Кіровоградці побували на фестивалі “Artgnosis: new stage” у Вінниці (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

У середині листопада відбувся другий всеукраїнський мистецький фестиваль «Artgnosis» у Вінниці. Цього разу значну частину програми складали якщо не нові імена, то принаймні маловідомі широкому загалу (через це, мабуть, до назви фестивалю додали «new stage»). Але, звичайно, на фестивалі було і доволі багато «хедлайнерів»: Сергій Жадан разом із «Собаками», «Pianoboy», Григорій Семенчук, «DRUMТИАТР» та інші учасники багатьох всеукраїнській та міжнародних фестивалів.

У читаннях «Молодіжка: он-лайн відбір» взяли участь семеро молодих поетів із різних міст України, серед яких був і кіровоградець Кирило Поліщук. У «поетичному марафоні», який відбувся у третій день фестивалю, також можна було зустріти поетів, які не так добре відомі публіці, хоча і досить успішні та популярні, наприклад, у своїх містах.

Серед цікавих заходів літературної сцени була «година польської поезії», на якій Олексій Чупа, Юрій Матевощук, Андрій Шийчук читали поезію в оригіналі і у власному перекладі на українську. Також було презентовано книжку Корнеля Філіповича «Провінційний роман» у перекладі Юрія Матевощука.

Але все ж найбільш яскравою подією літсцени стало поетичне читання Сергія Жадана. Поет читав свої нові вірші, а також вже добре відомі зі збірок «Життя Марії» та «Господь симпатизує аутсайдерам». Ввечері того ж дня Жадан запалював сцену із гуртом «Собаки в космосі».

Театральна сцена фестивалю була презентована театром «Другий склад» (перфоманс «Ріка мертвого генерала» на текст Михайла Жаржайла), театр «Намір» (комедійна постановка «9»)

Музична сцена порадувала вже згаданим виступом Жадана і Собак, концертом Pianoboy в рамках всеукраїнського туру, гуртів «Zapaska», «Grisly Faye», DRUMТИАТР (хоча і без Юрка Іздрика), Христини Халімонової, Saha Boole.

Відеовізуальну частину фестивалю склали показ документальних короткометражок у кінотеатрі «Родина» та показ відеопоезії від міжнародного фестивалю «Cyclop». На показі відеопозій також була презентована робота кіровоградців Вікторії Нетребенко та Кирила Поліщука (відеопоезія «Кафка»).

Подібні мистецькі фестивалі позитивно впливають не лише на культуру міста, всеукраїнську культуру, а й на відвідувачів та учасників, додаючи їм сил та натхнення у творчості. Шкода, що Кіровоград не може похвалитись подібним мистецьким фестивалем. Але радіємо, що у нас є можливість відвідувати їх у сусідніх містах, відкривати для себе нові імена та географію.

Більше фото тут

Вікторія Нетребенко для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар