Другий день Чемпіонату України з легкої атлетики у Кропивницькому: світовий норматив та рекордні зазіхання

У Кропивницькому, на стадіоні “Зірка”, найкращі легкоатлети України продовжують боротьбу за звання найкращих в країні та виборюють путівки на світову першість, яка в серпні пройде в Лондоні. Учорашній день подрував нам ще одну учасницю світової першості, штурми рекордних висот та декілька вражаючих фінішних дуелей .

Про це повідомляє Перша електронна газета за матеріалом Юрія Ілючека та Віталія Журака для “Sportрепортер”.

У другий день змагань було розіграно 11 комплектів нагород. Розпочнемо з десятиборства де, як ми відзначали, за перемогу боролися одразу три спортсмена. Втім, луганчанин Олег Кукота попри те, що продемонстрував прекрасний результат у першому виді сьогоднішнього дня – бігу на дистанції 110 метрів з бар’єрами, далі, все ж таки, відстав від своїх більш досвідчених конкурентів, а тому, в підсумку, виборов бронзову медаль. А от чемпіона та срібного призера розділили менше сотні балів. Варто відзначити, що вирішальним тут став сектор для метання диску, де дніпрянин виграв Сергій Ярохович у свого головного конкурента Дмитра Шепітко з Вінниці понад 160 балів. Відтак, чемпіоном, з показником 7134 бали, у десятиборстві став представник Дніпра, а вінничанину дісталося срібло.

Учора визначали найкращих у секторі для стрибків у довжину. В жінок тут із резульатом 6.59 м. не мала собі рівних представниця Хмельницького – Марина Бех, другою стала киянка Крістіна Гришутіна(638 см), а бронза дісталася запорізькій спортсменці Єлизаветі Бабій (629 см). Зазначимо, що ні в чоловіків, ні в жінок ніхто в цьому секторі не отримав право виступати на світовій першості. Щоправда, чоловіча боротьба видалася ох якою цікавою. Тут за золото боролися бронзовий призер європейської першості в приміщенні, киянин Сергій Нікіфоров та представник Житомира – Владислав Мазур. У своїй третій спробі житомирянин зумів стрибнути на 7.92 м., але столичний атлет повторив цей результат у останній спробі. Тож далі вже переможець визначався за другою найкращою спробою. І тут хлопців розділив лише сантиметр! Відтак, саме стрибок на 7.88 м подарував Владиславу Мазуру золоту нагороду чемпіонату України. Срібло ж, відповідно, дісталося Сергію Нікіфорову, а бронза зі стрибком на 749 см – харків’янину Ярославу Ісаченкову.

У секторі для метання молота сенсацій не відбулося. Серед чоловіків, цілком очікувано, статус найкращого підтвердив киянин Сергій Регеда, який ще раніше виконав норматив для участі в світовій першості, а вже в Кропивницькому з показником 73.73 легко додав до свого активу ще й золото чемпіонату України. А ще один представник столиці – Євген Виноградов (70.01 м) і рівненчанин Петро Вівчарук (67.06) вибороли срібну та бронзову медалі, відповідно.

У Лондоні, до речі, в цьому секторі ми матимемо змогу вболівати одразу за трьох українських спортсменок, які ще до турніру в Кропивницькому виконали необхідні нормативи. Тож, на стадіоні “Зірка” вони зосередились на безпосередній боротьбі за медалі національної першості. В підсумку, метнувши снаряд на 69.10 м. чемпіонкою країни стала найдосвідченіша учасниця – Ірина Новожилова з Херсона. Лише десять сантиметрів їй поступилася володарка срібла, дніпрянка Альона Шамотіна, а ще одна спортсменка, яка отримала право виступати в Лондоні, Ірина Климець (67.95) стала третьою.

Одним із тих видів, який дійсно заворожує, вже звично стали стрибки в висоту. Учора, найкращих визначали жінки. За перемогу тут боролися три учасниці літніх Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро в цьому виді, які вже до чемпіонату країни подолали висоту 194 см, яка необхідна для участі на світовій першості. А перемога дісталася найдосвідченішій із тріо Оксані Окунєвій, яка зуміла подолати планку на висоті 197 см. До речі, це один із найкращіх результатів цього сезону в світі, а в Кропивницькому так високо серед жінок ще ніхто не злітав. Намагалася Оксана подолати й 2-х метрову позначку й була близька до успіху, але гросмейстерська висота поки що не підкорилася.

А от автор нещодавного рекорду України в цій дисципліні серед молоді, який був побитий саме в Кропивницькому, Ірина Геращенко (192 см) та переможниця юнацьких Олімпійських ігор в Нанкіні Юлія Левченко (189 см) вибороли, відповідно, срібло та бронзу.

У стрибках із жердиною з результатом 4.60 м. золото виборола рекордсменка України, харків’янка Марина Килипко, яка, тут же намагалася побити свій минулорічний рекорд 4.65 м, але планку на два сантиметра вищу вона так і не здолала. Будемо сподіватися, що в Лондоні Марина зможе дістатися рекордних висот.

В своєму коментарі нашому кореспонденту тендітна чемпіонка та рекордсменка України зазначила, що маючи в активі норматив на чемпіонат світу змагатися з одного боку було легко, адже не було тягаря відповідальності, а з іншого – важко тому, що потрібно було шукати внутрішню мотивацію. Тому й намагалася підкорити рекордну висоту. Те що молодіжний чемпіонат Європи та дорослий чемпіонат світу будуть йти один за одним – це, на думку Марини, тільки на краще. Адже буде відповідний змагальний тонус. На змаганнях же наша чарівна чемпіонка буде намагатися продемонструвати все на що здатна. Тим більше, що знаходиться зараз у хорошій формі. Якби сьогодні не заважав невеликий дощ, то можливо й порадувала б глядачів черговим рекордом – зазначила Марина Килипко.

Перейдемо до бігових дисциплін, де сьогодні також відбулося багато цікавого. Перш за все, звернемо увагу на дистанцію 400 метрів серед жінок. Тут увага місцевих вболівальників була прикута до першої доріжки, по якій бігла уродженка Олександрівки, вихованиця ЗТУ Вадима Приймака, учасниця Олімпійських ігор у Ріо Тетяна Мельник, яка нині виступає за столицю України. І попри надзвичайно сильний склад забігу, та й не найкращий кваліфікаційний результат, Тетяна зуміла вибороти бронзу першості країни. Ось як Таня прокоментувала свій успіх:

“Як бачите, надзвичайно висока конкуренція. Всі знають, що це відбір до Лондона, а тому кожна з нас намагалася витиснути з себе максимум можливого. Зазначу, що перед стартом сезону ми готувалися до звичного для мене, бігу з бар’єрами, але вийшло так, що я отримала травму: зламала великогомілкову кістку. Ще два тижні тому, мене не можна було впізнати, настрій був жахливий. Потрібно було носити гіпс, а я не хотіла пропускати надважливі змагання. Досі у мене перелом повністю не загоївся. Коли зробила вперше МРТ, то побачила, що тріщина невелика, а коли вдруге пройшла цю процедуру, то зрозуміла що ця тріщина збільшується. Після цього вирішила, що “менше знаю – краще сплю”. Тим більше, що це не дуже заважає бігти. Та й вдома виступати дуже подобається. Рідні стіни допомагають. І нехай я зараз і представляю інше місто, але Кіровоградщина – моя батьківщина. Сьогодні до Кропивницького приїхали мої батьки, рідні та близькі мені люди, а тому я виклалася на повну. Дуже дякую їм за таку підтримку. Зазначу, що найближчий старт у мене це молодіжний чемпіонат Європи, де я братиму участь в естафеті. А вже далі – світова першість, де я знову, як і в Ріо, представлятиму Україну в естафеті 4х400 метрів”.

А впевнену перемогу в цій дисципліні з часом 51,61 сек здобула чемпіонка Європи в естафеті 4х400 м. рівненчанка Ольга Земляк, яка випередила свою землячку Катерину Климюк (52.26). Зазначу, що окрім Ольги Земляк у Лондоні на цій дистанції нашу країну має шанс представляти ще й Анастасія Бризгіна, яка виконала норматив, але вчора була дискваліфікована за фальстарт. Тож долю Насті буде вирішувати тренерська Рада, але нагадаємо, що в світовій історії були прецеденти, коли, навіть, легендарний Карл Льюіс не потрапив до трійки на національній першості й не стартував на чемпіонаті світу на стометрівці, на якій був чинним світовим рекордсменом.

Але повернемося на кропивницький стадіон “Зірка”, де у чоловіків на 400 метрів у сьогоднішньому фіналі, з показником 46.48 сек., на цій дистанції, переміг рекордсмен країни, сумчанин Віталій Бутрим. Та й два інші місця на п’єдесталі зайняли спортсмени з Сумської області – Олексій Поздняков (47.16) та Михайло Тютюнников(47.29), які вибороли срібло та бронзу відповідно. Та, на жаль, у Лондоні честь нашої країни ніхто не захищатиме, адже норматив в 45.50 с. ніхто з вітчизняних легкоатлетів не подолав.

На дистанції 1500 метрів, поки-що, заміни славетному Івану Гешко не спостерігається. Цілком закономірно, що ні в чоловіків, ні в жінок ніхто не зумів кваліфікуватися на світову першість до Лондона. Втім, в жіночому фіналі спортсменки подарували глядачам просто феєричний фініш. Одразу три атлетки всерйоз претендували на золото й лише фотофініш визначив найкращу. Відтак, переможницею стала дніпрянка Олена Жушман (4:26.38). Лише три сотих секунди їй поступилася володарка срібла – донеччанка Олена Сідорська, а бронзу завоювала Марія Шаталова з Житомира, яка на дві сотих відстала від срібної призерки. У чоловіків, також за доволі цікавої розв’язки, золоту нагороду здобув одесит Юрій Кіщенко (3:50.34), а Станіслав Маслов (3:50.75) із Житомира приміряв на себе срібну медаль. На третій же сходинці п’єдесталу опинився Іван Стребков із Тернополя.

Ну а завершали бігову програму сьогоднішнього дня фінали на дистанції 100 метрів у чоловіків та жінок. Зазначимо, що в преставниць слабкої статі ще на стадії півфіналу виконала норматив (11,26 сек) на світовий чемпіонат бронзова призерка Олімпіади в Лондоні – Олеся Повх. Відтак, досить впевнено, представниця Запоріжжя з результатом 11.27 сек тріумфувала й у головному забігі. От як сама чемпіонка прокоментувала свій результат:

Як я вже не раз говорила, що цілий сезон бігаю за цим нормативом. І якраз сподівалася саме в Кропивницькому його подолати, адже тут дуже гарні “бігучі” доріжки. Всі спортсмени дуже люблять тут виступати. Трішки погода заважала, але “сезон-бест” у мене відбувся, а відтак, я дуже задоволена. А в Лондоні головною ставкою в нас буде естфета, де ми, за рахунок великого бажання, старання та технічної підготовленості, плануємо нав’язати боротьбу представницям інших держав.

А срібло до свого активу додала переможниця вчорашнього фіналу на 100 метрів із бар’єрами, киянка Анна Плотіцина (11.63). Бронза дісталася харків’янці Аліні Калістратовій (11.69).
У чоловіків же необхідний норматив, який становить 10.12 сек, ніхто не подолав. Але найближчим до нього виявився, переможець командного чемпіонату Європи на двохсотметрівці, представник Києва – Сергій Смелик, який подолав дистанцію за 10.25 с. Сам атлет так прокоментував даний забіг:

“Що стосується високих результатів та конкуренції. Перш за все, в Європі серйозним вважається показник 10.30, а тому, як бачите, в нашій державі з цим, поки-що, не дуже. Але зараз підростає перспективна молодь. От якраз тут другим став Олександр Соколов – це один із тих спортсменів, які в майбутньому можуть стати новими зірками української легкої атлетики. Щодо своїх планів на чемпіонаті світу, де я буду брати участь на дистанції 200 метрів, то скажу, що не хочу нічого загадувати. Все настільки непередбачувано. От сьогодні, до прикладу, на розминці почав почуват себе не дуже. Це, звичайно, сьогодні не завадило, але в столиції Великобританії може статися будь-що”.

Зазначимо, що вже сьогодні титулований спортсмен вийде на коронну для себе дистанцію – 200 метрів, де спробує підтвердити звання чемпіона України. А на стометрівці тут другим фінішував миколаївець Олександр Соколов (10.46), а бронза дісталася Емілю Ібрагімову (10.51) з Чернівців.

Додамо, що в третій день чемпіонату України розпочнуть свої змагання жінки-семиборки. Також, буде розіграно сім комплектів нагород. Зокрема, і жінки й чоловіки визначатимуть найкращих у бігу на 400 метрів із бар’єрами й 3000 метрів із перепонами та метанні списа. А чоловіки щей поборяться за нагороди в секторі для стрибків із жердиною. Тому, думаємо, що буде дуже цікаво, а відтак, запрошуємо всіх бажаючих на стадіон “Зірка”, де о 16:00 розпочнеться вечірня сесія, під час якої й відбуватиметься основна боротьба за медалі та путівки на чемпіонат світу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до Другий день Чемпіонату України з легкої атлетики у Кропивницькому: світовий норматив та рекордні зазіхання

  1. Дякую за статтю. Чудовий аналіз! Давно так не читав про легку атлетику!!

Коментарі заборонені.