Кіровоградський «Stand-Up 0522». «Красти чи не красти? – ось в чому питання (ФОТО)

Забобони, секс, самотність, дорослішання, відсутність бороди, релігія і трохи місцевої політики. Це те, що цікавить молодих кіровоградців. Принаймні таке враження склалося після 9-го вечору «Stand-Up 0522», який відбувся вчора, 12 листопада у НК «Распутін».

Здавалося б формат стендапу не передбачає глибокого занурення у філософські проблеми. Так собі, посміятися і розійтися по домівках. Але ж ні, за ширмою сміху, самоіронії та сарказму ховається щось більше, ніж просто «ржака». І приємно спостерігати як виростає новий регіональний вимір маскультури. Вчорашній вечір показав, що кіровоградці, в принципі, готові говорити про важливе легко і ненав’язливо.

12 стендаперів – 12 різних історій. Щось «заходило» легко, над чимось треба ще попрацювати, а комусь розслабитись заважав не до кінця вивчений текст і планшетка в руках. Але більшість стендаперів сильно виросли за останні 5 місяців. Кіра (Артем Грицай) потроху розширює межі поета-соціофоба і переходить  на рівень  стендапера-політолога. Чого лише вартий його аналіз прапору Росії, як періодизації політичних настроїв «сусіда»: білий – біла армія, червоний – червона, а от «голубий» – і без слів здогадатись не важко…

Саша Крикун знайшла свій образ і оригінальна в ньому, навіть коли розхитана і втомлена домашньою кішкою-тираном і заваленою сесією, а новенький Гапа  по-рідному добродушно-смішний. Який вечір він вже не виходить із образу «сільського пацана» і цим просто розриває публіку на шматки. Бо ці «жизнєні історії і прімєти» з чорними котами, дулями у кармані та розсипаною сіллю знайомі всім, хто хоч раз побував у селі. Там же відьма кожна, у кого картопля краще вродила!

Є і рух у кіровоградському стендапі – видно, що Євген Куйбіда непогано попрацював над собою і своїми жартами. Від інстинктів стендапер перейшов у більш практичний вимір. Наприклад, вчора Куйбіда розмірковував над тим, чим кінь краще машини.  І знайшов чимало аргументів на користь «живого транспорту»: і дешевше, і за принца при  правильній розстановці приорітетів можна зійти. А якщо кінь чорний – то мотоциклістам вночі варто їздити обережніше. Одним словом, лише вигода і користь, тільки ціни на овес, як завжди, не радують.

Порадував також Сергій Ільїн. Як жартами, так і вмінням триматися на сцені – впевнено і нахабно. Але саме це і підкупляє в постаті молодого і задерикуватого Ільїна, який, схоже, у свої неповні …надцять вжився в образ «я всьо знаю, я всьо парішаю».

Не обійшлося і без  найсуперечливішого і найсмачнішого – релігії. І тут після довгого мовчання на сцену вийшов організатор  «Stand-Up 0522» Володимир Кондрашов, який поставив перед публікою гамлетівське питання: красти чи не красти… безкоштовні брошури у свідків Ієгови. І питання виявилося надскладним, оскільки досі нікому невідома специфіка зарахування в Рай: з одного боку красти – це погано, але якщо воно безкоштовне… Є така підозра, що наші депутати також не до кінця розібралися з цим питанням, тому за звичкою діють на свій страх і ризик.

Розумію, писати про виступи у 5 хвилин – невдячна справа. А читати про це – взагалі марудне заняття і нераціональна трата часу. Бо коміки тижнями пишуть текст, який через необережне слово може піти шкереберть і весь виступ зіллється в нуль. Тому вибачайте ті, хто очікував квітесенцію жартів з півторагодинного виступу. Для вас будуть відеозаписи в офіційній групі «Stand-Up 0522». Мені ж просто хотілося сказати комплімент тим, хто виходить за межі свого комфортного світу і не боїться бути смішним. Спасибі вам, хлопці і дівчата.

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар