За політичну корупцію в Кіровограді взялися київські активісти

У середу, 15 червня, у Києві відбувся круглий стіл  “Презентація Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем»”. Головна теза презентації: Партії повинні позбавляти мандату депутатів своїх фракцій, помічених у корупції.  Про це повідомляє Асоціація політичних наук.

Під час Круглого столу ініціатори Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем» запропонували представникам політичних партій підписати Меморандум щодо протидії корупції у місцевих радах. Тут же Меморандум підписали представники  партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та партії «Відродження». Представники всіх партій погодились про співпрацю з Всеукраїнським рухом проти політичної корупції «Під контролем» та домовились провести спільний Форум у липні місяці цього року.

«Місяць тому зародилася ініціатива протидії політичної корупції у місцевих органах влади «Під контролем». Наразі до нашої коаліції вже приєдналися більше 70 організацій. За цей короткий час ми виявили близько ста прикладів, які відповідно до нашої методології містять ознаки політичної корупції. Тобто, якщо у полі зору нашого руху – близько 330 міських, обласних та районних рад, то виходить, що у кожній третій раді є корупціонери. Ми будемо вимагати від політичних партій застосовувати інститут імперативного мандату по відношенню до тих посадовців, які порушують закон. І передаватимемо зібрану інформацію до правоохоронних органів для реагування», – розповів Віктор Таран, учасник руху «Під контролем».

«Ми визначаємо фігурантів політичної корупції на основі п’яти критеріїв: прозорість та підзвітність, відкритість, наявність корупційних ризиків у роботі місцевої ради, політична корупція та конфлікт інтересів. Усі ці критерії базуються на засадах нового антикорупційного законодавства», – презентував методологію дослідження «Індекс політичної корупції місцевого самоврядування» Гліб Канєвський, учасник руху «Під контролем».

Учасники громадського руху передали перші кейси, створені на основі моніторингу, щодо депутатів та представників виконавчої влади місцевого рівня, до яких виникли питання. Зокрема:

  1. Дикий Геннадій Анатолійович (Об’єднання «Самопоміч»), міський голова м. Біла Церква;
  2. Єщенко Ліліана Валентинівна (Радикальна партія Олега Ляшка), депутат Канівської районної ради;
  3. Старикова Ганна Віталіївна (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»), голова Київської обласної ради VII;
  4. Малецький Віталій Олексійович (громадський рух «Поруч»), Кременчуцький міський голова;
  5. Гоцуляк Микола Володимирович (політична партія «Наш край»), секретар Могилів-Подільської міської ради;
  6. Райкович Андрій Павлович (партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність»), міський голова м. Кіровограда;
  7. Пакіж Степан Петрович (Об’єднання «Самопоміч»),  директор «Львівтеплоенерго»;
  8. Шемчук Василь Миколайович (громадський рух «Народний контроль»), депутат Чернівецької обласної ради, директор ТОВ «Агрофірма «Калина»;
  9. Боржков Валерій (Українське об’єднання патріотів «УКРОП»), депутат Херсонської міської ради;
  10. Андріїв Богдан Євстафійович (політична партія «Відродження»), Ужгородський міський голова;
  11. Великодній Андрій Вікторович (політична партія «Нові обличя»), депутат Бучанської міської ради;
  12. Малихіна Тетяна Ігорівна (партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність»), депутат Одеської міської ради.      

«Факти порушення закону з боку чиновників та депутатів місцевих рад, які виявлять представники Руху «Під контролем» та інші громадські організації, будуть вивчатися в НАЗК, і Комісія буде ухвалювати відповідне рішення», – повідомила директор Департаменту моніторингу дотримання законодавства про конфлікт інтересів та інших обмежень щодо запобігання корупції НАЗК Ірина Мостова.  

У роботі круглого столу взяли участь представники політичних сил: народний депутат України, керівник Секретаріату партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Максим Саврасов, заступник Голови партії «Відродження» Володимир Пилипенко, голова Київського осередку партії «Українське об’єднання патріотів «УКРОП» Дмитро Сіманський, народний депутат України (ВО «Свобода») Олег Осуховський та Юрій Сиротюк (ВО «Свобода»), Любомир Зубач – народний депутат України (фракція «Об’єднання «Самопоміч».

Громадські активісти – представники руху «Під контролем» Сергій Нікітенко з  Херсону, Дмитро Сінченко з Кіровограда, Сергій Старченко з Чернігова розповіли про роботу у регіонах та реакцію місцевих депутатів. Зокрема, всіх присутніх здивувала історія з виділенням пансіону для почесних громадян міста Кіровограда, якими у більшості є досить заможні люди.

ДОВІДКА:

Всеукраїнський рух проти політичної корупції «Під контролем» стартував 12 травня 2016 року як об’єднання регіональних громадських організацій, які послідовно протягом останніх років боряться із корупцією у своїх регіонах.  Наразі у коаліцію входять більше 60 громадських організацій з усіх регіонів України. Головне завдання Всеукраїнського руху «Під контролем» – систематизація та виявлення ознак корупції в діяльності місцевих депутатів, мерів міст та посадових осіб державних органів влади. Партнером руху у Кіровограді є ГО «Асоціація Політичних Наук».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар