На межі зусиль: підсумки чемпіонату України з легкої атлетики у Кропивницькому

Вже звично для літньої пори у Кропивницькому відбувається чимало легкоатлетичних турнірів. І ось цього тижня на стадіоні “Зірка” пройшли юнацький та молодіжний чемпіонати України. В цьому матеріалі – детальний аналіз подій на першості держави серед спортсменів до 18 років.

Одразу зазначимо, що даний старт став основним етапом відбору на липневий юнацький чемпіонат світу, що буде проходити у столиці Кенії − Найробі. Відтак, позмагатися за омріяну путівку сюди приїхали найкращі в цій віковій групі й боротьба, яка точилася протягом усього турніру, відверто кажучи, заворожувала. Юні легкоатлети намагалися показати все, на що здатні, а тому так виснажувалися, що дуже часто необхідною ставала допомога лікарів.

Відтак, за три змагальних дні на нашій спортивній арені було показано безліч дійсно прекрасних результатів. Але про все по порядку.

Окрасою дебютного дня став забіг на 100 метрів серед хлопців, де юні спринтери подарували всім присутнім неймовірний фініш. Зі старту вперед вирвався фаворит змагань − тернополянин Василь Макух, втім, на фінішу його несподівано наздогнав і випередив на долю секунди черкащанин Олександр Савенко.

На радість усім, хто спостерігав за цими змаганнями, така запекла боротьба тривала і в інших видах.
Як і місяць тому, найцікавішим видом для шанувальників спорту Кіровоградщини стали стрибки у висоту, де за перемогу боролися одразу три наші спортсмени. І от склалося відчуття дежавю. Справа в тому, що місяць тому, на командному юнацькому чемпіонаті країни, наші легкоатлети, вихованці Геннадія Здітовецького Андрій Аулін, Олег Тикул та Олег Дорощук були попереду свого головного конкурента чернігівчанина Владислава Лавського, який лише із третьої сроби підкорив висоту в 195 см, але потім він, без проблем, подолав планку на п’ять сантиметрів вищу. Так відбулося й тут. Андрій Аулін взяв висоту 195 см із другої спроби, тоді як Владиславу Лавському й Олегу Тикулу вона підкорилася лише із третього разу. На жаль, наші хлопці на більше не спромоглися, а от чернігівчанин почав демонструвати свої найкращі стрибки. Спочатку Влад, як і місяць тому, взяв висоту в 200 см, потім зазіхнув на 203 см, яку також підкорив із першого разу. І свій бенефіс Владислав Лавський завершив, коли з дебютної спроби покращив власний рекорд і здолав планку на висоті 206 см, що дозволило юному спортсмену кваліфікуватися на чемпіонат світу в Кенії.

От як переможець прокоментував свій результат:

“Знову дуже складна перемога, адже тут − суперники із Кропивницького, які завжди демонструють високі результати. Певний час я не міг морально налаштуватися, але в останній момент зумів знайти в собі сили й показав свій найкращий результат у кар’єрі, стрибнувши 206 см. А от на висоті 195 см, коли залишалася лише одна спроба, я дещо хвилювався, що можу залишитися без перемоги, але зрозумів усі помилки й далі виконував ледве не найкращі свої стрибки. Тепер я вже готуюся до стартів у Кенії, де, щоб потрапити до фіналу, треба буноут типовими ліі , Говорити батько юліюде подолати планку на висоті приблизно 215 см. Відтак, зараз уся моя підготовка буде зосереджена на тому, щоб у Найробі гідно представити Україну”.

Користуючись нагодою, зазначимо, що, як ми й писали нещодавно, на путівку на європейський юнацький олімпійський фестиваль всерйоз претендують два спорстмени з Кіровоградщини. І один із них − стрибун Олег Тикул, якому тут не вдалося поліпшити свій найкращий результат і він задовольнився лише бронзою (срібло дісталося ще одному кропивничанину − Андрію Ауліну, а Олег Дорощук став четвертим).

На щастя, Олег пройшов усі формальності й незабаром представлятиме нашу країну в Дьйорі. Сам спортсмен був приємно здивований такою новиною і не приховував свого задоволення:

“Неймовірно радий, що отримав таку нагоду показати себе. Звичайно ж, дуже хотів підкорити планку на висоті два метри й довго готувався до цього. На жаль, сьогодні був не мій день. Втім, перед Європейським юнацьким олімпійським фестивалем я проведу дуже багато часу на тренуваннях, покращуючи фізичні дані й техніку, щоб уже в Дьйорі показати все, на що здатен”.

У цьому ж секторі, але серед дівчат, боротьби за перемогу не вийшло. Дуже показовим тут стало те, що дніпрянка Ярослава Магучіх починала свої виступи, здолавши планку на висоті в 174 см, яку, між іншим, так ніхто й не підкорив.

А тому, залишившись одна в секторі, Ярослава легко підкорила планку на висоті ще й у 180 см, а потім так прокоментувала цей виступ і свої найближчі плани:

“Приїхала сюди, щоб підтримати форму, показати певний результат і принести необхідні бали до скарбнички збірної області. Головний же старт для мене буде в липні – юнацький чемпіонат світу. І підготовка вже повністю спрямована до цього надважливого випробовування, де, щоб потрапити, як мінімум, на п’єдестал, потрібно показати свій найкращий результат у кар’єрі, стрибнувши 192 см, а тим самим і отримати звання «майстер спорту України міжнародного класу». Докладу всіх зусиль, щоб мої плани втілились у реальність”.

Ще варто відзначити, що на нашому турнірі були й ті, з ким уже зараз пов’язують майбутні олімпійські надії. Особливо яскраво тут виглядає запорожець Михайло Кохан, який, із результатом 81.20 м, легко виборов перше місце в метанні молота і вважається головним фаворитом у своєму виді як на юнацькому чемпіонаті світу, так і на ЄЮОФ.

Знаходячись у піднесеному настрої, Михайло з радістю прокоментував свою чергову перемогу:

“Розглядаю такі старти як чергову перевірку сил. Я вже повністю готуюся до чемпіонату світу та Європейського юнацького олімпійського фестивалю. Там для перемоги мені потрібно викластися на повну. Нещодавно, на першості Дніпропетровської області, за яку незабаром я почну виступати, вдалося метнути молот на 84 метри. Займаючись уже три з половиною роки, думаю, що постійні тренування в подальшому допоможуть мені досягти всіх поставлених цілей. Можу сказати, що на найближчих міжнародних стартах мій головний конкурент − я сам. І от якщо я викладуся на повну, то все буде добре”.

Перейдемо до бігових видів, де було місце для сенсацій та досить солідних результатів. Перш за все, хочеться відзначити забіг на 800 метрів серед дівчат, де в боротьбі за перемогу та путівку на світову першість всі три претендентки − Світлана Жульжик із Рівного, донеччанка Катерина Коваль та харків’янка Анастасія Кудінова продемонстрували свої найкращі результати. Втім, перемогу тут, здійснивши ривок на останніх метрах і випередивши своїх суперниць на лічені долі секунди, здобула чотирнадцятирічна рівненчанка, яка, до речі, через юний вік, не зможе представити Україну на світовій першості в Кенії, а тому свої вміння вона покаже дещо пізніше в угорському Дьйорі, під час проведення ЄЮОФ.

Було місце і для беззаперечних перемог. Так, чарівна черкащанка Тетяна Безшийко впевнено перемогла на дистанції 400 метрів із бар’єрами, не відмовивши в коментарі нашому кореспонденту:

“Незважаючи на те, що виграла з великим відривом, мої суперниці − молодці, адже певний тиск із їхнього боку відчувався. Втім, попри переможний результат, думаю, що могла б і краще виступити. У Кропивницькому дуже гарні доріжки, а відтак, для нас тут створені усі умови, щоб показувати найкращі показники. Щодо найближчої світової першості в Кенії, то зазначу, що норматив я вже давно виконала, а тут лише варто було зайняти перше або ж друге місце. А от у Найробі суперниці будуть набагато сильніші, а тому мені доведеться викластися на всі сто, щоб отримати бажаний результат”.

У бігових видах були й гарні результати серед спортсменів Кіровоградщини.

Так, іще один представник Кіровоградщини на ЄЮОФ, вихованець Олександра Дарієнка, спортсмен із Новомиргорода Денис Баранов, у запеклій боротьбі, став третім на дистанції 400 метрів.

А от у фіналі, на дистанції 400 метрів, шостою фінішувала учениця ЗТУ Вадима Приймака Валерія Куроп’ятник із Олександрівки.

Продовжуючи тему виступів спортсменів із нашої області, відзначу, що четверте місце в стрибках у довжину, з результатом 6.56 м, виборов вихованець Вячеслава Ніщемєнка Павло Безшкуренко.

До того ж, в останній змагальний день проводилася так звана “швейцарська естафета” (100+200+300+400), де наші юнаки стали четвертими, а дівчата − восьмими.

Щодо підумкових результатів, то зазначу, що перше загальнокомандне місце посіла збірна міста Київ (1033 бали), другими стали представники Дніпропетровської області (896), а замкнули трійку найкращих − спортсмени із Харківщини (776). Зазначимо, що легкоатлети з Кіровоградщини фінішували п’ятнадцятими, набравши, в підсумку, 304 бали.

Вже по завершенні всіх баталій, підсумкове інтерв’ю нашій газеті надав старший тренер юнацької збірної України Андрій Коротєєв:

“Ці старти у Кропивницькому − головний етап відбору на найближчий юнацькипй чемпіонат світу в кенійському Найробі. Зазначу, що навіть якщо спортсмен уже виконав норматив для участі в мундіалі, але тут не зайняв перше або друге місце, то він не потрапляв до лав збірної. Радує те, що багато спортсменів якраз на стадіоні “Зірка” показали свої найкращі результати. До прикладу, в метанні диску сумчанин Олексій Кирилін показав результат 62.02 м, і думаю, на найближчих стартах він вважатиметься однією з головних надій на медалі. Так само й Михайло Кохан і Ярослава Магучіх, які мають усі шанси потрапити на п’єдестал пошани на найближчих міжнародних першостях. Не буду вдаватися в деталі, адже ви також за усім спостерігали, але хочу сказати, що дуже сподобався фінал на стометрівці серед юнаків. Результат, показаний черкащанином Олександром Савенком, у нашій країні в такому віці вже давно ніхто не демонстрував. Та й у юнацькому віці стати майстром спорту − це серйозний показник. Також, як бачите, Владислав Лавський у стрибках у висоту вміє додавати протягом турніру, а тому і в Найробі, сподіваюся, що він зможе перебороти хвилювання і стрибне ще вище. Серед багатоборців відзначу киянина Романа Войцешука, який, набравши 6638 очок, побив юнацький рекорд України. Знаєте, такі гарні результати, як на мене, не в останню чергу залежать і від місця проведення. Тому, можу сказати, що завжди приємно приїздити до Кропивницького і спостерігати за тим, як тут, на стадіоні “Зірка”, наші юні дарування, завдяки прекрасному покриттю, показують свої найкращі результати. Відтак, сподіваюся, що на цій арені незабаром запалає чимало нових зірочок української Королеви спорту”.

Віталій Журак, “Спортревю New”
Фото П. Волошин і О. Сухонос

Поширити:

Залишити коментар:

коментар