Сьогодні “Зірка” на виїзді зіграє з харківським “Геліосом”: представляємо суперника

Сьогодні, 10 травня, у рамках 26-го туру Чемпіонату України з футболу серед команд Першої ліги, кіровоградська “Зірка” на виїзді зіграє з харківським “Геліосом”. Матч розпочнеться о 18.00. Пряму трансляцію поєдинку лідера Першої ліги з харків’янами дивіться на нашому сайті.

Напередодні зустрічі знайомимо вболівальників кіровоградської команди з майбутніми суперниками.

Футбольний клуб «Геліос» створений першого грудня 2002 року за ініціативою харківського підприємця Олександра Гельштейна. Першим змаганням, в якому взяла участь команда, став турнір випускників ХАІ, що проводився в січні 2003 року в манежі Харківського Аерокосмічного Університету. Почин вийшов відмінним – третє місце. Весною того ж року «Геліос» узяв старт в першості Харківської області серед команд Вищої ліги. Невдовзі «сонячні» вийшли на всеукраїнську «орбіту» – провели дебютний матч в рамках групового турніру першості України серед колективів фізичної культури і спортивних клубів. Що в обласному турнірі, що в аматорській першості країни, «Геліос» відразу ж заявив свої наміри на роль лідера. Бажання в сукупності з прагненням до максимальних результатів не розійшлися із справою. 2 серпня 2003 року, відмовившись від участі в першості Харківської області й аматорському національному турнірі, «Геліос» розпочав свої виступи в першості України серед колективів групи «В» другої ліги. Дебют на професійному рівні «сонячні» з честю витримали, зайнявши в результаті шосте місце. А вже наступного сезону команда здобула підвищення в класі: колектив чудово провів чемпіонат, всього в 3-х з 28-и ігор втративши очки.

В першій лізі «Геліос» дебютував з новим головним тренером: Володимир Шеховцов в липні 2005 року змінив на тренерській лаві команди Ігора Надєїна, з яким харків’яни виграли другу лігу. Але вже після восьми турів, 27 вересня 2005 року, відбулася тренерська заміна: замість Володимира Шеховцова команду, як виконуючий обов’язки головного тренера, прийняв Ростислав Лисенко. Зміни наставників стали звичним явищем для харківської команди. Сезон 2010/11 років «Геліос» грав під керівництвом Сергія Кандаурова, але вже наступного сезону, після декількох невдалих ігор, Кандауров залишив команду. І надалі зміни тренерів продовжувалися – Володимир Шеховцов, Роман Покора, знову Володимир Шеховцов, Анатолій Чанцев, Сергій Єсін… Всі ці ротації аж ніяк не сприяли спортивним досягненням команди, для якої кращим результатом за 10 років виступів у першій лізі залишалося 7-е місце в сезоні 2006/07 років.

Але навесні минулого року відбулася тренерська рокіровка, яка, на думку багатьох експертів, є головним здобутком «Геліоса» минулого сезону – колектив очолив Сергій Сизихін. Під його керівництвом команда з 12 місця в турнірній таблиці піднялася на 7-е місце, повторивши тим самим краще досягнення «сонячних» у першій лізі…

На сьогодні «Геліос» посідає п’яте місце, маючи в активі 41 очко. Не треба забувати й те, що «Геліос» став однією з 6 команд першої ліги, які пройшли до 1/8 фіналу Кубку України, здолавши опір прем’єр-лігової «Говерли». В 1/8 харків’яни поступились луганській «Зорі» та припинили виступи в Кубку. Але суперник сьогодні у «Зірки» більш ніж серйозний.

ВЗАЄМОВІДНОСИНИ КОМАНД

Історія взаємовідносин кіровоградської та харківської команд розпочалася після повернення «Зірки» в сезоні 2009/10 років до першої ліги. В першому поєдинку в Кіровограді була зафіксована нічия 1:1 (за «Зірку» забив Олександр Кочура), а в Харкові «Зірка» з рахунком 2:1 святкувала виїзну перемогу (в складі наших земляків 11-ти метровий удар реалізував Владислав Голопьоров, а перемогу кіровоградцям наприкінці зустрічі приніс автогол захисника «Геліоса» Олега Шатіло). В першому колі наступного сезону «Зірка» вдома поступилася харків’янам з рахунком 1:3 (Олександр Ситнік). В Харкові в другому колі була зафіксована нічия 2:2 (автогол Андрія Хромих та гол Олександра Кочури з пенальті). Восени 2011 року в Харкові господарі з рахунком 3:2 завдали поразки «Зірці» (за нашу команду забивали Андрій Шибко та Олександр Скляр), а в другом колі кіровоградці взяли реванш з рахунком 2:1 (в складі нашої команди забиті м’ячі на рахунку Олександра Кочури та Андрія Степанова). В сезоні 2012/13 років в Харкові була зафіксована нульова нічия, а в Кіровограді – мінімальна перемога «Зірки» (єдиний м’яч на рахунку Ярослава Галенка). Потім «Зірка» в Харкові з рахунком 4:2 святкувала впевнену перемогу (дубль на рахунку Вадима Шавріна, по одному м’ячу забили В’ячеслав Горбаненко і Олексій Чичиков). Після цього поєдинку кіровоградці не могли ні перемогти, ні навіть забити бодай гол: навесні позаминулого року в Головківці була зафіксована нічия 0:0, в першому колі минулого чемпіонату «Геліос» в Харкові переміг 1:0 (відзначився Вадим Шаврін), а навесні минулого року в Кіровограді команди знову розійшлися миром 0:0. Але ця невдала для «Зірки» серія завершилась в домашньому матчі проти «сонячних» у цьому сезоні. 3 жовтня 2015 року наша команда розгромила гостей з рахунком 4:0. У цьому матчі дубль оформив Борис Баранець, ще по голу забили Олексій Чичиков та Олександр Акименко.

Таким чином, в 13 очних зустрічах з «Геліосом» «Зірка» здобула п’ять перемог, тричі поступилася і в п’яти матчах не було виявлено переможця. Різниця м’ячів – 19-14=+5 на користь наших земляків.

за матеріалами прес-служби ФК “Зірка”
Поширити:

Залишити коментар:

коментар