У Кіровограді відзначили 150-річчя з дня народження архітектора Якова Паученка (ФОТО)

Сьогодні, 21 березня, у художньо-меморіальному музеї О. О. Осмьоркіна відбулася презентація тематичної виставки та каталогу «Художник архітектури Яків Паученко», які присвячені  150-річчю з дня народження відомого архітектора Я. В. Паученка.

Як зазначила директор музею Віта Чернова, тематична виставка є унікальною: на ній експонуються оригінальні документи та фотознімки з архіву Якова Паученка, які довгий час зберігалися у вдови художника у Москві, та копійні матеріали з фондів Державного архіву Кіровоградської області, Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки  ім. Дмитра Чижевського,  Російського Державного архіву літератури та мистецтв, а також авторські фото члена Національної Спілки журналістів України та Національної Спілки фотохудожників України Ігоря Демчука з експозиції виставки «Зупинись і замилуйся», присвяченої 145-річчю з дня народження Я. В. Паученка, презентованої у 2011 році.

«Кіровоградська обласна рада у 2002 році заснувала обласну премію в галузі архітектури, геральдики, вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка, якою 1 липня, в День архітектури України, відзначаються кращі досягнення сучасних архітекторів, науковців та художників Кіровоградщини. Споруди Якова Паученка є окрасою, перлиною нашого міста. Хоча і дуже мало залишилося раритетів, архіву, але є його місто. Місто, у якому ми з вами живемо. Слід відзначити, що кіровоградці шанують свого архітектора. Він був надзвичайною творчою людиною, захоплений мистецтвом, у його будинку дуже часто проводилися різні концерти, театральні вистави. І найкращим свідченням того є малюнок його племінника  Олександра Осмьоркіна під назвою «Балаган». За спогадами Олександра Осмьоркіна, саме Паученко заронив «бацилу мистецтва» і саме це стало вирішальним у життєвому виборі митця, який обрав тернистий шлях художника, – розповіла директор музею Віта Червона кореспонденту Першої електронної.

Заслужений художник України Сергій Шаповал подарував музею свою картину, де зображено Свято-Вознесенський собор.

Біографічна довідка:

Яків Васильович Паученко (21 березня 1866 р. – 29 жовтня 1914 р.) – один з тих зодчих, якому судилося творити архітектурний ансамбль історичного центру сучасного Кіровограда. За його проектами зведено чимало споруд, які нині є пам’ятками архітектури та містобудування – архітектурний комплекс лікарні Червоного Хреста Святої Анни (пологовий будинок № 2 ім. Св. Анни, вул. Ганни Дмитрян (Щорса), 1), лікувальні Гольденберга (міська лікарня № 3, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 45), Вайсенберга (управління охорони здоров’я Кіровоградської облдержадміністрації, вул. Чміленка, 74), приміщення Відділення Міжнародного кредитного банку (ресторан «Primo Violino» вул. Дворцова, 17), прибуткові будинки Гостинного двору (управління СБУ в Кіровоградській обл., вул. Дворцова, 9), театр «Ілюзія» (Кіровоградський обласний загальноосвітній навчально-виховний комплекс гуманітарно-естетичного профілю школа мистецтв вул. Дворцова, 7) та Свято-Вознесенський собор у Бобринці Кіровоградської області.

Архітектурні проекти, родинні фотознімки, численні документальні матеріали розповідають про життєвий шлях Якова Васильовича Паученка, який був сповнений невтомною творчістю і плідною архітектурною діяльністю.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар