У пісні й танцю наша автентичність: у Кіровоградському районі відбувся етно-фольк фест

Сьогодні, 2 липня, у с. Соколівське Кіровоградського району пройшов етно-фольклорний фестиваль “Батьків хутір”.

На просторій  і тінистій соколівській галявині зібрались понад півтисячі людей з різних куточків Кіровоградщини. Кожен з присутніх мешканців нашої області міг знайти собі заняття до смаку: на території феcтивалю проходили виставки умільців Кіровоградського та Новгородківського районів, спортивні змагання від екстрим-клубу “Ekvitas” та цікаві майстер-класи. Для найменших відвідувачів свята були встановлені ігрові майданчики.

“Фестиваль ми проводимо вже вдруге: дебютував “Батьків хутір” у 2013 році, але потім, два роки поспіль, на жаль, організувати свято не вдавалось. У цьому ж році таке масштабне народне дійство ми змогли реалізувати лише за підтримки та сприяння Кіровоградської районної державної адміністрації, Кіровоградської районної ради та Соколівської сільської ради. Усього у фестивалі задіяні 26 творчих колективів. В основному ансамблі зголошувались самі, вже знаючи про наш захід, або ж побачивши оголошення на нашому сайті”, – розповіла кореспондентові Першої електронної одна з організаторів фестивалю Алла Тураєва.

Сімейна пара засновників фестивалю Тетяна Дикаренко (директор) і Едуард Дикаренко (художній керівник) вклали у своє дітище, фестиваль фольклорного мистецтва, надзвичайно багато сил.

“Бути українцем – не просто їсти сало і вправно пити горілку. Бути українцем – підтримувати рідну культуру, шанувати її самобутність і розуміти цінність українського співу. Саме автентичні пісня і танець формують нас як націю. Це глибина духовного розвитку наших пращурів, яку ми маємо не тільки зберегети, але й передати нашим нащадками, які повинні зробити усе для того, щоб культурна та історична пам’ять українського народу ніколи не зникла”, – висловив свої міркування щодо етно-фестивалю Едуард Дикаренко.

Під час відкриття фестивалю найкращі творчі колективи області були відзначені подяками, а директор Грузьківського будинку культури Валентина Чернега отримала особливу нагороду з нагоди багаторічної сумлінної праці на культурній ниві, а також на честь 65-річчя від дня народження.

“Я, як керівник народного аматорського хорового колективу “Калина” Соколівського СБК,  можу твердо запевнити усіх присутніх, що ми й надалі служитимемо розбудові української культури. Саме служитимемо, адже на нас покладено відповідальність за збереження самобутності українського фольклору”, – зазначив під час нагородження заслужений працівник культури України Григорій Палій.

Почесними грамотами та заохочувальними відзнаками начальника Генерального штабу Головнокомандуючого Збройних Сил України «Нагрудний знак учасника АТО» були нагороджені учасники АТО з Кіровоградського району Микола Шпак, Євгеній Чупайденко, Володимир Стоноженко і Григорій Герасимович. Після нагородженя усі присутні вшанували пам’ять тих, хто не повернувся з неоголошеної війни живими, хвилиною мовчання.

Особливим гостем свята став народний аматорський інструментальний ансамбль “Бережани” з Тернопільщини.

“На ваш фестиваль нас запросив гурт “Ексампейя”. Вони виступали у 2014 році на Співочому полі у Тернополі, а потім поїхали з концертом до “Бережан”. У нас тоді проходив фестиваль стрілецької пісні, а також пишні урочистості з нагоди Дня Незалежності України. У минулому році нам надійшло офіційне запрошення і ми з радістю сюди приїхали. Дуже вдячні вашим талановитим ексампецям і такій гарній Кіровоградщині”, – сказала Леся Ковтун, директор Бережанського районного будинку культури.

Автентичний фестиваль об’єднав  майстерних виконавців народної творчості – у всіх  виступах відчувалася любов до рідної землі і велика шана до національної самобутності.

Більше фото тут.

Катерина Білоконь, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар