“Бережіть пекторалі душ ваших”: у Кіровограді вшанували пам’ять легендарного археолога Мозолевського (ФОТО)

Сьогодні, 4 лютого, у галереї Петра Осовського відбувся захід пам’яті, присвячений 80-ій річниці з дня народження  Бориса Мозолевського, відомого українського археолога і поета.

Борис Мозолевський – знаний у всьому світі дослідник Скіфії, який присвятив археології усе своє життя. У 1971 році археолог здійснив експедицію на Товсту Могилу, де розкопав славнозвісну Пектораль, цілком слушно названу «знахідкою століття».

Захід відвідало кілька десятків небайдужих до культурного життя України, кіровоградців. Учасники заходу залюбки ділились спогадами про видатного археолога і враженнями від його непересічної знахідки.


Ведуча заходу, працівниця музею Анна Осіпова, розповіла, що в студентські часи теж була на археологічних розкопках. “Ми розкопували сарматські кургани: знайшли бронзові ножиці, оздоблене дзеркальце і пряжки. Тоді ми вважали себе ледве не міліардерами. Але лише побачивши це диво, яке знайшов Мозолевський, розумієш, що таке справжня археологія”, – зазначила Анна Осіпова.


Ігор Степура, заступник голови Кіровоградської обласної ради, наголосив на тому, що Борис Мозолевський був людиною державного рівня і належав до категорії вільнодумців, які поступово зникали у часі та застінках КГБ. “Мозолевський вчасно знайшов пектораль, адже це дозволило йому врятуватись від знищення радянською владою. Та мало хто знає, що цей видатний архіолог був ще й поетом. Його поезія милозвучна й змістовна, сповнена передчуттям вічного зв’язку з предками, ким і були для нас скіфи”, – зазначив Степура.


Мистецтвознавець Броніслав Куманський розповів про свою єдину зустріч з Борисом Мозолевським, яка відбулась у далекому 1987 році. “У мене Пектораль завжди асоціювалась з Володимиром Щербицьким: саме він відстояв її перед Брєжнєвим, і тому пектораль залишилась у Києві,а не поїхала до Ермітажу. Але зустріч з цією людиною змінила усе моє уявлення про археологію. Мозолевський розповів, що на Товстій Могилі вже не збирались нічого розкопувати: складали обладнання і готували техніку до від’їзду. Але його раптом щось повело у сторону, де, впринципі, нічого не мало бути. Він підійшов, копнув ножем і з-під землі з’явився прекрасний витвір античних майстрів”, – поділився з присутніми спогадами Броніслав Куманський.

Наприкінці зустрічі, учасники заходу переглянули короткометражний фільм присвячений Борису Мозолевському і його славнозвісній Пекторалі, яку археолог з ніжністю називав “Розгорненою симфонією скіфської душі”.

Більше фото тут.

Катерина Білоконь, Перша електронна газета. Фото автора

Поширити:

Залишити коментар:

коментар