Ворог продовжує здійснювати збройні провокації (РНБО)

Луганський напрямок. Бойові дії не велися, вже третю добу підряд.

Донецький напрямок. Ворог продовжує здійснювати збройні провокації у районі Світлодарської дуги. Так, поблизу селища Луганське противник сім разів відкривав неприцільний вогонь зі стрілецької зброї у бік українських позицій. Про це поінформував сьогодні на щоденному брифінгу речник  адміністрації Президента України з питань АТО  полковник  Олександр Мотузяник.

Вчора епіцентром бойових дій були північні та західні околиці Горлівки. Ще засвітла НЗФ почали обстрілювати зі стрілецької зброї наші позиції у районі Зайцевого. А вдень і після заходу сонця продовжили порушувати режим перемир’я, застосовуючи при цьому гранатомети, зенітні установки та важке озброєння – 82-мм міномети та танк, який атакував українські рубежі оборони пізно ввечері.

Поблизу Майорська бойовики важке озброєння не застосовували, проте прицільно обстрілювали наші позиції з гранатометів та стрілецької зброї.

Із крайніх західних передмість окупованої Горлівки бандформування відкривали вогонь по позиціях сил АТО поблизу Новгородського. Вогонь вівся у темну пору доби. При цьому, нарівні зі стрілецькою зброєю, застосовувалося озброєння БМП та міномети калібру 82 мм.

Ворожі БМП та міномети застосовувалися також поблизу Троїцького та Новоселівки, що на захід від Горлівки. Ворожий вогонь вівся у темну пору доби з метою приховати ці злочини.

Вчорашній хаотичний мінометний обстріл бойовиками місцевості у районі Зайцевого забрав життя місцевої мешканки. Декілька мін влучили у будинки місцевих мешканців. Українські військові вирушили на допомогу місцевим. В одному з помешкань вони виявили літню жінку з множинними осколковими пораненнями. Під час евакуації її до лікарні, потерпіла померла від отриманих поранень, несумісних з життям.

Вкотре цей трагічний випадок демонструє справжню суть так званих «поборників руського міру» та їх кураторів із Москви, які, розігруючи геополітичні баталії на сході України, своїми злочинними діями забирають все більше життів мешканців регіону.

На західних околицях Донецька обстановка без змін, ворожі обстріли тривають по всій лінії фронту від Авдіївки до району Донецького аеропорту. При цьому противник застосовує в основному гранатомети та стрілецьку зброю. Єдиним випадком застосування мінометів був вчорашній обстріл українських рубежів оборони у районі Пісок після заходу сонця.

Маріупольський напрямок

Неспокійно протягом доби було поблизу Мар’їнки, де бойовики вели прицільні обстріли наших позицій з ручних та станкових гранатометів, а також зі стрілецької зброї. Вогонь вони відкривали пізно ввечері.

Так само пізно ввечері бандформування відкрили вогонь з мінометів та зенітних установок у бік українських позицій поблизу села Гнутове (Іллічівський район Маріуполя). Час обстрілу було обрано невипадково, адже протягом дня у тому районі перебувала місія ОБСЄ, яка обслідувала село Комінтернове на наявність у ньому важких озброєнь НЗФ. І після того, як міжнародні спостерігачі покинули район, бойовики відкрили вогонь по українських позиціях.

Водночас робота представників СММ ОБСЄ у районі Комінтернового була ускладнена діями бойовиків. За домовленістю, українські військові пропустили групу міжнародних спостерігачів через всі наші блокпости на територію Комінтернового. Однак бойовики допустили спостерігачів лише до тої частини села, де їм це було вигідно. Таким чином, контролюючи кожен рух співробітників ОБСЄ, бойовики вчергове змогли приховати сліди воєнної техніки, розміщеної на задніх подвір’ях.

Окрім того, контрольовані російською владою найманці спробували скерувати один із автомобілів ОБСЄ по маршруту, де бойовики збирались його обстріляти. Наслідком цієї зухвалої провокації могла стати загибель міжнародних спостерігачів та подальші звинувачення у цьому на адресу сил АТО. Проте наші бійці вчасно попередили про це співробітників ОБСЄ, і провокація зірвалась.

Безпілотних літальних апаратів в межах Донецької та Луганської області зафіксовано не було.

За минулу добу внаслідок бойових дій загинув один український військовослужбовець, 3 – було поранено.

Українські силовики затримують терористів

У м. Добропілля Донецької області співробітники СБУ та поліції затримали чоловіка, який планував здійснити серію терактів. Встановлено, що затриманий у травні-липні 2014 р. пройшов спеціальну підготовку на базі так званого «батальйону «Восток» бандформування «ДНР» під керівництвом інструктора на прізвисько «Хімік», де його навчили підривати мости, закладати вибухівку, виготовляти детонатори з мобільного телефона та інші «пекельні машинки». Після цього він повернувся на територію, контрольовану українською владою, очікуючи на підкріплення з окупованої території для здійснення терористичних актів. На його совісті – два замахи на вбивство, внаслідок чого було важко поранено 2 цивільних людей. У диверсанта вилучено 9 кг пластиду, детонатори, гранатомет РПГ-26, гранати Ф-1, автомат Калашникова, пістолет Макарова та набої різного калібру.

1211

Також днями на Луганщині співробітники СБУ та поліції затримали спільно бойовика, причетного до збиття транспортного літака Повітряних Сил ЗСУ Ан-26 14 липня 2014 року.

Затриманий входив до так званої «9-ї роти Суходольського ополчення» ворога, і брав участь у бойових діях в на сході Луганської області (поблизу Луганська та Ізвариного). Саме його бандформування збило літак Ан-26, який забезпечував постачання сил АТО в Секторі Д.

До Вашої уваги – відео з прямою мовою затриманого.

Незважаючи на загострення обстановки на сході України, підрозділи ЗСУ продовжують планові навчання в різних куточках України

У Донецькій області, в районах зосередження відведеної важкої техніки ЗСУ, артилеристи щодня відпрацьовують злагодженість своїх дій, а командири підрозділів – вдосконалюють навички управління підрозділами.

Усі бійці мають бойовий досвід, тому кожен досконало знає не лише свої завдання, а й ролі інших номерів обслуги.

2821222324252627

Також щонайменше двічі на тиждень, за погодженням з місцевою владою, проводяться навчання українських десантників з 25-ї окремої повітряно-десантної бригади.

Основна увага приділяється бойовим навчальним стрільбам, тактичній та інженерній підготовці, медицини. З метою підтримки постійної бойової готовності проводяться заняття з відбиття нападу умовного противника на базовий табір, готовності негайно виїхати на затримання або знешкодження ворожої ДРГ.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Другокурсники Гвардійського факультету військової підготовки імені Верховної Ради України Національного Харківського політехнічного інституту виконали практичні вправи з водіння танків.

За діями курсантів спостерігали досвідчені офіцери-танкісти, які мають бойовий досвід. Кожен курсант пройшов необхідну теоретичну підготовку та склав залік на спеціалізованому тренажері. Всі вони забов’язані навчитися водити бойові машини в різних умовах тактичної обстановки, місцевості, погоди та видимості. Тому в ході занять молоді танкісти відпрацювали подолання природних перешкод та крутих поворотів.

464142434445

Історія бронетранспортера БТР-80 на ім’я «Ластівка»

Ця бойова машина перебуває на озброєнні в 95-й окремій аеромобільній бригаді.

Десантник Іван Трембовецький, член екіпажу машини, згадує, що навесні 2014 року, вони зібрали цей БТР з купи запчастин за один день, після чого він вирушив на фронт.

Через свою швидкість – дорогою до 120 км/год, полем – до 100 км/год, – машина завжди у розвідувальному дозорі, і першою водить батальйон.

За півтора роки війни ця бойова машина наїздила понад 10 тисяч кілометрів, сотні разів була під обстрілами – всюди, де проліг бойовий шлях 95-ї бригади, в тому числі – і у легендарну літньому рейді 2014 року.

Цей БТР понад 300 разів подолав дорогу з Пісок в Донецький аеропорт, доставивши в термінал тонни боєприпасів, їжі, одягу, та евакуювавши звідти десятки поранених. Там машина по черзі втратила всі колеса – від постійної роботи комплект шин зносився. Причому жодного разу «Ластівка» не підвела: не зламалась, не зупинилась, в ній не загинув жоден боєць.

515253545556575859

Поширити:

Залишити коментар:

коментар