Свято солодощів і жіночих таємниць: У Кіровограді відзначили Товстий четвер (ФОТО)

Учора, 7 лютого, у навчальному класі при костелі  Кіровоградської римо-католицької парафії Святого Духа відбулось святкування Товстого Четверга.

Товстий четвер (інші назви: жирний або масний; Tłusty czwartek) –  свято, починаючи з якого, за народною традицією римо-католиків, настає Товстий тиждень – час гастрономічного «відриву» перед Великим постом.

За польським традиціям, пончики (головну страва свята) їдять до наступного вівторка, оскільки далі за ним йде Попільна середа (Środa Popielcowa) і початок Великого посту. Протягом цих 5-ти днів, майже щодня, відбуваються урочисті святкування, під час яких римо-католики можуть вдосталь наїстися усього, від чого доведеться відмовитися аж до Великодня: м’ясних страв, різних солодощів та спиртного.

Оскільки Товстий четвер тісно пов’язаний з Великим постом та Великоднем, відповідно, це свято з “плаваючою датою”. У 2016-у році урочистості припали на 4-те лютого, але відзначати його у польській общині Кіровограда вирішили у неділю, 7-го лютого, коли у більшості охочих поласувати солодощами вихідний.

Викладач польської мови Марія Дрозд розповідає, що на її Батьківщині, у Польщі, на Товстий Четвер жінки традиційно збираються у своєму тісному колі: “Ми розмовляємо про життя, обговорюмо різні проблеми й шукаємо їх вирішення і, звісно ж, ласуємо пончиками, шоколадом та іншими солодощами”.

Суто жіноча зустріч у польській общині відбулась вперше: на неї зібрались жінки різного віку, які вивчають польську мову у групах при костелі, у 11-му колегіумі та інших навчальних закладах. На цій зустрічі учасниці обговорювали книги відомої польської письменниці Беати Павліковської і зачитували уривки, які їх найбільше зацікавили: егоїзм, люди-вампіри (енергетичні), ставлення до жебраків, анорексія, проблема невідповідності своїм і чужим очікуванням.

“Це перша наша зустріч у такому форматі, хоча я вивчаю польську мову вже понад рік. Вважаю, що саме такі зібрання є надзвичайно корисними, оскільки тут ми можемо поговорити про таємниці жіночого життя: про те, як полюбити себе, стати успішною і вільною від стереотипів, розпланувати своє життя. І, звісно, попрактикувати польську у невимушеному середовищі”, – поділилась враженнями Олена Петерко, одна з учасниць заходу.

Катерина Білоконь, Перша електронна газета. Фото автора.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар