У Кіровограді відзначили 150 років із дня народження митрополита Андрея Шептицького (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Згідно з Постановою Верховної Ради України від 17.06.2014 №1330-УІІ 150-річчя з дня народження Андрея Шептицького відзначається низкою заходів. Період від 1 листопада 2014 року до 1 листопада 2015 року Українською греко-католицькою Церквою проголошено Роком пам’яті слуги Божого митрополита Андрея (Шептицького)

У Кіровоградському обласному художньому музеї відбулася презентаціязвіт за підсумками участі у стажуванні, присвяченого 150 –річчю з дня народження митрополита Андрея Шептицького: «Митрополит Андрей Шептицький (1865-1944) в пам’ятках історії та культури» – тематичному семінарі підвищення кваліфікації наукових співробітників музеїв України «Стан, проблеми та перспектива розвитку музеїв України», які проводив Львівський музей історії релігії, Національна академія керівних кадрів культури і мистецтв, Інститут післядипломної освіти з 22 по 26 вересня 2015 року у Львові.

Програма семінару була дуже цікавою та насиченою та передбачала безліч пізнавальних заходів:  пішохідні екскурсії Львовом, відвідування музейних установ історичного та мистецького спрямування, меморіальних музеїв Олекси Новаківського, Олени Кульчицької та Леопольда Левицького.

Особливо зворушливим було відвідування Митрополичих Палат. За зазначеною програмою тема доповідей, повідомлень та презентацій учасників стажування охоплювала різноманітні аспекти діяльності митрополита Андрея Шептицького. Відбувалося ознайомлення з історичною, релігійною літературою та періодикою часів митрополита Андрея Шептицького, ознайомлення з виставковими проектами, присвяченими цій видатній особистості.

Найбільш захоплюючими моментами стажування була участь учасників в концертно – мистецьких програмах: прослуховування української духовної музики доби митрополита Шептицького, перегляд театралізованого дійства «У прихистку Божої Благодаті»: мати і син», ін.

Найбільш пізнавальним було відвідання Українського католицького університету та Львівської духовної семінарії Святого Духа УГКЦ та презентація доповідей «Митрополит Андрій Шептицький – провісник екуменізму ХХ ст.», «Митрополит Андрій Шептицький –організатор та реформатор підготовки кандидатів до священства ГКЦ», «Прославлення Слуги Божого митрополита Андрея Шептицького», а також майстер-клас у школі іконопису «Радруж» та ознайомлення з Музеєм ікони УКУ.

Закінчилася робота тематичного семінару 26 вересня 2015 року виїзною навчально-пізнавальною екскурсією до Свято-Успенської Унівської Лаври Студійського уставу, в якій учасники ознайомилися з меморіальним музеєм митрополита Андрея Шептицького та Лаврськими приміщеннями. Весь цей день незмінним гідом був ієромонах Севастіян Дмитрух, студит, директор музею сакрального мистецтва імені о. Антонія Петрушевича Львівської архиєпархії УГКЦ.

В ході самої презентації – звіту відбулася тематична зустріч з священиком Української Греко-Католицької Церкви, парафії Різдва Св. Івана Хрестителя міста Кіровограда Іваном Третяком, який розповів досить цікаві факти з життя митрополита Андрея Шептицького, з історії створення УГКЦ, відповів на питання, які стосувалися беатифікації митрополита Андрея.

В рамках презентації – звіту у залі сакрального мистецтва було представлено інформаційно – експозиційний блок «Митрополит Андрей – загальнонаціональна гордість Українського народу», присвячений 150-річчю з дня народження Митрополита Андрея Шептицького.

Основу експозиції склали друкуванні видання Львівського інституту історії релігії, друковані матеріали Львівської Духовної Семінарії Святого Духа та Святоуспенської Унівської Лаври.

Заходи, приурочені 150-річчю з дня народження митрополита Андрея Шептицького викликали неабиякий інтерес у відвідувачів музею. Тож спільно було досягнуто попередню домовленість про проведення таких зустрічей і в подальшому.

Олена Степанок завідувач науково-просвітницького відділу Кіровоградського обласного художнього музею

Поширити:

Залишити коментар:

коментар