Українці Росії просять президентів, ЮНЕСКО, ООН і ОБСЄ зберегти бібліотеку в Москві

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Представники українських організацій в РФ опублікували відкритого листа, адресованого президентам Росії та України, гендиректору ЮНЕСКО, верховним комісарам ООН з прав людини і ОБСЄ з питань нацменшин, з проханням завадити ліквідації Бібліотеки української літератури в Москві.

Копію листа розміщено на Facebook-сторінці спільноти «Українці Росії», інформує VIDIA.

«Закликаємо не допустити прийняття рішення, що на догоду політичній кон’юнктурі є нічим іншим, як свідомим знищенням культурних цінностей, і призведе до закриття доступу до вершин української літератури для російських читачів, обмеження задоволення національно-культурних потреб громадян Росії українського походження», – йдеться в листі.

Активісти нагадали, що під час сталінських репресій 1938 року в Москві закрили першу українську бібліотеку, а її співробітників репресували. Після відновлення бібліотеки у 1989-му за 26 років роботи у ній зібрали унікальний бібліотечний фонд українською, російською та іншими мовами, «рівного якому немає в жодній іншій бібліотеці Росії». До речі, до обшуку тут зберігалися і книги кіровоградського письменника Василя Бондаря.

Читайте також: У Москві з української бібліотеки вилучили книгу автора з Кіровограда (ФОТО)

Документ підписали члени правління Українського конгресу Росії, активісти громадської організації «Українці Москви», представники інших товариств Москви, Санкт-Петербурга, Волгограда, Омська, Владивостока, Воронежа, Уфи, Новосибірська, Тольятті, Калінінграда, Камчатки, Петрозаводська, Сургута, Томська, Мурманська.

Нагадаємо, у  Бібліотеці української літератури в Москві працює кіровоградка Тетяна Мунтян (відділ комплектування), яка також потрапила під репресії російських “правоохоронців”.

Читайте також: Пригоди кіровоградки в українській бібліотеці в Москві: обшуки, допити, арешти… (ФОТО)

Поширити:

Залишити коментар:

коментар