“Зірка” у Запоріжжі зустрінеться з “Олександрією”: представляємо суперника

Сьогодні, 4 грудня, кропивницька «Зірка» у рамках 17-го туру Ліги Парі-Матч зустрінеться з ФК «Олександрія».

Нагадаємо, через погіршення погодних умов у Кропивницькому та за погодженням з ФК «Олександрія» та Прем’єр-лігою, матч проведуть у Запоріжжі на стадіоні «Славутич-Арена». Матч стартує о 19:30.

Пре-служба “Зірки” традиційно знайомить уболівальників з суперником.

ФК «Олександрія»

Рік заснування: 1948.

Президент: Сергій Кузьменко.

Головний тренер: Володимир Шаран.

Веб-сайт: fco.com.ua.

E-mail: fc-olexandriya@ ukr.net.

Адреса: м. Олександрія, вул. Шевченка, 58Б.

Сучасна історія ФК «Олександрія» бере свій початок із 1990 року, коли на заводі поліграфічної техніки була створена команда «Поліграфтехніка», яка в тому ж році стала чемпіоном Кіровоградської області. А вже через рік нова команда дебютувала в республіканських змаганнях серед колективів фізкультури і відразу стала переможцем зони, а у фінальному турнірі здобула бронзові медалі чемпіонату, що дало їй право наступного сезону грати в першій лізі національного чемпіонату України.

Свій перший сезон серед професійних команд «Поліграфтехніка» закінчила на високій третій сходинці в групі «А» першої ліги, а серед гравців, які того сезону грали за олександрійців, були Олег Діброва, Костянтин Сосенко, Ігор Макогон, Олександр Михайленко, Олександр Суховей, Станіслав Боровський, Станіслав Казаков, Віктор Богатир, Євген Бурхан… Усі ці футболісти в різний час приносили славу й кіровоградському, й олександрійському футболу. А якщо говорити про всіх футболістів, які в різний час виступали за обидві команди, то їх кількість складає вже більше сотні. Потрібно врахувати і те, що і найвідоміші тренери «Зірки» працювали в обох командах (й Олександр Іщенко, і Юрій Коваль виводили кіровоградців до вищої ліги).

Варто зазначити, що в чемпіонатах України команда досить вдало виступала в першій лізі, лише одного разу в сезоні 1997/98 років посівши місце нижче 10-го. Двічі «Поліграфтехніка» посідала третю сходинку турнірної таблиці – в 1993/94 рр. (тренер Юрій Коваль) та в 2000/01 рр. (тренер Роман Покора). Саме бронза чемпіонату 2000/01 років вперше вивела команду з райцентру на Кіровоградщині до вищого дивізіону України. «Поліграфтехніка» протягом двох сезонів утримувала прописку у вищій лізі, двічі розміщуючись на 13-му місці.

Через фінансові проблеми в 2003 році команда була змушена на рік призупинити своє членство в ПФЛ. Але в сезоні 2004/05 років клуб відновив свою роботу та повернувся до складу команд майстрів. Перший сезон у другій лізі олександрійці завершили на третій сходинці в групі «Б», а за рік, як краща команда серед тих, що посіли у своїх групах другі місця, «Олександрія» здобула путівку до першої ліги. Наступну п’ятирічку команда знову провела на відмінно, здобувши третю бронзу першої ліги в сезоні 2008/09 рр., а за підсумками сезону 2010/11 рр. «Олександрія» під керівництвом Володимира Шарана здобула чемпіонство і путівку до елітного дивізіону. На жаль, там команда протрималися лише один сезон (20 очок і підсумкове 16 місце).

Повернувшись до першої ліги, в сезоні 2012/13 рр. «Олександрії» знову вдалося зайняти третє місце, набравши 60 очок. Колектив міг виходити до Прем’єр-ліги, але керівництво клубу порахувало цей крок передчасним. У наступному сезоні «Олександрія» посіла вже другу сходинку в турнірній таблиці, але клуб знову не увійшов до вищого футбольного дивізіону країни.

На початку позаминулого чемпіонату клуб було реорганізовано: «Олександрія» провела злиття з іншим колективом першої ліги – ПФК «Укр­АгроКом». Внаслідок ребредингу змінені логотип клубу і в даті заснування з’явився 1948 рік – рік, який пов’язує історію олександрійського «Шахтаря» та «Олександрії» в єдине ціле. І ось нарешті в чемпіонаті 2014/15 років, «Олександрія», поступившись всього двічі по ходу сезону, довела сезон до другого чемпіонства та здобула путівку до елітного дивізіону.

У минулому сезоні в Прем’єр-лізі підопічні Володимира Шарана виступили дуже сильно. Вони посіли шосту сходинку в турнірній таблиці, що принесло їм путівку до Ліги Європи («Дніпро», який здобув бронзові медалі чемпіонату, був дискваліфікований з єврокубків). Крім того, у розіграші Кубку України «Олександрії» вдалося створити справжню сенсацію на стадії 1/4 фіналу, вибивши з турнірну київське «Динамо».

Тож, у нинішньому сезоні підопічні Володимира Шарана дебютували в третьому кваліфікаційному раунді Ліги Європи. Суперником олександрійців був хорватський «Хайдук». На жаль, для ФК «Олександрія» перший їх млинець в єврокубках виявився гливким і з підсумковим рахунком 1:6 наші земляки вибули з єврокубків. У чемпіонаті України нині підопічні Володимира Шарана посідають п’яте місце й мають в активі 25 очок. У минулому турі наші сьогоднішні суперники вдома зіграли внічию 1:1 з донецьким «Олімпіком».

ВЗАЄМОВІДНОСИНИ

Історія матчів між олександрійською та кропивницькою командами почалася в Кубку України. В 1/16 фіналу – 7 серпня 1993 року в Кіровограді, «Зірка», забивши швидкий гол завдяки чудовому удару Ігоря Пурцакіна вже на третій хвилині, не змогла втримати переможний рахунок і в другому таймі пропустила два голи. Тож, до наступного етапу пробилася саме «Поліграфтехніка».

Надалі команди відкрили історію протистоянь в чемпіонатах. В першому з цих поєдинків у 1994 році в Кіровограді «Зірка», двічі поступаючись протягом гри, зуміла відігратися, а за три хвилини до завершення матчу після подачі Юрія Мартинова Олександру Михайленку головою вдалося забити переможний гол – 3:2. У переможному для олександрійців сезоні 2000/01 років в першій лізі «Зірка» вдома розійшлася миром з ними, а от на виїзді зазнала мінімальної поразки. З десяти перемог, які олександрійська команда здобула над «Зіркою» за всю історію, найпереконливішої була перемога 22 жовтня 2005 року. В той день «Зірка» вдома була розгромлена з рахунком 5:0. Щоправда, практично весь матч наша команда грала у меншості.

Всього ж команди між собою провели 22 офіційні гри: дві перемоги «Зірки», 9 нічиїх та 11 перемог олександрійської команди, м’ячі 17-39=-22 теж не на користь «Зірки». Востаннє в офіційній грі «Зірка» перемагала принципових опонентів ще в далекому 2004 році.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар