Ахтем Сеітаблаєв у Кропивницькому: “Я прагну, щоб голос моєї творчості було чутно”

Цього тижня у Кропивницький завітав український режисер та актор кримськотатарського походження Ахтем Сеітаблаєв. Митець зустрівся з журналістами, а також провів творчу зустріч зі студентами.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Ахтем Сеітаблаєв зустрівся із кропивницькими журналістами у невимушеній атмосфері – в одному з кафе. Режисер розповів про свої творчі плани і про те, що його надихає.

За словами митця, кіно для нього – це можливість висловлювати свою думку. Режисер стверджує, що родичі, які досі мешкають на території анексованого Криму, ставляться до його громадської позиції з повагою.

“Частину моєї родини, яка живе в Криму, я бачу лише коли вони приїжджають до мене у гості. Вони не стають для мене перешкодою для висловлення своєї власної думки. Я розумію, що Україна має бути в НАТО, що «русский мир» – це фальшива ілюзія, за якою сховалася бандитська влада Росії, що Крим – це частина України. І я не боюся про це розповідати через свою творчість.

Якщо твій голос чутно – кажи”.

e619889aa27c685bff4562630e25f7b1.jpg

Ахтем Сеітаблаєв також розповів, які його кінострічки глядачі побачать цього року з екранів:

“У планах на цей рік – прем’єра українського художнього фільму, за участю голлівудських акторів “Захар Беркут”, робота над зйомками кінострічки “Конотопська битва”.

Також в думках у мене ідея створення кіно про анексію Криму”.

Центральною темою обговорення під час зустрічі була фундаментальна режисерська робота Ахтема над фільмом «Кіборги». Митець розповів, що він хотів донести до глядачів цією кінокартиною:

“Фільм був не про війну, а про мир, який народжується на цій самій війні.

Моїм завданням було – показати, на тлі двогодинного фільму, цей момент народження нових людей, нової країни. Це історія життя людей, які там захищають наш мирний сон. В фільмі ми не розповіли нічого нового, ми наголосили на головному”.

Ахтем Сеітаблаєв також розповів, що його приємно здивував факт, що фільм “Кіборги” розлетівся по російським сайтам та стрімко набирав переглядів:

“Кіборги” потрапили на російські піратські сайти і його переглянули близько трьох мільйонів росіян. І це дуже приємно. Не дивлячись, що їхні коментарі були різного змісту – як позитивні, так і негативні, вони все ж ознайомилися з цією кінострічкою.

“Кіборги” вийшли одночасно з російською стрічкою “Крым, как это было” і російський блогер BadComedian “розніс” вщент цей фільм на 2,5 мільйонів переглядів. Натомість, роблячи відеоогляд на “Кіборгів”, він порадив подивитися цю кінокартину російському продюсеру стрічки про Крим. Нехай дивляться і вчаться, як потрібно робити фільми», – з посмішкою розповів український режисер.

Ахтем Сеітаблаєв говорить, що не женеться за славою та грошима, а головною винагородою вважає визнання глядачами його робіт. Митець прагне, щоб голос його творчості було чутно.

417042fc5ca709d7bae3f649907e5147.jpg

Поширити:

Залишити коментар:

коментар