На Кіровоградщині історик презентував книги про історію рідного краю (ФОТО)

Добірку книг про історію окремих сіл Олександрійського району на широкий загал учора, 2 грудня, презентував 45-річний олександрієць Леонід Балацький – добре відомий в місті краєзнавець, вчитель історії та географії Войнівської школи, голова Олександрійського відділу Українського географічного товариства.

Захід проходив у районній бібліотеці і зібрав довкола себе небайдужих до історії та краєзнавства людей.

Спершу Балацький ознайомив присутніх з діяльністю Українського географічного товариства, яке очолює, торкнувся й теми що стосується топоніміки Олександрійщини і перейшов до ідеї створення книг про історію сіл району.

Наразі таких написано дев’ять. Сім— про населені пункти Олександрійщини, а дві – про село Захарівку Світловодського району і село Миколаївку П’ятихатського.

Варто відзначити, що видання книг тісно пов’язане з професійною діяльністю автора та роботою в географічному товаристві і є частиною Всеукраїнського проекту «Історія міст і сіл України».

У непростий для держави час Балацький кілька років на власному ентузіазмі та ентузіазмі колег – вчителів географії, історії та бібліотекарів – збирав відомості до своїх книг в єдину базу даних. Історія, географія, топоніміка, фотодобірка, карти, архівні матеріали… А потім видав. Безумовно, вони будуть цікаві та корисні широкому загалу читачів, вчителям, школярам, студентам та усім, хто цікавиться краєзнавством.

Сім таких книг, а саме «Село Бандурівка», «Село Войнівка», «Село Долинське», «Село Куколівка», «Село Морозівка», «Селище Приютівка» і «Село Протопопівка» він передав директору районної бібліотеки ім. Д. Чижевського – Надії Чуяновій. Такий же комплект у подарунок нещодавно отримала і міська бібліотека ім.О.Пушкіна.

Видати книги краєзнавцю допоміг голова Олександрійської райдержадміністрації Андрій Коломійцев.

Наталія Луценко, для Першої Електронної

Поширити:

Залишити коментар:

коментар