Мистецтво з передової: у Кропивницькому презентували картини створені на фронті

Днями у Кіровоградському обласному художньому музеї було відкрито виставку робіт білоруських та українських художників під назвою «Білоруси з Україною в серці». 

Це спільний проект українських та білоруських художників, який присвячено військовим подіям на Сході України. Таким чином митці вирішили вшанувати пам’ять загиблих добровольців тактичної групи «Білорусь», які влітку минулого року віддали свої життя за незалежність та цілісність України: Віталія “Кекса” Тіліженка та Алеся “Тараса” Черкашина.

“У листопаді минулого року, за сприяння Міжнародного благодійного фонду “Волошка” у зоні АТО відбувся міжнародний пленер. Участь у ньому згодились узяти п’ять художників з Білорусі і лише один представник від України. Протягом п’яти днів художники, у бронежелетах і касках, знаходились на передовій ,зображуючи правдиві картини  воєнного життя. Усима необхідними засобами захисту, а також пензлями і фарбами, худолжників забезпечив благодійний фонд”, – розповіла завідувач відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею Олена Степанок.


На виставці представлені  понад 40 живописних робіт митців Білоруської Спілки Художників: Генадзя Драздова, Алеся Суша, Алеся Циркунова, Алеся Пушкіна, Андруся Такіндана і українця Тараса Носара. Картини були створені в околицях Донецького аеропорту, поблизу сіл Піски, Новогродівка та міста Волновахи.

Крім портретів, пейзажів, сюжетних картин, героями яких стали звичайні бійці добровольчих батальйонів, експозиція доповнена предметами військового побуту, які художникизнайшли у зоні АТО. Зі Сходу України митці привезли знайдену в Пісках прострілена каска, амуніцію «Тараса», гільзи та хвости від мін, пошматовані уламками книжки зі зруйнованої бібліотеки та бандура з порваними струнами. Останню знайшов Тарас Носар і зобразив її на автопртреті, який увійшов до циклу “Українсько-російська війна 2014-? рр”.

“На Донбасі тебе не покидає враження, що там нічого не відбувається, що вже давно все відбулося Ці полотна – шмат мого життя. Це кров і страждання. У Пісках, у руїнах будинку культури, я знайшов спочатку вишиванку та дитяче взуття, потім витягнув з-під завалів бандуру. Вона була покалічена війною, із розірваними струнами”, – згадував Тарас Носар.

Подорожуючи Білоруссю та Україною, виставка поповнилася портретом Віталія Тіліженка у виконанні запорізької художниці Равіч Еріки, яка написала портрет в останні три дні перед відкриттям виставки у Запоріжжі, а також роботами Марачкіна Алєксєя «Мати Божа Небесної сотні», Анішчинка Владіміра «Село Піски. Донбас» і портретом «Алесь Черкашин».

Доповнюють експозицію предмети військового побуту, які художники привезли з собою зі Сходу України: знайдена в Пісках прострілена каска, амуніція «Тараса», гільзи та хвости від мін, пошматовані уламками книжки зі зруйнованої бібліотеки, «поранена» бандура з порваними струнами (яка з споконвіків є інструментом вільних співців, оспівувачів славетних героїв української землі, їх великих подвигів, оплакувань їхньої героїчної смерті).

Режисер та оператор Антось Цялежнікаў  відзняв документальний фільм «Пензлі замість автоматів», який присвячений вищеописаному пленеру і був представлений на відкритті експозиції. Саундтреком до фільму стала пісня «Стріляють», яку написав художник Андрій Такінданг під час зйомок у Пісках.

У Кропивницькому виставка пробуде до кінця липня, а вже 3 серпня буде будепредставлена у Київській міській державній адміністрації.

Ця виставка це ще одне нагадування усім нам, про те, що на Сході України триває справжня чергова українсько-російська війна, і що мирне небо над більшою територією нашої України, під яким спокійно засинають діти, захищене ціною багатьох життів патріотів не лише з України.

Більше фото тут.

Катерина Білоконь, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар