації тривають – за минулу добу бойовики 6 разів порушили режим припинення вогню. Таку інформацію оприлюднив сьогодні на брифінгу речник  адміністрації Президента України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко.

Луганський напрямок

Сторони повністю дотримуються перемир’я. Не зафіксовано жодного обстрілу.

Донецький напрямок

Бойовики чотири рази обстріляли позиції сил АТО. Неспокійно залишається поблизу Авдіївки де незаконні збройні формування стріляли з БМП, стрілецької зброї та гранатометів. Також бойовики застосували стрілецьку зброю та гранатомети в районі Зайцевого. Крім того, біля Луганського, що на Світлодарській дузі, ворог додатково стріляв з великокаліберних кулеметів, на що отримав відсіч з боку українських військових.

Маріупольский напрямок

Бойовики здійснили дві збройних провокації – в районі Мар’їнки та села Гнутове, застосувавши стрілецьку зброю та гранатомети.

Також біля Гнутового на міні підірвався трактор.

Водій отримав рани голови та був госпіталізований до Маріупольської лікарні. Травма чоловіка сталася через ігнорування попереджувальних табличок з написом “Міни”, які встановлюють сили АТО для убезпечення цивільних мешканців. Збройні Сили України просять дуже уважно ставитися до знаків, які можуть зберегти здоров’я та життя мирних людей.

За минулу добу жоден український військовослужбовець не загинув,  один зазнав поранень внаслідок обстрілу біля Мар’їнки.

За даними ГУР МОУ, протягом доби противник зазнав втрат небойового характеру

Так, у стані так званої «ЛНР», один бойовик отримав поранення внаслідок необережного поводження зі зброєю та один загинув під час керування бойовою технікою у місті Стаханов. Ще двоє бойовиків з бандформування «100 окрема мотострілецька бригада» так званої «ДНР» отримали поранення внаслідок внутрішніх суперечок.

Також військова розвідка встановила обставини провокативного обстрілу у районі Широка Балка – Горлівське водосховище 2 травня. Встановлені персональні дані бойовиків так званої «розвідувальної роти 3-ї окремої мотострілецької бригади», що розташована у Горлівці, порушивших перемир’я. Це так званий «заступник командиру 1-го розвідувального взводу» Євген Бороздич та розвідники-сапери Руслан Козловський і Роман Єгупов. Також розвідка встановила, що командиром підрозділу є бойовик на ім’я Сергій Попков. Бойовики здійснили збройну провокацію у стані алкогольного сп’яніння.

Військова розвідка фіксує дедалі більше факти внутрішних конфліктів та низької дисципліни серед бойовиків. Зокрема, 30 квітня троє бойовиків, що знаходилися у місті Дебальцеве, самовільно залишили передові позиції. З 1 по 3 травня 17 бойовиків так званого «9-го окремого мотострілецького полку морської піхоти», що розташований у Новоазовську, заявили про намір покинути бандформування. Також протягом 2-3 травня 50 бойовиків, що знаходилися в районах Макіївки, Донецька та Горлівки, самовільно вирушили в бік україно-російського кордону. Російські керівники бандформувань, насамперед генерал-майор ЗС РФ Валерій Асапов, оголосив план перехоплення.

 Українські правоохоронці затримують спільників незаконних збройних формувань

Вчора на блокпосту Пищевик на Донеччині правоохоронці викрили начальницю т.зв. «управління пенсійного фонду Тельманівського району бандформування «ДНР». Спільниця бойовиків, використовуючи фіктивні документи, оформила статус переселенця і отримувала соціальні виплати з вересня 2015 року. Завдяки ретельному контролю на блокпостах поліція припинила цей акт шахрайства.

Правоохоронці вилучають незаконні боєприпаси

Вчора поліцейські затримали чоловіка, у якого виявили дві гранати РГД–5 та 10 запалів. Затриманий пояснив поліцейським, що небезпечну знахідку він знайшов на околиці Авдіївки та вирішив залишити собі.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар