Двоє кіровоградців серед претендентів на Шевченківську премію

Двоє представників творчої інтелігенції Кіровоградщини потрапили у 60-ку претендентів на отримання Національної премії України імені Тараса Шевченка у 2016 році – доктор філологічних наук, професор, екс-ректор КДПУ ім. В. Винниченка Григорій Дмитрович Клочек та письменник, кіносценарист і режисер Олександр Жовна.

Літературознавчі праці Григорія Клочека представлені на конкурс Національною спілкою письменників України. На конкурс номінується цикл літературно-критичної шевченкіани: «Шевченково Слово: спроби наближення», «Поетика візуальності Тараса Шевченка», «Емоціональний інтелект Тараса Шевченка», «Поезія Тараса Шевченка: сучасна інтерпретація».

Художньо-документальний фільм Олександра Жовни “Милі мої, українці” представлено представлені на конкурс  Всеукраїнським товариством «Просвіта» ім. Тараса Шевченка. У цьому фільмі Жовна виступає сценаристом та режисером.

Довідка

Національна премія імені Тараса Шевченка – найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури і мистецтва. Заснована в 1961 році для нагородження за найвидатніші твори літератури, мистецтва, публіцистики і журналістики. Нагородження Національною премією провадиться указом президента України. Щорічно присуджується до п’яти Національних премій, але не більше однієї з кожного напряму література, літературознавство і мистецтвознавство, публіцистика і журналістика, кінематографія, музичне, театральне, концертно-виконавське, народне і декоративно-прикладне та образотворче мистецтво). Лауреатам Національної премії сплачується грошова частина, розмір якої щороку визначає президент України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар