Сьогодні “Зірка” на виїзді зіграє з ФК “Маріуполь”: представляємо суперника

Сьогодні, 16 вересня, у рамках 9-го туру Української Прем’єр-Ліги кропивницька “Зірка” на виїзді зустрінеться із ФК “Маріуполь”. Матч розпочнеться о 17.00. Транслія поєдинку буде здійснюватись на каналі Футбол 2.

Клубна прес-служба кропивничан та Перша електрона газета традиційно знайомить вболівальників із суперником.

ФК “МАРІУПОЛЬ”

Рік заснування клубу: 1960.
Почесний президент: Володимир Бойко (навічно).
Віце-президент: Андрій Санін.
Головний тренер: Олександр Севідов.
Веб-сайт: fcmariupol.com.
E-mail: office@ fcmariupol.com.

Історія маріупольської команди бере свій початок ще 1936 року, коли на заводі імені Ілліча була створена футбольна команда. Перший офіційний поєдинок колектив провів 18 липня 1936 року в Кубку СРСР.

Неодноразово команда змінювала свою назву («Сталь», «Металург», «Авангард»). В чемпіонаті СРСР серед команд класу «Б» маріупольці дебютували 1960 року вже під назвою «Азовсталь». Саме цей рік і відзначений на новій емблемі ФК «Маріуполь». Найкращим сезоном був сезон 1963 року, коли «Азовсталь» посіла друге місце в групі і в стикових матчах переграла львівський СКА.

У класі «А» команда провела всього три роки, а потім ще стільки ж у другій лізі. Але 1973 року «Металург» (так тепер називався маріупольський колектив) зайняв останнє місце і вибув з другої ліги. Але вже наступного року команда під назвою «Локомотив» виграла змагання серед клубів КФК.

Подальші виступи в другій лізі успіхів для команди не принесли – жодного разу «Новатор» (нова назва команди), не входив до чільної десятки ліги. А 1989 року клуб знову позбувся аматорського статусу, коли посів 27 місце з 27 команд.

Повернення відбулося через два роки, коли знову була здобута першість серед колективів КФК. Команда відразу була включена в турнір першої ліги України, але відразу вибула до другої, де без особливого успіху провела 3 сезони. Але в сезоні 1995/96 років до команди перейшли провідні футболісти луганського «Динамо» і один з кращих футболістів колишнього СРСР Ігор Бєланов. «Металург» спочатку виграв турнір другої ліги, а потім посів третю сходинку в першій, що дало можливість увійти до вищої ліги.

За десять сезонів у провідному дивізіоні «Металург» (з 2002 – «Іллічівець») двічі досягав четвертої сходинки, двічі виходив до півфіналу Кубку України та одного разу брав участь в Кубку УЄФА.

В 2007 році маріупольці вибули до першої ліги, але пробули там всього рік, впевнено здобувши перемогу в турнірі.

Після повернення виступи «Іллічівця» були не такими яскравими, і команда лише двічі пробилася до десятки кращих. А в сезоні 2014/15 років колектив зайняв останнє місце, і вдруге вибув до першої ліги.

Після пониження в класі, керівництво «Іллічівця» вирішило зробити ставку на молодих гравців. На зміну Миколі Павлову, який загалом очолював маріупольську команду 10 (!) сезонів, прийшов Валерій Кривенцов, під керівництвом якого 19-річні футболісти «Шахтаря» вийшли до фіналу юнацької Ліги чемпіонів. Але одразу повернутись до еліти не вдалось.

У червні 2016 року новим головним тренером «Іллічівця» став Олександр Севідов. Саме під його керівництвом маріупольці впевнено виграли першу лігу минулого сезону, й отримали право грати в УПЛ. Тут новачок еліти почуває себе дуже впевнено, адже в семи матчах здобув три перемоги, двічі зіграв унічию та двічі поступився. Нині підопічні Олександра Севідова йдуть на шостій позиції в турнірній таблиці. Щоправда вони провели на один матч менше, ніж решта учасників чемпіонату, адже їх матч з київським «Динамо» так і не відбувся.

ВЗАЄМОВІДНОСИНИ

Вперше «Зірка» зустрілася з маріупольцями ще далекого 1969 року. Шляхи команд перетнулися в чемпіонаті СРСР серед команд другої групи класу «А». «Зірка» була сильнішою від «Азовця» в обох матчах. Надалі кіровоградці здобували в чемпіонатах СРСР більше перемог, про що свідчить загальна статистика взаємовідносин: 40 ігор, 20 перемог «Зірки», 7 нічиїх, 13 поразок, різниця м’ячів 45-34=+11.

Окрім того, ще три матчі команди між собою провели в Кубку УРСР. І якщо в 1972 році «Зірка» поступилася 1:2, то матчі 1/16 фіналу 1975 року стали стартом для здобуття кубку (4:0 та 2:2). Таким чином, з трьох ігор колективи мають по одній перемозі, та ще одного разу суперники розійшлися миром. Різниця м’ячів 7-4=+3 на користь «Зірки»

А ось в національних чемпіонатах України маріупольська команда для «Зірки» є традиційно незручним суперником. Між собою суперники провели всього 14 зустрічей. Але смак перемоги останнього разу «Зірка» відчувала ще аж 2 липня 1994 року, коли здолала «Азовець» в заключному матчі чемпіонату серед команд другої ліги. Між іншим, ця перемога дала можливість «Зірці НІБАС» зайняти третю сходинку в тому турнірі.
З 14 ігор «Зірка» перемогла лише в двох поєдинках, 6 разів суперники зіграли унічию, і в 6-ти виграли наші суперники, різниця м’ячів 10-16=-6 теж не на користь кропивничан.

Таким чином, з 57 проведених між собою ігор, «Зірка» здобула 23 перемоги, 14 нічиїх, 20 перемог маріупольців, різниця м’ячів 62-54=+8 на користь «Зірки».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар