Мімімі зайченя і слоняча поезія: сучасні письменники зустрілись з кіровоградськими студентами (ФОТО, ВІДЕО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Учора, 19 листопада, у КДПУ ім. В. Винниченка відбулась зустріч з засновниками  видавництва «Фонтан казок» і, за сумісництвом, відомими дитячими письменниками Іваном Андрусяком, Олександром Дерманським і Олегом Чаклуном.

Аудиторія повна студентів з нетерпінням чекала на авторів, адже вони вже не вперше гостюють у Кіровоградському педунівері і  від кожної зустрічі з ними завжди залишаються тільки світлі і позитивні емоції.

Зустріч розпочалась зі вступного слова Івана Андрусяка, який трохи розповів про себе і своїх колег: «Колись я був серйозний і дорослий письменник. Але це було тоді, коли я ще пішки під стіл ходив». Тому зараз письменник впритул займається книгами про дітей і для дітей, які видаються у нещодавно створеному ним видавництві «Фонтан казок».

Рік тому авторський колектив видавництва вже приїздив до кіровоградських студентів-філологів. Тоді у видавничому асортименті було лише 5 позицій, а зараз «Фонтан казок» може  похизуватись вже 18 книжками.

На думку Андрусяка, у книгах для сучасної української дитини має бути 3 компоненти: фольклор + класика,  зовнішній контекст (перекладна література) і сучасна література.

«Кожна книжка – індивідуальність. В основному – це дизайнерські книги, адже для маленької дитини здебільшого автором є художник. Наше видавництво спеціалізується на сучасній українській дитячій літературі, але ми намагаємось зробити «обличчя» книжечок більш сучасним, європейським», – повідомив головний редактор.

Присутні в аудиторії студенти на одну пару повернулись у дитинство і нетерпляче чекали, коли автори читатимуть вірші.

Розпочав поетичні виступи Іван Андрусяк віршем про «мімімі зайчика», а продовжив поезією у стилі хард-рок «Чупакабра». «Мрію про те, – поділився сокровенним письменник, – що всі ті, хто зараз читає мої дитячі віршеказки, з часом перейдуть на мою ж дорослу поезію. А взагалі поезія – явище позавікове. Важко однозначно визначити для кого вона».

Далі естафету отримав Сашко Дерманський, який зачарував присутніх своєю іронічною, хоча й дитячою поезією про звірів: слонів, яків і ведмедів. Майстерне акторське прочитання у ролях зірвало бурю оплесків. Присутні отримали ексклюзивну можливість послухати щойнонаписану “кіровоградську п’ятиранкову” поезію “Що головне у слона?”.  А свіжовидана книга віршів  Дерманського взагалі стала відкриттям для читачів, адже раніше Олександра знали як прекрасного дитячого прозаїка.

Останнім виступав Олег Чаклун, який поезії не читав, але влаштував лікбез з видання дитячих книг для студентів-видавців.

Наприкінці зустрічі слово узяла Світлана Ковтюх, яка привітала Івана Андрусяка з благородною і необхідною сучасним українським сім’ям справою, тому що національної книги у нас дійсно не вистачає. А ще професор порекомендувала у якості ілюстраторів студентів мистецького факультету КДПУ, як талановиту і неординарну молодь.

Ця думка, до речі, дуже сподобалась Іванові Андрусяку. Тож чекатимемо нових прекрасних книг від чудового «Фонтану казок», які будуть збагачені малюнками наших співвітчизників.

Більше фото тут.

Фото і текст: Катерина Білоконь

Відео: Анна Токарчук

Поширити:

Залишити коментар:

коментар