В.о. головного тренера “Зірки”: команді потрібно посилення на кожну позицію центральної осі

В. о. головного тренера кропивницької «Зірки» в інтерв’ю клубній прес-службі підбив підсумки виступу першої команди в чотирьох завершальних матчах року в Лізі Парі-Матч, котрі кропивничани провели за його керівництва.

– Романе Геннадійовичу, Ви без особливих роздумів погодилися очолити «Зірку», а за що спершу довелося братися?

– Коли прийняв рішення, то одразу ж сказав, що в «Зірці» бачу потенціал для росту. Але команда була дещо перевтомленою. Адже тренувальний процес Даріо Друді був не зовсім звичним для гравців. До іспанських, та й взагалі, європейських методик тренування потрібно готуватися. Необхідно плавно підходити до такої інтенсивності, таких навантажень. На мою думку, через те, що навантаження не дозувалися, в команді було багато травмованих футболістів. Мені довелося знижувати навантаження, видозмінювати тренувальний процес для того, щоб добитися локального результату в заключних чотирьох матчах. Я вважаю, що нам вдалося досягнути певного успіху.

– Чи мало вплив на рівень підготовки команди те, що, через погіршення погодних умов, були вимушені працювати на штучному синтетичному газоні?

– Так, звичайно. При роботі на синтетиці є свої складнощі, свої нюанси. Футболісти відчувають дискомфорт від переходу до тренувань на полі зі штучним покриттям. Та, на жаль, інших варіантів, за таких погодних умов, не було, тож ми виходили із ситуації, як могли.

– Ви змінили тактичну побудову «Зірки». Зокрема, перейшли на гру в три центральних захисники…

– Не буду приховувати, схема гри в три центральних захисники мені до вподоби. Як на мене, вона є дуже ефективною. Та це не означає, що ми діятимемо виключно за цією тактичною побудовою. Як ви вже могли бачити, в поєдинку проти львівських «Карпат» ми застосовували іншу схему. Узагалі, тактична побудова – це не панацея, тому я б не загострював на цьому увагу. Схема  підбирається з огляду на стан наших виконавців і гру кожного з суперників.

– З Вашим приходом до першої команди одразу повернулися Владислав Лупашко, Дмитро Білоног, Дмитро Фатєєв. Як можете оцінити дії цих футболістів?

– Лише з позитивного боку. Ці виконавці були достойні того, щоб грати в першій команді, в основному складі. Вони якнайкраще показали себе і як футболісти, і просто як люди. Отримали шанс заграти в першій команді, й не просто ним скористались, а стали одними з лідерів команди.

– Важко чи, навпаки, легко Вам було віднайти спільну мову з підопічними?

– Ніяких складнощів я не відчував. Якихось конфліктів, чи то непорозумінь не було, тож моя думка, що все пройшло гладко. За цей, поки невеликий, період, що я працюю з першою командою, ніяких позаштатних ситуацій не було, все було добре.

– Можете назвати кращий матч, кращий тайм, кращий відрізок матчу, котрий провела «Зірка» за той час, що Ви очолюєте тренерський штаб ?

Загалом, важко так виділити якусь гру. Мабуть, за якістю гри найкращим був поєдинок проти «Карпат». Але не можу сказати, що інші матчі були набагато гірші. Мені сподобався другий тайм у нашому виконанні в матчі проти «Волині», друга сорокап’ятихвилинка дербі Кіровоградщини проти «Олександрії», а ще – перші 20 хвилин гри з одеським «Чорноморцем». Звісно, були й певні невдалі відрізки. Але це якраз-таки інформація для тренера. Значить, ще є над чим працювати, є куди рости, є що виправляти.

– Відставання «Зірки» від шостого місця становить п’ять очок. Чи реально подолати цей рубіж?

Ми будемо рухатися від матчу до матчу й старатимемося перемагати в кожному поєдинку. Я налаштовуватиму хлопців на кожну гру, як на вирішальну. Це той шлях, який дозволить нам не мріяти про якісь високі місця, а досягати конкретного результату. Я думаю, що це правильно. А далі час покаже, на якому місці ми будемо – на шостому, на сьомому, на восьмому… Не все залежить лише від нас. Якби ми були в рівній ситуації (мали з конкурентами рівну кількість очок), тоді б я міг давати якісь прогнози. А так, у кожному матчі ми будемо грати на перемогу.

– Які плани на міжсезоння?

– З відпустки команда вийде 10 січня. Ми проведемо навчально-тренувальні збори за кордоном. Проте, коли й де саме, поки що невідомо.

– У Вас у планах проводити підготовку більше через тренування чи через контрольні матчі?

– На закордонному зборі, однозначно, будуть контрольні матчі. Там ми переглядатимемо й потенційних новачків, і будемо награвати склад на весну та різні зв’язки. Тобто, плануємо готуватися до сезону варіативно.

– Крім Яреми Каваціва та Геннадія Ганєва, ще якісь втрати передбачаються в команді?

– Так, але про це поки що рано говорити. Цим займається спортивний відділ, тож мені не хотілося б торкатися цієї теми раніше, аніж це потрібно.

– А чи буде підсилення? Якщо так, то які позиції необхідно укріпити?

Потрібне підсилення в кожну позицію центральної осі – захисник, опорний півзахисник, атакуючий хавбек і центральний нападник.

– На завершення, Ваші побажання вболівальникам «Зірки» напередодні новорічних свят.

– Я бажаю побільше перемог, побільше красивих, видовищних поєдинків. Щоб футбол приносив усім задоволення. Усіх із наступаючим Новим роком!

Поширити:

Залишити коментар:

коментар