Кіровоградка проведе тренінг для музейників із усієї країни

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

23-25 листопада, в Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, що на Полтавщині, буде проведено «Перша допомога культурній спадщині в умовах надзвичайних ситуацій: міжнародні стратегії для України».


­­З 2000 до 2012 року, згідно з Базою даних надзвичайних подій EM-DAT, близько 2,9 млрд людей постраждали від стихійних лих, спричинених небезпечними природними явищами (землетрусами, повенями, ураганами тощо). Ще 1,5 млрд проживають у країнах, вражених громадянськими війнами і збройними конфліктами, – йдеться в Доповіді про світовий розвиток за 2011 рік. Втрати людського життя і культурної власності щороку зростають.

Цей тренінг є відповіддю на зростаючі потреби спільнот у забезпеченні ефективного і своєчасного реагування на кризову ситуацію і драматичне руйнування культурного надбання. Він визначає галузі спільного планування між культурними і гуманітарними секторами з тим, щоб постраждалі громади могли брати участь у процесі відновлення. На навчанні йтиметься про економічно ефективні стратегії зниження ризику та готовності до надзвичайних ситуацій у сфері культурної спадщини.

Основним компонентом тренінгу є практичні сесії з моделювання і конкретних вправ з оцінювання збитків, пошкоджень і втрат, порятунку і перших заходів допомоги для пам’яток культури і музейних колекцій загалом. Знання і досвід учасників з різноманітних середовищ і контекстів сприяє створенню точного й інклюзивного підходу до захисту культурного середовища у випадку надзвичайних ситуацій.

Основною метою тренінгу для близько 25 музейних фахівців і активістів культури є сприяння збереженню державної частини Музейного фонду України в надзвичайних ситуаціях, пов’язаних, передусім, з масовими протестами, збройними конфліктами і терактами, поширення на національному та регіональному рівнях теоретичних знань і міжнародного практичного досвіду для застосування профілактичних заходів у надзвичайних ситуаціях, створення альянсу партнерських організацій і мережі First Aiders – команди активістів-рятувальників, здатних фахово реагувати на виклики та загрози культурній спадщині в умовах комплексної кризи.

Учасники відбиратимуться на конкурсній основі з урахуванням посадових обов’язків в межах місць їхньої роботи, професійних якостей, готовності поширювати набуті на тренінгу знання і досвід у своєму регіоні, бути координаційною особою з питань музейної безпеки між регіоном і штабом музейної безпеки Міністерства культури України, стати активним членом мережі волонтерів-рятувальників культурної спадщини, а також можливості брати участь у семінарі всі три дні.

На занятті будуть розглянуті приклади музеїв, які опинилися в епіцентрі збройних конфліктів і терактів, типи і особливості зберігання експонатів, види небезпек і загроз, способи стабілізації ситуації, організація переміщення експонатів, документування та облік, методика Гаеля де Гішена з облаштування фондосховищ, організація команди та розподіл ролей, підготовка до надзвичайних ситуацій в мирний час, міжнародне та національне законодавство у сфері охорони культурної спадщини тощо. Практична сесія передбачає розміщення експонатів у тимчасовому фондосховищі, симуляцію і порятунок музейних предметів із зруйнованого приміщення та інші можливі екстремальні ситуації. Також будуть надані рекомендації з безпеки музейних збірок від ІККРОМ та інші роздаткові практичні матеріали, зокрема Диск дій швидкого реагування, Кишеньковий план реагування на загрозу культурній спадщині.

В результаті тренінгу очікується, що музейні співробітники отримають теоретичні знання та практичний досвід, необхідні для застосування комплексних профілактичних заходів, оперативного прийняття рішень та надання першої допомоги музейним зібранням в умовах надзвичайних ситуацій, надихнуться на запровадження моделей зі створення активних робочих груп. Учасникам надається сертифікат про проходження навчання.

Семінар-тренінг проводять музейники, котрі мають відповідний практичний досвід і пройшли тематичне стажування під керівництвом фахівців Міжнародного центру досліджень у галузі консервації та реставрації культурних цінностей (IККРОМ). Зокрема: Олена Ілясова – головний зберігач Одеського муніципального музею особистих колекцій ім. О. В. Блещунова, член IКОМ України (м. Одеса), Сергій Дяченко – експерт музейної справи проекту «Новий подих культури» (2012–2013), екс-головний зберігач Херсонського обласного художнього музею ім. О. О. Шовкуненка, член IКОМОС України (м. Херсон), Тетяна Ткаченко – директор Кіровоградського обласного художнього музею, віце-президент ІКОМ України, член Музейної Ради при Міністерстві культури України (м. Кіровоград), Василь Рожко – начальник Управління музейної справи та культурних цінностей Міністерства культури України (м. Київ), Ігор Пошивайло – заступник генерального директора НЦНК «Музей Івана Гончара», член Музейної Ради при Міністерстві культури України (м. Київ).

Організатори: Громадська організація «Музей Майдану», Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара», Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному.

За підтримки Посольства США в Україні, Фонду культури і розвитку Принца Клауса (Нідерланди).

Партнери: Управління музейної справи та культурних цінностей Міністерства культури України, Інститут керамології – відділення Інституту народознавства НАН України, Національний комітет ІКОМ України, Blue Shield Ukraine, ІККРОМ (Італія).


Учасники тренінгу забезпечуються проїздом, проживанням, харчуванням, матеріалами для практичних занять та необхідними роздатковими матеріалами.

Для подання заявки необхідно:
Заповнити аплікаційну форму і надіслати її до 15 листопада 2015 року на maidanmuseum.ngo@gmail.com

 Есе-обґрунтування (не більше 500 слів) має включати короткий опис аплікантом свого попереднього досвіду (якщо такий є) з реагування на надзвичайну ситуацію або опису потенційних ризиків культурній спадщині у регіоні, місті, селищі або інституції, а також містити особисті причини (мотивації), очікування та можливі результати участі в тренінгу.

Довідки з організаційних питань: (067)38-78-414
Управління музейної справи та культурних цінностей
м. Київ, вул. Лаврська, 9, корп. 20 а

Поширити:

Залишити коментар:

коментар