На Кіровоградщині одну з виборчих комісій сформовано з порушеннями

18 грудня 2016 року у Соколівській (Кіровоградський район) і Великоандрусівській (Світловодський район) об’єднаних сільських громадах Кіровоградської області відбудуться перші місцеві вибори.

Кількісний та керівний склад сільських виборчих комісій було сформовано 3-го  та 4-го листопада. Формування однієї з виборчих комісій відбувалося  з порушеннями. Про це повідомляє “ОПОРА”.

Склад Соколівської ТВК з 18 осіб було сформовано шляхом жеребкування між 11 кандидатами у члени комісії від місцевих організацій політичних партій. Керівні посади в цій комісії отримали представники Аграрної партії (голова), політичної партії «Народний фронт» (заступник) та партії «УКРОП» (секретар).

kirov 8.11 news 2

kirov 8.11 news 1

Формування Великоандрусівської виборчої комісії відбулося з недотриманням одразу кількох норм Закону України «Про місцеві вибори». Зокрема, було відхилено подання щодо одного з членів комісії від «БПП «Солідарність». За словами заступника голови Світловодської районної виборчої комісії Дмитра Пелипенка, подання від цієї партії не прийняли тому, що «кількісно комісія вже була сформована».

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що в такому випадку передбачена процедура жеребкування. Згідно з п. 8 додатку до постанови ЦВК № 163 від 10 серпня 2015 року «Про Порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу територіальних виборчих комісій з виборів депутатів обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних міських голів та старост сіл, селищ», жеребкування проводиться в разі, якщо кількість внесених кандидатур, які відповідають вимогам Закону і можуть включатися до складу відповідної територіальної виборчої комісії шляхом жеребкування, є більшою, ніж кількість вакантних місць у складі територіальної виборчої комісії, щодо заповнення яких проводиться жеребкування.

На розгляд районної виборчої комісії з формування Великоандрусівської ТВК всього було винесено 17 подань. Нагадаємо, що максимальна кількість членів комісії – 18 (ч. 1 ст. 22 Закону України «Про місцеві вибори»).

Цією ж районною комісією було прийняте подання щодо двох представників Партії пенсіонерів України, що також суперечить Закону України «Про місцеві вибори». Так, згідно з  ч. 2 та ч. 3 ст. 22Закону України «Про місцеві вибори» місцева організація політичної партії може запропонувати до складу відповідної територіальної виборчої комісії не більше ніж по одній кандидатурі. По дві особи мають право подавати місцеві організації політичної партії, про утворення депутатської фракції яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання.

Після того, як спостерігач ОПОРИ повідомив комісію про порушення, одного представника Партії пенсіонерів було виключено зі складу комісії, а склад комісії сформовано з 16 осіб. Керівні посади у Великоандрусівській ТВК отримали представники ВО «Батьківщина» (голова), Партії пенсіонерів України (заступник) та Радикальної партії Олега Ляшка (секретар).

Нагадаємо, на 18 грудня ЦВК призначила перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів у 22-х регіонах України в 143 об’єднаних територіальних громадах, а саме: 76 сільських, 46 селищних та 21 міській. Відповідний виборчий процес розпочався за п’ятдесят днів до дня голосування, тобто 29 жовтня (частина 4 статті 15 Закону України «Про місцеві вибори»).

За коментарями звертайтеся:
Зоя Лебідь,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Кіровоградській області
тел. 0957943072
пошта zoyhmil@ulr.net
Поширити:

Залишити коментар:

коментар