У “Ніч музеїв” на Кіровоградщині ожили експонати (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

В Олександрівському районному краєзнавчому музеї у рамках  ХІІ Європейської ночі музеїв пройшла п’ята «Ніч музеїв». Цьогоріч «Ніч…» була присвячена темі «Оживають музейні предмети».

Про це повідомив кореспондент Першої електронної газети, який побував там. Експонати – старі мандоліна, бубон, гармошка, сопілка того вечора дійсно ожили! Покористуватися ними, демонструючи свій талант, було дозволено сопілкарям місцевої  дитячої музичної школи і учасникам інструментального ансамблю районного будинку культури Юрію Скорцю (лауреату всеукраїнських та обласних фестивалів і конкурсів), Анатолію Маляру та Олексію Зайцю. Вони змогли відтворити мелодії, що побутували на території Чигиринського повіту Київської губернії в кінці ХІХ – на початку ХХ століття з нотного зошита Порфирія Лозового.

У ході заходу відбулася також презентація виставок фотографій та українського вишитого одягу кінця ХІХ – початку ХХ століття «Сорочку мати вишила мені…» (спільно з Народним музеєм історії села Розумівка), ляльок-мотанок майстрів Олександрівщини з приватних колекцій Людмили Зінчук та Алли Дмітрієвої, робіт фотомайстра, рекордсменки Книги рекордів України Галини Дудченко, опудал тварин Олександрівщини з приватної колекції Володимира Осипенка, виставка «Скарби етрусків» (фотознімки з Національного музею етрусків у Римі, Італія, зробила жителька Олександрівки Галина Шпильова), «Символіка Олександрівщини» (до 15-річчя початку запровадження територіальної символіки в районі та 20-річчя обласної організації Українського геральдичного товариства).

IMG_0259 IMG_0262 IMG_0263

А ще всі присутні мали можливість взяти участь у майстер-класах створення селфі (фотохудожниця Галина Дудченко), бодіарту (художниця Катерина Бондаренко), виготовлення ляльок-мотанок (народні майстри Алла Дмітрієва та  Вікторія Лазаренко,заплітання дівочої коси (майстер Альона Скляренко), створення карвінгу (фігурне різьблення овочів та фруктів, викладач Валентина Корнута та учні Олександрівської філії Кіровоградського ліцею побутового обслуговування), виготовлення виробів із стрічок та тканини у стилі канзаші (народна майстриня Ольга Лук’яненко.

IMG_0274 IMG_0279 IMG_0288

До того ж, у музеї був влаштований показ відеофільмів: «Анатолій Авдієвський» (пам’яті видатного українського хорового диригента, Героя України), «Два крила Левка Мацієвича» (студія «Укртелефільм», фільм наданий заслуженим журналістом України, віце-президентом телеканалу «Тоніс» Василем Бирзулом), «Персона грата. Іван Фундуклій», чиє імносить залізнична станція в Олександрівці.

IMG_0291 IMG_0301 IMG_0318 IMG_0326

У дітей, яких того вечора у музеї було багато, викликала захоплення циркова програма під керівництвом артиста цирку Івана Голобородька та розіграш лотерейних квитків. Призи і сувеніри дісталися всім!

 «Ніч музеїв» закінчилася запуском повітряних ліхтариків.

Та ми щодня раді бачити у музеї відвідувачів!” – наголосив Василь Білошапка.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар