Чому “Олександрія” – це український “Лестер” (ФОТО)

Якщо ви візьметеся підбивати певні підсумки сезону в УПЛ і, загинаючи пальці, почнете згадувати позитивні відкриття, які він міг подарувати, то розчаровано дійдете до висновку, що для цього вистачить і однієї руки. «Металург» і «Волинь» – розвалилися. «Говерла» агонізує. «Чорноморець» і «Металіст» в стадії глибокої депресії. «Олімпік» і «Сталь» – нестабільні і непереконливі (навіть попри бойові 3:3 «сталеварів» із «Шахтарем»). «Карпати» самі ж спиляли надійну гілку (читай – Йовічевіча), на якій сиділи. «Дніпро» за один рік побив усі рекорди деградації – від фіналіста Ліги Європи до вигнанця із єврокубків.

Хто залишається? Вічні «Динамо» і «Шахтар», «Зоря», до результатів якої починають звикати, «Ворскла» і… «Олександрія». От якраз клуб із 82-тисячного райцентру на Кіровоградщині перевершив усі очікування і в перший же сезон після повернення в еліту впевнено крокує у єврокубки. Так, безперечно, «Карпати» ще мають шанс наздогнати команду Шарана. Та й вакантне місце у єврокубках буде певним чином «на шару», бо дістанеться комусь із цих двох клубів лише через те, що «Дніпро» покараний баном від УЄФА. Але, знову ж таки, якщо мова йде про «Олександрію» – перед нею потрібно скинути капелюха за те, що ми маємо станом на 15 квітня.

Олександрія динамо

«Олександрія» – це приклад, максимально наближений до ідеального, як в українських реаліях потрібно вести футбольні справи. Скромно, продумано, без гучних заяв, різких рухів і необґрунтованої витрати коштів. Адже ви згадайте: «Олександрія» повернулася у Прем’єр-лігу з другої спроби, хоча мала всі законні підстави грати в еліті вже у 2014-му. Але тоді, за словами керівництва клубу, вони були не готовими до значно вищих вимог, аніж існували у Першій лізі, тож взяли паузу, щоб підтягнути усі «хвости».

Власне, вже зі старту сезону 2014/15 стало зрозуміло, що цього разу «містяни» налаштовані рішуче. «Олександрія» видала розкішну серію із 10 перемог поспіль, а вперше програла аж у 15-му турі. У підсумку – достроковий вихід в УПЛ.

Перед четвертим у своїй історії сезоном в еліті Шаран підсилився лише «точково». Команді вдалося уникнути того кадрового стовпотворіння, коли, опинившись перед новим викликом, починається незрозуміла метушня із пошуком нових виконавців (далеко не завжди кращих, ніж наявні) під «високі завдання». Головний тренер спільно із Сергієм Кузьменком, президентом клубу і губернатором Кіровоградщини в одній особі, прийняли принципове рішення робити ставку на перевірених боями Першої ліги виконавців. Більшість літніх новачків також мали обмаль досвіду елітних розбірок. Захисник Сергій Чеботаєв прибув із «Гірника-Спорт». Попереднім клубом форварда Михайла Козака була «Десна», Артем Полярус і Євген Морозенко пройшли вишкіл у «Динамо-2». Лише орендований «олександрійський Роналду» Давід Таргамадзе і оборонець Олександр Матвєєв добряче понюхали пороху УПЛ.

У перших турах нового сезону хлопцям Шарана довелося непросто. Перемога над запорізьким «Металургом» стала приємним винятком на тлі шести матчів без звитяг. Повірити у свої сили «Олександрії» допоміг феєричний домашній тріумф над «Карпатами» у сьомому турі. Заодно й ми по-новому подивилися на цю команду. Усі чотири голи господарів поля у ворота львів’ян стали наслідком продуманих комбінацій, а не випадкового фарту. У схожому стилі «Олександрія» невдовзі відправила у нокаут «Волинь». До позитиву можна занести дві нічиї із нещодавніми учасниками єврокубків – «Зорею» та «Ворсклою».

Олександрія Шахтар

Коли ж «містяни» дали реальний бій «Шахтареві» – це вже нікого не здивувало. Той листопадовий матч пам’ятний не тільки атакою місцевого неадекватного вболівальника на Каніболоцького, а й дійсно змістовною грою суперника «гірників». «Олександрія» хоча й поступилася 2:3, тримала оборону гранда у постійній напрузі. І це при тому, що більшу частину матчу грала у меншості!

«Після матчу президент клубу повідомив, що ми отримаємо преміальні. Така поразка, яка була сьогодні від “Шахтаря”, дуже важлива для нас. Ми старались не відходити від свого стилю і не ставити “автобус”, як це роблять багато команд у матчах із “Шахтарем”. У нас це виходило», – не приховував задоволення Володимир Шаран.

Ось у цей момент в «Олександрії» виросли крила. Судіть самі: у наступних шести турах – жодної поразки. Чотири перемоги і дві нічиї вивели команду із райцентру на ту орбіту, яка дозволяє зараз прямувати прямісінько у єврокубки.

Олександрія

Після 21 туру в «Олександрії» – шоста атака чемпіонату. Як і «Ворскла», «містяни» забили 25 голів, сім із яких на рахунку найкращого бомбардира команди Віталія Пономаря. Великий вплив на продуктивність атаки має плеймейкер Василь Грицук. На провідних позиціях і оборона. Краще від олександрійців захищаються лише «Динамо», «Зоря», «Дніпро», «Шахтар» і «Ворскла».

В «Олександрії» – прекрасний мікроклімат. Цьому сприяють кілька чинників.

По-перше, рівний однорідний склад – без жодної яскраво вираженої зірки, яка тягне ковдру на себе. Усі виросли на спільному грунті нижчих українських дивізіонів, знають ціну простій, сумлінній праці і усвідомлюють, який унікальний шанс проявити себе їм зараз надається.

По-друге, молодий талановитий тренер, який вміє працювати саме з таким матеріалом, який зараз під рукою. Шаран справляє враження глибоко мислячого тренера. Він практично завжди спокійний зовні, не панікує. Такий собі Мирон Маркевич олександрійського розливу.

Шаран

Зрештою, третій аспект успішності «Олександрії» – її стабільні фінансові тили. Взимку клуб продовжив контракти із рядом лідерів – Грицуком, Мягковим, Леванідовим, Банадою, Новаком. У буремний час, коли смертоносний вихор банкрутства лютує в нашому футболі, «Олександрія» – невеличкий острівець впевненості в завтрашньому дні. Гравці можуть зосередитися безпосередньо на своєму ремеслі без жодних сторонніх думок, а це величезний плюс.

Зараз команда вийшла на якісно новий рівень. Вибивши «Динамо» із Кубка України, «Олександрія» вперше у своїй історії опинилася серед четвірки фіналістів турніру. «Можливо, після сьогоднішньої гри у нашої команди побільшає фанатів по всій країні, – з надією каже Володимир Шаран. – Ми зуміли довести, що неможливого не буває».

Тепер «містян» величають «українським «Лестером», не інакше. І в цьому дійсно щось є. Команда, яку ніхто не чекав на такій висоті, раз за разом присоромлює скептиків. Перед «Олександрією» зараз одразу два шляхи, якими можна пробитися у єврокубки. А «лестери», як відомо, легких шляхів не шукають.

Олег Бабій, Футбол 24
Поширити:

Залишити коментар:

коментар