Важливо

Від тортів до м’яса: про новий етап експериментів кропивницького кулінара Галини Артеменко

Непрофесійна кулінарна школа, три книги, подорож в Грецію – перед нами нова Галина Артеменко, в житті якої тепер вже не залишилося й місця для цукру. Хоча ще півроку тому Галина Артеменко була впізнаваним у Кропивницькому кулінарним блогером, яка створювала торти. Жінка, яка не боїться експериментувати та знає, як урізноманітнити домашні страви, додаючи лише одну дрібку спецій.

Раніше Перша електронна вже розповідала про кулінарну блогерку, яка готувала на замовлення та писала рецепти для кулінарних сайтів. Тоді Галина Артеменко спеціалізувалася на приготуванні солодощів, багато фантазувала та проводила експерименти зі смаками. ЇЇ солодощі були нетрадиційними, а декор – витвір мистецтва.

Читайте також: Кулінарний блогер із Кропивницького: “Кожна людина для мене – колір”

Із моменту публікації минуло два роки. Відтоді в життя Галини прийшли деякі зміни – вона заснувала кулінарну школу у Кропивницькому, почала писати книги та відмовилася від солодкого. Незмінними лишились погляд на кулінарію як мистецтво та любов до подорожей.

Про те, з чим вона експериментує сьогодні, які враження привозить із закордону та якими секретами ділиться на сторінках своїх книг, Галина Артеменко розповіла Першій електронній.

«Food school»

Минуло півтори роки, як Галина Артеменко разом зі своєю подругою Іриною Івановою заснували в Кропивницькому першу непрофесійну кулінарну школу. «Food school» навчає готувати базові страви, але водночас і експериментувати. І все це – у неформальній, вільній формі, яка не обмежує своїх відвідувачів ні за статтю, віком и основною професією.

Кропивничани приходять на уроки не тільки готувати, а й поспілкуватися в затишній атмосфері та отримати дозу енергії від інших людей. На сьогодні школа не має свого приміщення, але це не заважає їм втілювати у життя нові ідеї:

«Річ у тім, що у нас такий формат. Ми не маємо свого приміщення. Ми приносимо основну техніку з дому, самі займаємося закупками, а готуємо у кафе наших друзів – небайдужих до нашої справи людей. Якщо займатись обладнанням свого приміщення лише під школу, то це досить дорога штука. Нам подобається наш підхід до роботи в плані того, що ми збираємося та готуємо невеликими групами. Це вже стає не офіційною подією, а більше можливістю поспілкуватися, отримати дозу енергії від інших людей. У нас комфортно, камерно і дуже спокійно. Поки нічого не будемо змінювати, а далі буде видно».

#цукор_не_в_тренді

Коли жінка перестала їсти солодке, вона створила додаткову сторінку в Інстаграмі «Рецепты без САХАРА и МУКИ» – щоб мати підтримку інших людей та ділитися своїм досвідом. Сторінка об’єднує людей, які теж зацікавленні в цьому. Ця сторінка відрізняється від основної, присвяченої блогу, – вона більш легка, форматом нагадує щоденник (фото без спеціальної обробки, щоденна їжа).

«Як правило, коли постиш щось у соціальних мережах, наприклад «Не їм солодкого 21 день», це якоюсь мірою дає певний поштовх. Ця сторінка особливо допомагала на початковому етапі активно чимось ділитись. Долучались люди, які також зацікавлені в цьому, тим паче зараз багато людей не їсть цукор – тренд! І це цікавий експеримент над собою. Враховуючи те, як сильно я любила готувати солодке, я взагалі не уявляла собі, що колись зможу від цього відмовитись».

Після відмови від солодкого жінка перестала готувати на замовлення, бо не могла спробувати та переконатись, що все вийшло так, як хотілося.

«Прийняла рішення не їсти цукор – це потягнуло за собою те, що я припинила готувати солодке. Якщо раніше активно брала замовлення, то зараз змушена від цього відмовитись, адже коли я сама не можу спробувати та проконтролювати процес – не можу бути впевненою, що результат задовольнить клієнтів». 

Новий етап-написання книг

Галина вирішила рухатись і ще далі. Новим етапом стало написання книг.

Клуб сімейного дозвілля, куди Галина надіслала свої матеріали, погодився надрукувати книгу.

«Якщо говорити про те, як це має бути в ідеалі, то ти маєш приходити у видавництво з готовим рукописом. У мене було бажання видатись. Я знала, що вони активно працюють з українськими авторами, шукають їх і що вони активно видають прикладну літературу, а також мають прекрасну систему розповсюдження. Найголовніше – це видавництво давало мені змогу втілити давнє бажання. І от рік тому я написала у видавництво, запропонувала себе. Вони погодились!».

Галина Артеменко презентує свої книги у Кропивницькому / Перша електронна

Кулінарна блогерка видала три книги, а наразі вже працює над наступними. Перша книга «Домашній хліб» вийшла в червні 2017 року. Вміти випікати хліб – це мистецтво не найлегше, навчитися йому можна завдяки цій книзі. Безліч найрізноманітніших варіантів: житній хліб, кукурудзяний, з каштанами та горіхами, з бринзою і травами, з цибулею і оливками. Також можна знайти низку простих рецептів смачної домашньої випічки для новачків у цій справі.

«Рецепти для цієї книги я збирала таким чином, що вона стане в нагоді і тим, хто взагалі не заморочується щодо випічки (наприклад, хліб без дріжджів), також є рецепти, які не потребують багато уваги та сил. Звісно, є варіанти для тих, хто любить трішки заморочитись і помісити тісто. Направити свою енергію в хороше русло, а головне – щоб вдома пахло ароматно та смачно. Багато хто впевнений, що домашній хліб з’їдається набагато швидше, аніж хліб з магазину».

Друга книга «Готуємо смачно в мультиварці» містить 100 рецептів смачних страв. Ця книга є енциклопедією для всіх, хто любить смачно поїсти, але не любить довго возитися на кухні.

Галина Артеменко презентує свої книги у Кропивницькому / Перша електронна

Оригінальні рецепти з простих продуктів: перші, другі страви та десерти. У цій книзі є все, що знадобиться кулінарові, щоб швидко накрити святковий стіл.

«Якщо хліб був моєю темою, тому що я завжди цікавилась випічкою хліба і мені це дуже подобається, то тему про мультиварку мені запропонувало видавництво. До цього я думала: «Мультиварка? В мене що, вдома немає пательні чи кастрюлі? Навіщо вигадувати велосипед?». Але апетит прийшов під час їжі: коли я вже складала рецепти для книги, відробляла їх у процесі, доводила до досконалості сам процес приготування, прийшла натхненність та усвідомлення того, що є такі рецепти, для яких мультиварка – найкращий засіб приготування».

Третя книга містить 90 рецептів найрізноманітнішого печива, серед яких такі відомі, як домашнє печиво «Орео», хрусткі крекери, печиво з мармеладом в шоколадній глазурі і навіть «Печиво для мільйонерів». Незважаючи на такі гучні назви, автор стверджує, що приготувати подібні шедеври в домашніх умовах дуже просто, а ще швидко, легко і доступно.

«Печиво – це  завжди безпрограшна тема», – каже Галина Артеменко.

Поєднання всього

Рецепти Галини – це набутий досвід. Те, що вона прочитала, почула або побачила – втілюється в її рецептах.

«В принципі є така штука як компіляція (поєднання) всього. Насправді будь-яку інформацію, яку ми колись прочитали, яка засяде десь всередині, вже якимось чином буде впливати на те, що ми будемо видавати. Всі рецепти, які у мене народжуються, це частини того, що я десь прочитала, почула, побачила. Ти вбираєш досвід інших людей. І є ретранслятором. Коли ж я використовую цільні рецепти у своїх «колег», то я вказую автора».

Рецепт шарлотки з яблуками



На 6-8 порцій вам знадобиться: 2 яблука солодких сортів (наприклад, Голден або грушівки), 3 яйця кімнатної температури, 100 г цукру, 160 г борошна, 1 столова ложка з гіркою крохмалю, 1 чайна ложка розпушувача для тіста, дрібка солі та 16-20 половинок волоських горіхів.

Яблука треба очистити від шкірки і насіння, нарізати невеликими шматочками  1-1,5 см. Присипати яблука крохмалем і перемішати. Яйця змішати в глибокій мисці з цукром і збити на високій швидкості до збільшення в об'ємі в 2,5-3 рази. Змішати борошно з розпушувачем і сіллю, просипати і додайти в збиті яйця. Обережно перемішати тісто до однорідної маси.

Вирізати коло з пергаментного паперу за розміром чаші мультиварки і покласти його на дно. Викласти третю частину тіста і  половину яблук. Викласти ще третину тіста, і відправити другу половину яблук. Розподілити останню частину поверх шматочків яблук і покласти горіхи.

Випікати шарлотку в режимі «Випічка», час роботи - 40 хвилин.

Як тільки мультиварка закінчить роботу, треба дістати пиріг, щоб він не набрався вологи. Буде дуже смачно, якщо подати шарлотку із заварним кремом.

Подорожі в форматі «тут я не готую»

Влітку цього року Галина відвідала Грецію. Там вона проводила час у задоволенні і відпочивала від буденної роботи.

«Зазвичай, коли подорожую, намагаюсь “вимкнутися” від кулінарії. Мені подобається формат «тут я не готую». Починаєш дивитись на продукти по-новому. Ми були в Греції – там дуже багато крутої молочної продукції, багато козячого молока, яке у нас вживають не так активно. Ці всі місцеві речі: і сири, і молочка взагалі, і шикарні м‘ясні страви – це те, що я сама люблю готувати. Є блогери які подорожують, знайомляться з кухарями, щось в них розпитують… То я не з таких людей – я більше відпочиваю. Я не привожу звідти рецептів – тільки враження».

Щодо смаків самої Галі, то тут все просто. Головне – щоб не було одноманітно.

«Мені дуже близька середземноморська кухня – вона збалансована та легка. Дуже велике різнобарв’я продуктів. Я не люблю одноманітність, тому будь-яка кухня, яка дає мені широкий політ фантазії і не дуже відрізняється від нашої, мені подобається. Наприклад, у азійській кухні все зовсім по-іншому».

Із з 6-ї ранку жонглювати всією зайнятістю одночасно

Не відразу зрозуміло, як можна поєднувати написання книг, ведення блогу та керування школою, але Галина встигає все.

«Іноді це відбувається з «нервовим сіпанням ока» – особливо коли здаєш книгу. Коли говориш, що ти працюєш на фрілансі, то відразу постає образ: ти сидиш вдома, нічого не робиш, періодично працюєш, тобі хтось надсилає гроші, ходиш в халаті весь день. Так, ти можеш ходити в халаті  весь день, з цим не посперечаєшся. Але та робота, коли я ходила в офіс з 8 до 17, і те, як я працюю зараз – це дві великі різниці. Зараз я працюю більше».

Письменниця, має чіткий графік стосовно книг і робить все потижнево:

«У книги є чіткі терміни здачі, а тому я просто сідаю і створюю щотижневий план роботи. Є певний дедлайн, та я не тягну до останнього, адже за один день не приготуєш все для книги, не обробиш фото, навіть банально зпакувати всі файли і відправити не встигнеш».

Блог дає змогу вільно публікувати матеріали, а школа – ставити заняття, коли зручно їм з Іриною.

«У плані блогу – тут все вільно. Періодично я відчуваю, що запара, і можу просто нічого не публікувати. Це недобре, але тут відчувається певна свобода. Школу ми ставимо в той період, коли нам зручно. І ми ніби жонглюємо всією зайнятістю одночасно».

Фішки для повсякденної кухні

Школа, в якій можна навчитися готувати базові страви і водночас експериментувати. Книги як своєрідна альтернатива блогу, і які дають реальне, “паперове” життя рецептам. Подорожувати, аби просто відпочити і ближче “познайомитися” з місцевими продуктами. Кредо Галини Артеменко – можна почати експериментувати навіть в повсякденній кухні завдяки спеціям:

«Мені здається, головна “фішка” – це, власне, привносити щось нове невеликими зусиллями. Для нашої кухні нехарактерна велика кількість спецій. Зазвичай, це сіль та перець. Хоча можна взяти один інгредієнт і за допомогою спецій чи не щодня створювати нову страву. Наприклад, можна купувати кожного місяці нову для себе спецію і просто додавали його до звичних страв – кожного разу у вас буде щось нове: щось сподобається, а щось – ні. Але саме так ви будете розуміти, що ваше, розширювали свої межі, і при цьому ваше життя не ускладниться».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

Будьте першим, що прокоментував

Залишити коментар

Адреса вашої електронної пошти не буде опублікована.


*