Нобелівську премію з літератури отримала українка за походженням

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Лауреатом Нобелівської премії з літератури стала письменниця Світлана Алексієвич. Ім’я переможця оголосили 8 жовтня в Стокгольмі, передає Дождь.

Премію Алексієвич присудили з формулюванням «за її багатоголосу творчість – пам’ятник стажданню й мужності у наш час». Письменниця працює в жанрі документально-художньої прози. Її книги «У війни не жіноче обличчя», «Цинкові хлопчики», «Чорнобильська молитва», «Час секонд-хенд» перекладені на понад 20 мов світу.

Одну зі своїх книг – «У війни не жіноче обличчя» – Світлана Алексієвич присвятила ролі жінок у Другій світовій. Твір оснований на інтерв’ю з сотнями жінок. Письменниця також є лауреатом Премії Гердера (ФРН), Премії миру імені Еріха Ремарка (ФРН), Національної премії критики (США), Літературної премії Центральної та Східної Європи Angelus (Польща) та інших.

Письменниця і журналіст Світлана Алексієвич народилася 1948 року в Івано-Франківську. Її мати – українка, батько – білорус. Згодом разом із сім’єю вона переїхала у Білорусь. Після закінчення школи працювала кореспондентом районної газети в Наровлі. Закінчила факультет журналістики Білоруського державного університету. Книги Алексієвич викликали критику з боку радянського режиму, письменницю звинувачували, зокрема, у «пацифізмі, натуралізмі, розвінчуванні героїчного образу радянської жінки» за її книгу «У війни не жіноче обличчя».

Письменниця перебуває в опозиції до Олександра Лукашенка, живе і працює в Італії та Швеції.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар