МЗС України звернулось до міжнародної спільноти щодо агресивних дій Росії на Донбасі

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує чергові спроби Російської Федерації та контрольованих нею бойовиків загострити безпекову ситуацію на Донбасі.

Попри чергову домовленість про запровадження режиму повної тиші, яка була досягнута у рамках останньої зустрічі Тристоронньої контактної групи, кількість збройних провокацій проти сил АТО уздовж лінії розмежування продовжує зростати.

Лише впродовж доби 17 січня бойовиками здійснено 48 обстрілів позицій сил АТО та цивільних об’єктів, 16 січня – 36, 15 січня – 40. При цьому, крім стрілецької зброї, ними застосовувались 82-мм та 120-мм міномети, гранатомети, зенітні установки та озброєння БМП. Особливо зухвалим актом став навмисний обстріл 16 січня автомобіля Спеціальної Моніторингової Місії (СММ) ОБСЄ.

Характер та обставини таких дій свідчать про їхню ретельну спланованість. Вони підривають не лише суть, логіку і послідовність Мінських домовленостей, але й нівелюють усі зусилля України та міжнародного співтовариства, спрямовані на відновлення миру і стабільності, фактично унеможливлюють реалізацію політичної частини мирного врегулювання.

Звертаємо увагу світового співтовариства на чергові докази свідомого нехтування Росією Мінських домовленостей та її цілковиту відповідальність за ситуацію в окремих районах Донецької та Луганської областей. Через цілеспрямовану політику Кремля, який не припиняє ведення гібридної війни проти України, змушені констатувати, що майже через рік після схвалення Комплексу заходів з імплементації Мінських домовленостей обстановка на сході України продовжує залишатися вкрай крихкою та далекою від відновлення миру, безпеки та життєдіяльності постраждалих від рук терористів районів.

Закликаємо міжнародних партнерів не піддаватися на оманливі маневри російського агресора, який постійно демонструє вражаючу розбіжність між своєю риторикою та реальними діями. На цьому тлі політичний тиск на Російську Федерацію та застосування дипломатичних і санкційних інструментів є критично важливим для повернення Кремля у міжнародно-правове русло.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар