Головний прокурор Кіровоградщини виступив на підтримку генпрокурора Шокіна (ДОКУМЕНТ)

Керівники більшості регіональних прокуратур України підписалися під листом на підтримку Генерального прокурора України Віктора Шокіна, де висловлюють  йому свою підтримку у конфлікті з прокурором Одеської області і заступником Шокіна Давидом Сакварелідзе. Серед тих, хто підписав даного листа є і головний прокурор Кіровоградщини – Анатолій Коваленко.

Прокурори висловили “обурення” закликом Сакварелідзе до акції протесту під стінами ГПУ, назвавши їх тиском на працівників відомства.

На їхню думку, заклик Сакварелідзе “це не лише прояв правового нігілізму, тиск неправовими методами на Генерального прокурора України, а в його особі – на всі органи прокуратури, це, насамперед, зухвала демонстрація свідомого ігнорування Конституції та законів України”.

Також у листі перелічується ціла низка положень законів, які порушив Сакварелідзе, зокрема – заборона прокурора брати участь у політичних акціях.

Як повідомляє “Українська правда”, раніше Сакварелідзе заявляв, що в Генпрокуратурі продовжуються звільнення слідчих, які вели справу “діамантових” прокурорів.

Також він провів у четвер прес-конференцію разом зі звільненими членами своєї команди, а ввечері побував з ними в телеефірі, де заявляв про тиск з боку Шокіна.

Текст листа

Шановний Вікторе Миколайовичу!

Керівники регіональних прокуратур занепокоєні ситуацією щодо спроб дискредитувати органи прокуратури України.

Інформація про підготовку заступником Генерального прокурора України Д. Сакварелідзе акції з метою вчинення тиску на працівників Генеральної прокуратури України обурила нас та змусила звернутися до Вас.

Заклик до акції під стінами Генеральної прокуратури України, оголошений заступником Генерального прокурора України Д. Сакварелідзе, це не лише прояв правового нігілізму, тиск неправовими методами на Генерального прокурора України, а в його особі – на всі органи прокуратури, це, насамперед, зухвала демонстрація свідомого ігнорування Конституції та законів України.

Даючи правову оцінку таким діям, слід констатувати порушення вимог ч. 3 ст. 18 Закону України “Про прокуратуру”, якою встановлено пряму заборону прокурору приймати участь у будь-яких політичних акціях, мітингах, страйках, так і вимог ч.ч. 3-4 ст. 19 зазначеного закону, якими встановлено обов’язок прокурора діяти лише на підставі, в межах та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, неухильно додержуватись присяги прокурора, прокурорської етики та не вчиняти дії, які дискредитують його як представника прокуратури та шкодять авторитету прокуратури.

Законом України “Про прокуратуру” серед основних засад діяльності прокуратури визначено верховенство права, політичної нейтральності, неухильного дотримання вимог професійної етики. Заклик до акції під стінами Генеральної прокуратури України з мотивів вчинення нібито впливу на його підлеглих не лише негативно позначиться на робочому процесі, авторитеті органу, але й є прямим порушенням вимог п. 3 ч. 1 ст. 16 Закону, що забороняє тиск та втручання у здійснення повноважень прокурора,
ст.ст. 1, 2, 5, 7 Кодексу професійної етики та поведінки працівників прокуратури.

Обмеження способів захисту соціальних інтересів осіб, уповноважених на виконання функцій держави прямо встановлено статтею 44 Конституції України, Обов’язок утриматись від вчинення дій, що можуть зашкодити інтересам державної служби, заборони на вчинення дій, що перешкоджають нормальному функціонуванню державного органу визначено й у ст.ст. 5, 16 Закону України “Про державну службу” (у чинній редакції).

Більш того, ст. 10 Закону України “Про державну службу”, в редакції, що набуде чинності з 1 травня 2016 року, серед вимог щодо політичної неупередженості є заборона вчиняти дії, що у будь-який спосіб можуть негативно вплинути на імідж державного органу та довіру до влади, залучати державних службовців до акцій, організовувати чи брати участь у акціях чи страйках.

Грубе ігнорування основних принципів прокурорської діяльності: верховенства права, законності, вчинення дій, спрямованих на підрив довіри громадян, слід розцінювати не лише як прояв некомпетентності та непрофесіоналізму, а, перш за все, як спрямованість на дестабілізацію роботи правоохоронного органу.

Своїми закликами, Д.Сакварелідзе порушено вимоги ст. 44 Конституції України, ст.ст. 5, 16 Закону України “Про державну службу”, ст.ст. 1, 3, 4, 16 Закону України “Про прокуратуру” ст.ст. 1, 2, 5, 7 Кодексу професійної етики та поведінки працівників прокуратури, що, на нашу думку, несумісне з перебуванням його на посаді заступника Генерального прокурора України та в органах прокуратури.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар