“Про пасивних громадян ніхто не знає”: як кіровоградці вчились контролювати владу (ФОТО)

Учора, 13 лютого, у Центрі європейської інформації бібліотеки ім. Д. Чижевського, київський громадський діяч Антон Ємєльянов провів тренінг-дискусію.

Антон Ємєльянов – один з організаторів фестивалю “З країни в Україну”, довгий час був журналістом «Громадського ТБ», а нині працює у Програмі розвитку ООН (United Nations Development Programme (UNDP) Ukraine. До Кіровограда громадський діяч завітав у рамках тренінг-туру, з метою ознайомлення активних громадян з механізмами суспільних змін і сервісами, які можуть у цьому допомогти.

Участь у тренінгу узяли близько 20 небайдужих кіровоградців: представники громадських організацій, Центру громадянської дипломатії, журналісти.  “Найголовнішим, у наш час, є створення нової спільноти в Україні. У кожного має бути можливість впливати на наше суспільство і змінювати його. Саме тому я тут”, – зазначив Ігор Чорний, один з учасників дискусію.

Однією з громадських ініціатив, яка є надзвичайно ефективною і здійсненою абсолютно без участі місцевої влади є “СамоСад” – поп-ап парк, який виник на місці величезного смітнику у самому центрі Києва. Це була ідея активістів групи “Подоляночка” у соцмережі Facebook, до якої належить і сам Антон Ємєльянов: “Це спільнота людей, які живуть у історичному районі Києва – на Подолі. Саме там вперше з’явилась інформація про пожежу у кінотеатрі “Жовтень”. І саме учасники цієї спільноти першими організувались у акцію по відповленню цього кінотеатру. Тут люди ділять найкориснішою інформацією: від номеру сантехніка до фото ДТП”.

подол

Також присутні дізнались про історії успіху різних людей і громадських об’єднань. Однією з найбільш дієвих і креативних виявилась ініціатива “Агентів змін”— команди дизайнерів-волонтерів, які  розробляють систему орієнтування в Києві, яка допоможе орієнтуватися в місті та на транспорті. Саме їм належить схема швидкісного транспорту, що розміщена на кожній станції метро та лінійні схеми для вагонів, інформаційні плакати й ідея безконтактних карток для оплати проїзду у метро.

Розповідаючи про корисні ресурси мережі Інтернет, Антон Ємєльянов ознайомив учасників тренінгу з сайтами “Доступ до правди”, “Чесно”, “Владометр”, “Посіпаки” та “Ціна держави”, кожен з яких є інформаційним майданчиком, що надає суспільству необхідну інформацію щодо влади в Україні та її представників.

Підсумовуючи зустріч, Антон Ємєльянов сказав: “Я дуже сподіваюсь на те, що ми зустрінемось через деякий час і, як приклад успішних й корисних громадських ініціатив, я розповідатиму вже саме про ваші, кіровоградські проекти”.

Більше фото тут.

Катерина Білоконь, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар