Футбольний поєдинок “Зірка” – “Динамо”: представляємо суперника

Сьогодні, 2 жовтня, о 19.30 кропивницька “Зірка” зустрінеться з київським “Динамо” на полі суперників.

Прес-служба кропивницької “Зірки” представляє суперника 

Рік заснування: 1927.

Президент: Ігор Суркіс.

Головний тренер: Сергій Ребров.

Веб-сайт: www.fcdynamo.kiev.ua

13 травня 1927 року міжвідомча комісією зі справ громадських організацій та союзів Київського округу офіційно зареєструвала Статут Київського пролетарського спортивного товариства «Динамо». Та лише 1 липня 1928 року команда «Динамо» провела першу офіційну гру. Цей матч проходив у Білій Церкві, де киянам протистояла збірна міста, і столичні футболісти поступилися з рахунком 1:2. 14 вересня 1929 року «Динамо» проводить свій перший міжнародний матч з робітничою командою Нижньої Австрії «Дойч Ваграм» і програє з рахунком 3:4.

У 1936 році в СРСР відбувся перший єдиний командний чемпіонат. Представником від України стала найсильніша на той час команда УРСР – київське «Динамо». Дебют у чемпіонаті відбувся у Києві 24 травня, коли московські одноклубники розгромили господарів з рахунком 5:1. У підсумку, наші суперники фінішували другими, так і не наздогнавши москвичів за набраними очками. У наступному сезоні 1937 року «Динамо» стало бронзовим призером чемпіонату, а потім аж до початку Другої світової війни медалей не завойовувало.

Після війни, у 1945 році команда посіла передостаннє місце в чемпіонаті, наступного року – останнє. За регламентом змагань, вона мала б понизитися у класі, але для киян зробили виключення, пригадавши втрати воєнного часу. Крім того, перші п’ять років після війни столичний клуб переслідувала тренерська лихоманка: з 1946 по 1951 роки в «біло-синіх» змінилося аж десять наставників.

Переломним став прихід до наших суперників тренера Олега Ошенкова. Під його керівництвом «Динамо» перетворилося з андердога на фаворита змагань. У 1951 році кияни стали срібними призерами чемпіонату СРСР. А в 1954 році столичні футболісти здобули свій перший Кубок СРСР. На шляху до трофею «біло-сині» вибили зі змагань вільнюський і московський «Спартак», «ЦДКА», ленінградський «Зеніт», а у фіналі українці здолали єреванський «Спартак».

Наприкінці 50-х склад «Динамо» поповнили Валерій Лобановський, Василь Турянчик, Йожеф Сабо та ще кілька футболістів. Команду очолив В’ячеслав Соловйов. Сезон 1960 року приніс киянам «срібло». А в сезоні 1961 року кияни вперше виграли чемпіонат СРСР, на чотири очки випередивши московське «Торпедо», що фінішувало другим. Проте після тріумфального сезону, у наступних розіграшах чемпіонату клуб виступав гірше. П’яте місце 1962 року, та сьоме – 1963 – підтвердження цих слів.

У січні 1964 року посаду головного тренера обіймає Віктор Маслов, з яким столична команда виграє Кубок СРСР та отримує змогу дебютувати в клубному європейському турнірі – Кубку кубків. Початок турніру видався вдалим – «біло-сині» здолали «Колрейн» з Північної Ірландії та норвезький «Русенборг». Та на стадії 1/4 фіналу наші суперники припинили боротьбу за трофей, поступившись шотландському «Селтіку».

Рік 1966 виявився одним з найуспішніших в історії «Динамо». Кияни здобули чемпіонські медалі, вибороли Кубок СРСР, п’ятеро динамівців стали бронзовими призерами чемпіонату світу в Англії, у складі збірної СРСР, а Андрія Бібу визнали найкращим футболістом року в СРСР. У 1967 та 1968 роках столичний клуб знову переміг у чемпіонаті СРСР, чим повторив рекорд московського ЦДКА – три чемпіонства поспіль. У тому ж таки 67-му році «біло-сині» дебютували в Кубку чемпіонів. Підопічні Віктора Маслова на першій стадії сенсаційно вибили чинного володаря трофею шотландський «Селтік», проте в наступному етапі поступилися чемпіону Польщі «Гурнику». У 1969 році наші суперники посіли друге місце в чемпіонаті, а в 1970 – сьоме. Команду залишив ряд провідних футболістів і тренер Віктор Маслов.

У 1971 році наставником «Динамо» був призначений Олександр Севидов і разом з ним кияни одразу повернули собі чемпіонські медалі. Крім того, воротар столичного клубу Євген Рудаков був визнаний найкращим голкіпером та футболістом СРСР. У двох наступних сезонах «біло-сині» ставали срібними призерами чемпіонату, а нападник команди Олег Блохін ставав найкращим бомбардиром динамівців. У жовтні 1973 року «Динамо» отримало нового головного тренера. Ним став 34-річний Валерій Лобановський. Наступного сезону до тренерського штабу ввійшов Олег Базилевич, і разом з цим тренерським тандемом одразу було здобуто чемпіонство і Кубок СРСР. У 75-му році клуб знову здобуває золоті медалі, а також приносить радянському футболу перші в його історії європейські призи – Кубок кубків і Суперкубок УЄФА. У перших трьох раундах Кубка володаря кубків кияни здолали софійський «ЦСКА», німецький «Айнтрахт» і турецький «Бурсаспор». У півфіналі столичні футболісти здолали голландський «ПСВ», а у фіналі були сильнішими за угорський «Ференцварош». Восени двоматчеве протистояння з володарем Кубку європейських чемпіонів, мюнхенською «Баварією», принесло «біло-синім» звання найкращої команди Європи. А наприкінці року Олег Блохін був визнаний найкращим футболістом Європи і йому був вручений «Золотий м’яч».

Після тріумфу 1975 року кияни продовжують вигравати радянські трофеї, але команду переслідують постійні невдачі в єврокубках. У 1986 році «біло-сині» вдруге перемагають у Кубку володаря кубків. Того ж року, а також у 1988 році, майже усі футболісти «Динамо», в складі збірної СРСР беруть участь на Чемпіонаті світу 1986 та Євро-1988, де стають срібними призерами. А ще один гравець киян Ігор Бєланов у 1986 році стає володарем «Золотого м’яча». Згодом столична команда виграє передостанній чемпіонат СРСР, але команду знову залишає Валерій Лобановський.

Після утворення чемпіонату незалежної України, «біло-сині» стають однозначним лідером українського футболу, хоч і не виграють золоті медалі в перший же сезон. У 1993 році клуб переходить у власність Григорія Суркіса, перетворившись на акціонерне товариство.

Керівництво клубу звертається до Валерія Лобановського з пропозицією повернутися. З його поверненням столичний колектив дійшов до стадії чвертьфіналу Ліги чемпіонів сезону 1997/98 років, а в наступному – став півфіналістом турніру. Того ж таки, 99-го, року відбуваються трансфери Андрія Шевченка та Олега Лужного до «Мілана» й лондонського «Арсеналу» відповідно. Разом з тим у чемпіонаті врешті з’являється гідний конкурент за золоті медалі – донецький «Шахтар». У травні 2002 року під час матчу з запорізьким «Металургом» у Валерія Лобановського стається серцевий напад, що завершується смертю метра тренерського цеху. Того ж року «Динамо» поступається «Шахтарю» в гонці за чемпіонські медалі.

Період після Валерія Лобановського розпочинається його послідовником Олексієм Михайличенком, якому вдається повернути чемпіонство до столиці. Однак у єврокубках команда ніяк не може наблизитися до гри «Динамо» кінця 90-х. У 2004 році Михайличенка змінює Йожеф Сабо, пізніше команду очолює Леонід Буряк. Саме 2005 року починаються невдалі виступи киян у Лізі Чемпіонів. Спочатку вони взагалі не потрапляють до групового етапу (вперше за дев’ять років). У 2006 році не здобувають жодної перемоги в групі, а в сезоні 2007/08 років повторюють антирекорд Ліги чемпіонів, програвши всі шість матчів групового етапу.

У січні 2008 року «Динамо» вперше в історії очолює іноземець – росіянин Юрій Сьомін. Разом з ним у сезоні 2008/09 років кияни задовго до завершення чемпіонату здобувають золоті медалі, й доходять до півфіналу Кубку УЄФА, в якому поступаються своїм найпринциповішим суперникам – донецькому «Шахтарю». У червні 2009 року фахівець повернувся до московського «Локомотиву», а столичний клуб очолив Валерій Газзаєв. Але з 2010 по 2014 рік гегемонію у внутрішній першості захопили «гірники» з Донецька. У 2013 році команда взагалі вперше опустилася на третю сходинку чемпіонату, а у 2014-му взагалі вперше не отримала медалей, завершивши чемпіонат аж на четвертому місці. По ходу сезону 2013/14 років з посади головного тренера був звільнений Олег Блохін, і на тренерському містку його замінив Сергій Ребров. Під його керівництвом кияни здобули чемпіонські медалі в 2015 та 2016 роках. Крім того, минулого сезону, столична команда вперше за 17 років вийшла до стадії плей-офф Ліги чемпіонів, де на стадії 1/8 фіналу поступилась «Манчестер Сіті».

На початку цього сезону «біло-сині» здобули Суперкубок України. Проте в чемпіонаті справи складаються не найкращим чином. Після дев’яти турів наші суперники мають в активі дев’ятнадцять очок і посідають третє місце в турнірній таблиці. Попереду чемпіонів України розташувалися «Зоря» і «Шахтар». У цьому сезоні «Динамо» зазнало двох поразок – від полтавської «Ворскли» (0:2) та луганської «Зорі» (0:1). У минулому ж турі кияни на виїзді розгромили донецький «Олімпік» з рахунком 4:0. Перший м’яч у зустрічі забив молодий Віктор Циганков уже на дев’ятій хвилині. Ще в першому таймі пенальті реалізував Жуніор Мораєс, а в другому відзначилися Дерліс Гонзалез та Валерій Федорчук. А всього декілька днів тому кияни провели другий матч в груповій стадії Лізі чемпіонів, де зіграли внічию з турецьким «Бешикташем» 1:1.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар