Як Росія контролює окуповані райони Донбасу

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Російські міністерства відповідають за політику РФ в Україні, а російський уряд напряму керує окупованим Донбасом.

Про це 29 березня 2016 року написала німецька газета Bild. Німецьке ЗМІ посилається на документи Міжвідомчої комісії з надання гуманітарної підтримки потерпілим територіям південно-східних районів Донецької та Луганської областей України (Держдума РФ) від 23 жовтня 2015 року. Згідно з цими записами, уряд Росії керує усією діяльністю окупованих регіонів, а вищезгадана комісія працює як тіньовий уряд окупованих територій у Донецькій та Луганській областях України.

Для цього у п’яти російських міністерствах створено шість контролюючих робочих груп, які безпосередньо керують за напрямками «Фінанси і податкове право», «Визначення політики заробітної плати, а також житлових і громадських послуг», «Відновлення промисловості», «Торгівля з джерелами енергії», «Створення ринку електроенергії» і «Транспортна інфраструктура». Таким чином, окуповані території українського Донбасу Росія розглядає у якості частини власної суверенної території. Отже, Росія взяла на себе й фінансовий контроль над самопроголошеними «ДНР» та «ЛНР» на сході України.

Серед «керівників» окупантів в документах зазначені віце-прем’єр уряду РФ Дмитро Козак, який також є близьким другом Путіна, заступник міністра економічного розвитку РФ Сергій Назаров, заступник міністра фінансів РФ Леонід Горнін. Пряме керівництво усіма групами покладено на ФСБ.

До речі, за офіційними даними Москви, обидва фігуранти – Козак і Назаров наразі спільно працюють у «комісії з соціально-економічного розвитку Республіки Крим і Севастополя».

Bild стверджує, що деякі українські олігархи, які втекли до Росії в 2014 році із екс-президентом Віктором Януковичем, вказали, що вони знали про вищевказані завдання цієї Думської комісії.

Висновок німецьких експертів одностайний – замість того, щоби передбачати реінтеграцію окупованих регіонів України в середньостроковій перспективі, цей план спрямований на забезпечення  довгострокового існування ОРДЛО під повним контролем Росії.

Подібна ситуація чітко говорить про те, що окупований Донбас є маріонетковим створенням Російської Федерації, а майбутнє самопроголошених «республік» вирішують виключно у Москві. Таким чином, Мінські угоди, та все, що з ними пов’язане, не варті навіть паперу, на якому вони написані, а будь-які вибори у так званих ДНР/ЛНР абсурдні з будь-якої точки зору. І не матимуть жодного сенсу для України.

Андрій Кісельов (Галат), Заступник керівника ІАЦ РНБО

Поширити:

Залишити коментар:

коментар