Вірші школяра з Кіровоградщини опублікують у популярному літературному журналі

Максим Бричка / © Артем Луценко у Facebook

Лауреат всеукраїнської літературної премії імені Юрія Яновського Максим Бричка з Компаніївки отримав можливість опублікувати свої вірші в популярному українському літературному журналі «Перевал».

Про це Першій електронній газеті повідомив Олександр Косенко – член Правління національної спілки письменників України, колишній керівник Кіровоградської обласної НСПУ, а нині – директор Одеського Будинку творчості письменників.

«Відкриття молодих талантів – це один з результатів роботи премії імені Юрія Яновського. Це дуже класно, що на Кіровоградщині заснували таку нагороду, і що є окрема спеціальна відзнака для місцевих талантів, як-от започаткували Компаніївська райрада і народний депутат Станіслав Березкін”, – зазначив О.Косенко. – “А Максим Бричка – дуже талановитий хлопчина. Впевнений, що ми про нього ще не раз почуємо! Він зачепив мене своїми віршами, тому я й вирішив, що неодмінно маю його підтримати – допомогти з публікацією творів. Тож і взявся організувати безкоштовну (ще й на хорошій гонорарній основі!) публікацію його віршів у журналі «Перевал».

11-класник Максим Бричка отримав спеціальну відзнаку для письменників Кіровоградщини від народного депутата України Станіслава Березкіна, засновану в рамках літературної премії ім. Ю.Яновського.

«Мені надзвичайно приємно отримати цю нагороду, адже все таки для кожного поета, письменника це велика честь.

Приємно усвідомлювати, що твоя творчість все таки комусь потрібна і заслуговує більшого, ніж лежання на поличці», – розповів школяр.

bd5a5e12823a0bf1e3baa95ae0b82238.jpg

Вірші хлопець почав писати в 13 років на основі ілюстрацій з книги дитячих поезій. У 2017 році вступив до компаніївської літературної студії «Вершники», яку Олександр Косенко назвав найпотужнішою в Кіровоградській області. Відтоді створив чимало віршів, частина з яких ввійшла до збірки «Меридіани» (2018 р.), а також принесли автору перемогу в конкурсі «Хмарочос», премії імені В. Близнеця та премії імені Ю. Яновського (в номінації «Юне поетичне дарування»).

f67d580c411f988ffded889705eabb10.jpg
© Артем Луценко у Facebook 

«Моїм еталоном поезії є Ліна Костенко. Можливо, якби не її поезія, яка вплинула на мене у років 12-13, то можливо я ніколи б і не почав писати вірші, – зізнався Максим. – Для мене Ліна Костенко справжня поетеса і майстриня слова. Їй практично немає аналогів у літературі. Її вірші надихають. Хочеться зустріти Ліну Василівну і просто сказати «дякую».

Юний поет не планує зупинятися на досягнутому і дуже радіє тому визнанню і матеріальній підтримці, яку отримав від Компаніївської райради і народного депутата Станіслава Березкіна.

«Я гадаю, що такі премії дуже потрібні творчій молоді. Бо це справді стимул, особливо для таких молодих поетів-початківців, як я. Адже потрібно видавати збірки і т.ін. Звісно, поети й так отримують задоволення від написання віршів, але коли від захоплення отримуєш ще й кошти, то це вдвічі краще. Тож планую писати далі, самовдосконалюватися і підкорювати нові вершини. Головне, щоб були читачі і люди, які підтримають. З вірними друзями і людьми, які вірять в тебе – всі гори по коліно!» – зазначив М.Бричка.

Задоволений цьогорічним літературним фестивалем в Нечаївці і голова Компаніївської райради, ініціатор заснування премії імені Ю.Яновського Вадим Спіктаренко:

«Враження залишилися якнайкращі. І гості, і лауреати ділилися хорошими відгуками, а це для нас, як організаторів, найкраща нагорода і похвала. Приємно, що з кожним роком літературний фестиваль стає все цікавішим, набирає обертів і розширює географію учасників. Цього року ми приймали гостей не лише з різних куточків України, а й з-за кордону».

В. Спіктаренко наголосив, що спочатку премія засновувалася саме задля розвитку творчої спільноти Компаніївського району, щоб заохочувати і підтримувати місцеву молодь, розвивати українське слово, збагачувати літературу. Тому засновники і звернулися за допомогою до нардепа Станіслава Березкіна, який згодився підтримати компаніївських письменників спецпремією.

«Радіємо такій співпраці. Зокрема, завдяки цій відзнаці відомі письменники звернули увагу на нашого земляка Максима Бричку, який став відкриттям фестивалю», – зазначив голова журі.

За його словами, такі премії і спецзаохочення, як від райради і народного депутата, сприяють культурному збагаченню і процвітанню Кіровоградщини.

«Ми розуміємо, що підтримка сфери культури, зокрема літератури, просто необхідна для повноцінного розвитку нашої країни. Тому завжди приділяємо максимальну увагу потребам сучасних письменників: сприяємо книгодрукуванню, беремо участь в організації і проведенні літературних фестивалів, започатковуємо різноманітні відзнаки і премії. Все це робимо для того, аби заохотити митців до творчості і показати, що без їхньої натхненної праці Кіровоградщина культурно зубожіє», – наголосив народний депутат України Станіслав Березкін.

Нагадаємо, У Компаніївському районі вручили літературну премію імені Юрія Яновського, засновану 2016 року Компаніївською районною радою.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар