“Коханці юстиції” презентує у Кропивницькому Юрій Андрухович

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
© Українська правда

11 квітня у Театрі корифеїв у Кропивницькому Юрій Андрухович презентує свою нову книгу “Коханці Юстиції”. Це параісторичний роман у 8,5 серіях, де показуються абсолютно різні історії декількох епох, пов’язані лише коханням та судочинством. Сюжети події – колись сталися або ж були вигаданими людством, проте автор їх переосмислив через єдину призму: Юстиція як жінка та правосуддя.

Організатор події Олександр Ратушняк розповів Першій електронній газеті, що попередній візит Юрія Андруховича у Кропивницький був із книгою “Лексикон інтимних міст” ще у 2012 році. За кілька років до того у місті на Інгулі презентували “Таємницю”. Цього разу письменник везе своє нове творіння – “Коханці Юстиції”.

“Коханці Юстиції” – це постмодерна література, і вона для різнорівневого читача. Із одного боку ми знаємо, що Юстиція – це богиня правосуддя, а з іншого це, ніби як ім’я жінки. Усе відбувається на Галичині, але в різний час, різні епохи.  Там від середньовічного Львова і Франківська – до Другої світової війни. Це роман про видатних якихось злочинців-терористів, або відомих і не дуже батярів”.

© Yakaboo

За словами Олександра Ратушняка, усі оповідання пронизані єдиною ниткою – історії про те, як долі цих людей змінювало кохання. Проте всі описи засновані на реальних історичних подіях або легендах і переказах Галичини.

“Книга вміщує 8,5 оповідань. Але ці новели між собою не пов’язані, адже у кожній повісті є свої герої. Єдине, що їх об’єднує – оці стосунки з правосуддям і те, як ламалися долі тих людей. Наприклад, Богдан Сташинський – убивця Степана Бандери. Там є одна повість про нього. Він був успішним радянським шпигун тощо, але закохався, і через це кохання видав себе. А потім видав таємницю цього злочину, хоча це все було дуже засекречено спецслужбами. Власне, через кохання кожен із цих героїв потрапляє в якусь пастку чи халепу. Все трохи містифіковано, але засновано на реальних історичних подіях або на легендах і переказах Галичини. Андрухович так і назвав усе це у підзаголовку: “Коханці Юстиції”, параісторичний роман у 8,5 серіях”.

Результат пошуку зображень за запитом "юрій андрухович юстиція"Організатор каже, що презентації книг Юрія Андруховича відбуваються нечасто, тож кожна з них – стає помітною літературною подією.

“Андрухович – це патріарх української сучасної літератури. Саме з нього, його романів розпочинався український постмодернізм. Це був виклик, заперечення радянського канону, це був взагалі переворот того світу. Він людина така творча і самозаглиблена. І він уже сам по собі є феноменом. Не тільки його тексти, але й подача його текстів. Навколо нього – якийсь ореол таємничості, містичності, деміурга – таким Андрухович постає в сучасному літературному дискурсі. І, звісно, коли він зараз на 5-6 років пише одну книжку, то кожна його книга стає помітною літературною подією, явищем у літературному процесі”.

Формат літературного вечора планується у подібному форматі до презентації книги Оксани Забужко. У фойє – продаж книжок, у залі театрі – зустріч, а після – автограф сесія для тих, хто придбав книжки.

Презентація книги у Кропивницькому відбудеться за сприяння благодійного фонду Станіслава Березкіна “Добротвір”.

The third planetДовідково: «Коханці Юстиції» – паранормальний роман, у якому окремі життєписи з притаманною автору композиційно-стилістичною майстерністю об’єднуються в художню цілість і аж волають про восьми-з-половиною-серійну кінематографічну реалізацію. ­Родинно-побутові і політичні вбивства, зґвалтування і грабунки, розбещення малолітніх і загадкове відокремлення голови, ідейні зради і зради заради ідеї, закладені різним дияволам душі й не завжди справедливі, але часто жахливі покарання. Чого ще треба, щоб читач відчув себе благим і з насолодою усвідомив свою моральну перевагу над нещасними коханцями примхливої Юстиції? Та вже – за старою доброю традицією – й над автором, якому спало на думку увічнити таких пропащих істот.

Писати “Коханців Юстиції” Юрій Андрухович почав 27 років тому, навіть не знаючи про те, що це буде роман і що він саме так називатиметься, пише Українська правда:

“І щоб він мені врешті написався, – каже автор, – я мусив кілька разів ставати іншою людиною.

Я не вигадував цих історій: вони самі мене знаходили, а я лише доповнював їх вірогідними деталями.

Хотілося створити густо-насичений і в той же час абсолютно захопливий текст, від якого читачеві дуже нелегко відірватися”.

Фрагмент параісторичного роману "Коханці Юстиції" можна прочитати тут.

© ГайдаFest


Ольга Ткаченко, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар