Тилинка, кавалі, цимбали: чернівчани дивували кіровоградців народними інструментами

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Зазвичай кіровоградці завжди тепло зустрічають філармонійних артистів із інших областей. Проте цього разу стіни обласної філармонії просто здригалися від овацій і криків «браво» – на сцені виступав ансамбль народної музики «Плай» із Чернівців.

Народних музик із «Плаю» знають глядачі й слухачі пів Європи. Останні гастролі були у Франції. А нині – ансамбль здійснює гастрольний тур по Україні.

Таке чудове втілення має мистецька акція «Об’єднаймо культурою Україну!», яку започаткував кілька років тому директор Кіровоградської філармонії, заслужений працівник культури України Микола Кравченко.

Керує «Плаєм» заслужений артист України, скрипаль, чия скрипка імітує спів багатоголосого пташиного хору, Микола Гакман, який ще володіє й таким рідкісним духовим інструментом як «най».

На рідкісних народних інструментах: кавалях, дводенцівці, тилинці, сопілці та цимбалах чернівчани так ушкварили, що ноги глядачів так і рвалися в танок.

Словом «Плай» гідно представив у степах України найтрадиційнішу на Буковині інструментальну народну, а також європейську музику.

На концерті насолоджувались не лише вуха, а й очі, які вбирали особливо яскраві й блискучі кольори буковинських розмаїтих вишиванок, плахт, сорочок та особливо – чоловічих (інкрустованих, мабуть, коштовними карпатськими самоцвітами), широких поясів, – теж своєрідних оберегів для митців.

Тепер кіровоградські артисти мають дати гідну відповідь, на гастролі для якої вони вже збираються.

Антоніна Корінь, Нова газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар