Кіровоградцям розказали про незаконні рішення міськради та електронні петиції

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

7 квітня у Кіровограді відбулася прес-конференція громадського партнерства «Рада експертів». Під час заходу її учасники – громадські активісти Тетяна Коваленко, Дмитро Сінченко та Інга Дуднік проінформували про дії щодо оскарження незаконних рішень Кіровоградської міської ради та проаналізували новий регламент Кіровоградської міської ради. Також учасники громадського партнерства презентували кіровоградцям альтернативну процедуру електронних петицій та розповіли про перші дві петиції.

З початку роботи депутатів Кіровоградської міської ради 7 скликання було прийнято 184 рішення(без врахування рішень останнього засідання, на даний момент оприлюднені не в повному обсязі). Всього 23 з цих рішень були прийняті без порушень Закону України «Про доступ до публічної інформації», 10 – з частковим порушеннями. Зокрема, йдеться про норму закону про розміщення проектів рішень за 20 робочих днів до сесійного засідання. Також активісти повідомили, що в багатьох випадках не дотримано ЗУ щодо оприлюднення вже прийнятих рішень Кіровоградської міської ради. Так практично усі кадрові рішення були прийняті з цими процедурними порушеннями.

Активісти Ради експертів планують оскаржити найбільш резонансні рішення міської ради, прийняті з порушенням Закону, в кількох інстанціях: офісі Уповноваженого з прав людини, Національній агенції з питань запобіганню корупції та судах. Так експертами Партнерства вже направлено звернення до офісу Уповноваженого з прав людини.

Новий регламент Кіровоградської міської ради містить кілька пунктів, які суперечать законодавству України. Мова йде про ст. 27 Регламенту, яка передбачає у «виняткових випадках» не оприлюднювати проекти рішень ради за передбачені Законом 20 робочих днів. Також документом передбачена реєстрація громадян, бажаючих бути присутніми на сесійному засіданні,  за добу до початку засідання. Цей пункт Регламенту є порушенням Закону України «Про доступ до публічної інформації». Громадські активісти запевняють, що в цьому питанні  будуть дотримуватися саме законодавства України, а не Регламенту.

Також активісти повідомили про запуск перших у Кіровограді електронних петицій. Електронна петиція до органу місцевого самоврядування подається та розглядається через офіційний веб-сайт органу, якому вона адресована, або веб-сайт громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електронної петиції. Перші дві петиції було запущено на сайті Асоціації Політичних Наук. Зокрема, йдеться про петицію про Регламент Кіровоградської міської ради та так звану «петицію про петиції»

Довідково: на засіданні міської ради в березні було прийнято Положення про петиції, яке передбачає 450 підписів. Тим часом згідно Закону України «Про звернення громадян»,  вимоги до кількості підписів громадян на підтримку електронної петиції до органу місцевого самоврядування та строку збору підписів визначаються не Положенням, а Статутом територіальної громади. До визначення у Статуті територіальної громади діють наступні вимоги: збір підписів не більше трьох місяців, не менше ніж 250 підписів –  у містах від 100 тисяч до 500 тисяч жителів. Відповідно, активісти планують збирати підписи згідно Закону.

Інформація: Громадське партнерство Рада експертів –  політично незаангажована громадська ініціатива, мета якої – посилення впливу громади на суспільні та політичні процеси  у Кіровограді, сприяння відкритої, прозорої, підзвітної діяльності органів місцевого самоврядування. Партнерство існує як мережева, децентралізована громадянська платформа, майданчик для координації дій громадських ініціатив, координацією діяльності якої займається Рада експертів.

Завдання РЕ: Моніторинг діяльності органів місцевого самоврядування; аналіз,  систематизація інформації, напрацювання рекомендацій, проектів рішень; проведення адвокасі-кампаній щодо впровадження пропонованих змін.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар