День закоханих у Кропивницькому: де і як відсвяткувати 14 лютого

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Ілюстрація

14 лютого – свято закоханих чи день підприємця? Цього дня у повітрі має літати атмосфера романтики, а по вулицях – люди, які намагаються обрати, чим здивувати свою другу половинку. Це може бути подарунок, приємні слова (які в буденних ритмах вилітають з уваги) або ж цікава шоу-програма.

До прикладу, цього року у Кропивницькому день буде насичений подіями – можна влаштувати марафон тематичних святкувань, а можна обрати щось за смаком.

Розваги в центрі міста і “Тролейбус кохання”

Із самого ранку – о 9:00 розпочнуться тематичні заходи до Дня Святого Валентина на площі перед будівлею міської ради. Події під відкритим небом у центрі міста триватимуть до 16:30.

До речі, о 16:00 звідси вирушатиме “Тролейбус кохання” – це благодійна акція, де можна поєднати корисне із приємним.

“У тролейбусі буде створена романтична атмосфера за допомогою декорацій та ліричної програми. Такого «Тролейбуса кохання» у нашому місті ще не було. Приходьте і переконайтеся в цьому! Влаштуйте для своєї другої половинки оригінальний День Святого Валентина! Ціна маршруту – 30 гривень. Акція має благодійну мету, адже зібрані кошти буде спрямовано на придбання кварцових ламп для Кіровоградського обласного СНІД-центру”, – повідомляють організатори Кіровоградське обласне відділення ВБО «Кіровоградська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» та «ФРІ Кропивницький»

Але про романтичну подорож треба подумати завчасно – зареєструватися за лінком. Якщо виникнуть запитання – 099 65 73 923 (Вікторія).

Філармонія і театр

О 17:00 у філармонії розпочнеться шоу-програма “Кохання без меж”. Основа концерту – талановиті студенти, які будуть співати різними мовами. Також буде декілька виступів творчих колективів філармонії.

Також тут облаштують фотозону, а також будуть розігрувати романтичну вечерю і квитки на концерт Тіни Кароль, який відбудеться невдовзі.

Вартість квитка 30 грн.

Майстер-класи і фільми

О 16:00 у KOWO розпочнуться майстер-класи. Організатори обіцяють, що тут кожен знайде собі відпочинок для душі.

А о 18:00 відбудеться показ фільму “Амелі”.

Також 14 лютого о 15.00 кіноклуб Екран запрошує переглянути стрічку “Саботаж” (Sabotage, інша назва — I Married a Murderer) — англійський детективний трилер режисера Альфреда Гічкока 1936 року. Фільм знятий за мотивами роману Джозефа Конрада «Секретний агент» (1907).

“Саботажник Карл Верлок, ховаючись під маскою власника кінотеатру, проводить серію диверсій у Лондоні. Відчувши, що перебуває під наглядом детектива Теда Спенсера, він просить хлопчика Стіві, молодшого брата його дружини, доставити на інший кінець міста згорток. Це бомба з годинниковим механізмом…”, – йдеться в описі події.

Окрім цих подій, які ми для вас зібрали, буде також ряд вечірок у місцевих розважальних клубах.

Легенди про День закоханих

Як і всі давні свята, День Святого Валентина оповитий шлейфом малозрозумілих і часом суперечливих один одному легенд.

Всі вони сходяться лише в одному – витоки цього прекрасного свята слід шукати в історії стародавньої Римської Імперії. Вчені говорять про те, що саме в цей час наставав римський Новий рік, що співпадає у римлян з початком весни. Як і всі люди, римляни любили повеселитися і відзначали настання Нового року пишними святами, уявленнями і гуляннями.

Значне місце в святкуванні римського нового року відводилося новорічним ворожінням. І віддавалися цій справі аж ніяк не тільки романтично налаштовані панянки, а й цілком серйозні, ділові, як тепер прийнято говорити, люди. Адже результати новорічного гадання визначали весь успіх (або невдачі) майбутнього року – урожай, кар’єру, фінансовий добробут – хіба можна до всього цього ставитися несерйозно!

Якщо у нас дівчата ворожать на Святки, то в Європі відлунням давнього звичаю залишилася традиція ворожити на ім’я судженого саме 14 лютого, в день Святого Валентина.

Про Валентина, що дав святу своє ім’я, відомо небагато. Кажуть, що він жив в III столітті н.е., в римському місті Терні. За одними даними, він був простим християнським священиком, інші легенди зводять його в ранг єпископа. За сукупністю даних можна з достатньою впевненістю припустити, що Валентин був відносно молодий, гарний собою, добрий і чуйний.

Час життя і діяльності Валентина збіглося з часом правління римського імператора Клавдія II, який дуже шанував військову доблесть прославлених римських легіонів і не дуже жалував християн. Для збереження військового духу імператор видав указ, що забороняє легіонерам одружуватися, бо одружений занадто багато часу проводить в сім’ї і зайнятий думками не про благо імперії і у військовій доблесті.

Не боячись імператорського гніву, молодий християнський священик Валентин продовжував таємно вінчати закоханих легіонерів. Згідно з деякими даними, його заступництво закоханим простягалося ще далі – він мирив посварених, писав любовні листи за вояків, дарував молодим парам квіти.

Зберегти все це потай не було ніякої можливості, а оскільки Римська імперія славилася своєю повагою до законів з кожним днем ​​хмари збиралися над головою священика. В кінці 269 року н.е. грянув грім – Валентин був узятий під варту, а незабаром був підписаний указ про його страту.

Легенда огортає романтичним духом і останні дні життя Валентина. Згідно з одними уявленнями, в нього закохалася сліпа дочка тюремника. Валентин, як священик, що дав обітницю безшлюбності, не міг відповісти на її почуття, але в ніч перед стратою (13 лютого) прислав їй зворушливий лист.

За іншою версією, Валентин сам закохався в прекрасну дівчину, та ще, користуючись своїми медичними знаннями, в очікуванні страти вилікував її від сліпоти. У цьому другому випадку їх листування виглядає більш осмисленим (адже сліпа дівчина не змогла б прочитати лист, а вдаватися до допомоги тата-тюремника не доречно).

Відповідно до третьої версії, в римській в’язниці розігралася класична “лав сторі” з листами, таємними побаченнями, сльозами і трагічним кінцем. Як все було насправді, ми не знаємо і вже ніколи не дізнаємося, але безсумнівно одне – молодий християнський священик дійсно загинув в ім’я Любові.

Не дивно, що про Валентина не забули й обрали заступником Усіх Закоханих. Як християнський мученик, що постраждав за віру, він був канонізований католицькою церквою. У Західній Європі день Святого Валентина відзначається з ХШ століття, в США з 1777 року.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар