Секретар Кіровоградської міськради про зміну системи, держслужбу та власний бізнес (ФОТО)

15 грудня Кіровоград отримав нового секретаря Кіровоградської міськради. Ним став 36-річний представник малого бізнесу, обраний депутатом від «Самопомочі», Володимир Смірнов. Такого призначення на другу після міського голови посаду, ніхто не очікував. Без досвіду у політиці, видимих впливових бізнесових зв’язків і великих фінансових потоків, постать нового секретаря привернула до себе увагу громадськості. У скептиків одразу закралося питання: «А може не все так просто? Можливо, ми просто не побачили ниточок політичних лялькарів?».  Зрештою, як би там не було, все в руках у молодого політика і тільки від нього залежить чи скористається він своїм шансом щось змінити.

Чи скористається своїм доленосним шансом молодий політик – покаже час. А поки що Володимир Смірнов максимально відвертий і сповнений оптимізму стосовно своєї роботи у міській раді. Новий секретар розповів Першій електронній і про призначення, і про власний бізнес, і про бачення розвитку зашкарублого апарату місцевого самоврядування.

Новачок у політиці

Володимир Смірнов не соромиться того, що не має жодного досвіду в політиці. Навпаки здається, що він цим пишається.

«Удача посміхається наполегливим. Думаю, цей вислів у даному випадку найближчий до істини. Коли я йшов у політику, то жодних політичних зв’язків чи впливів не мав, – розповідає Смірнов. – Все почалося із «Самопомочі» – сама система роботи в цій громадській, а потім політичній організації, давала нам віру у те, що можна щось змінювати навіть без великого фінансового ресурсу і впливових друзів. Головне, лишатися собою і вірити у те, що робиш.

Стосовно свого депутатства – воно стало можливим завдяки новій системі виборів 2015 року, яка і була заточена під те, щоб завести у місцеві ради нові обличчя. По суті, вибори на своєму окрузі я програв. Тоді за мене проголосувало 178 людей. Мій найближчий конкурент, Сергій Неділько (доктор технічних наук, професор, ректор ГЛА НАУ) набрав більше 600 голосів. Тобто, в 3 рази більше, але для «Самопомочі» було встановлено менший прохідний бар’єр, ніж для «Блоку Петра Порошенка», тому так вийшло, що переміг я».

Напрямки роботи і розвитку

На своїй посаді Володимир Смірнов менше двох місяців. Не надто репрезентативний термін, щоб говорити про успіхи і поразки у зміні системи, але достатньо, щоб окреслити основні напрямки роботи. І незважаючи на певний ідеалізм і самовпевненість, у нового секретаря наполеонівські плани на майбутнє.

«Моє основне завдання – налагодити взаємовідносини громади і місцевої влади. Це те, над чим варто працювати: прозорість, відкритість, довіра, яка була за останні роки втрачена з обох сторін. Суспільство не довіряє владі, бо переконане, що вона нечесна. Влада не довіряє суспільству, бо з усіх боків зустрічає тільки критику і не завжди конструктивну. Такий стан справ унеможливлює нормальний сталий розвиток суспільства, адже так не можна налагодити співпрацю між громадою і місцевою владою. Коли всі один одному не довіряють, вони нічого не роблять, а поодинці важко щось змінити.

Зараз я на власному прикладі намагаюсь показати, що влада повинна бути відкритою: викладаю відео про роботу на YouTube, розповідаю, що робиться за закритими дверима кабінетів», – розповідає Володимир Смірнов.

Власне за цю відвертість нового секретаря Кіровоградської міськради добряче покритикували місцеві ЗМІ та користувачі соцмереж (а деяких ця відвертість “надихнула” на свою відеосповідь). Але відкритість вона така – робить тебе вразливою до критики і не всім може смакувати. Хоча Смірнов спокійно ставиться до критики і вважає, що все на краще.

«Цього мало, згоден. Але хтось має підняти прапор і розгорнути його. Коли ти відкриваєшся, то люди відкриваються тобі назустріч, а не з’їдають тебе. Люди приходять до тебе, діляться проблемами, пропонують варіанти їхнього рішення. А це і є головним у нашій роботі, – розповідає Смірнов. – Багато депутатів, з якими я спілкувався, говорять: «Ми не хочемо відкритості. Ми не хочемо прозорості. Ми не хочемо, щоб сесія транслювалася в Інтернеті. Ми не хочемо, щоб люди мали вільний доступ у сесійну залу» і т. п. І в певних моментах їх можна зрозуміти, адже є певна категорія громадян «вічних прохачів» і людей, які живуть у власному світі. Вони приходять і вимагають від тебе, щоб ти підлаштував світ під їхні уявлення про нього. Але якщо ми хочемо змінити цю систему, ми повинні її зробити доступною для народу.

Зараз ми змінюємо регламент міської ради. Нам вдалося проштовхати ряд «відкритостей» і «прозоростей», але інколи їх неможливо втілити через суперечливість законодавства чи інші чинники. Наприклад, депутат має подавати декларацію і вона має оприлюднюватися. Фактично по законодавству депутат не зобов’язаний це робити. Справа у тому, що кожна людина подає декларацію по місцю працевлаштування. В інші місця, згідно законодавства, людина не зобов’язана подавати свою декларацію, але оприлюднити її міська рада повинна. Де нам її взяти?

Отак і живемо. Але нічого, поступово все налагодиться. Ось на лютий у нас заплановано навчання для депутатів. Ми запросили Олександра Солонтая (викладач, експерт Інституту політичної освіти, один з лідерів об’єднання «Сила людей»), щоб провів своєрідний «тренінг з депутатства». Крім того, лектором буде керівник юридичного відділу міськради, а також депутат з досвідом – Сергій Бойко, який розповість  як депутату реалізовувати свої повноваження та взаємодіяти з громадою».

Іще одні зміни – сайт міської ради

І це ще не всі плани по удосконаленню роботи міської влади. Володимир Смірнов планує за свою каденцію перетворити сайт міськради на міський портал, який значно покращить доступ кіровоградців до інформації та послуг.

«Із сайтом окрема історія – це потужний проект, який я хочу реалізувати за свою каденцію. Планую повністю його реформувати. Ми хочемо створити міський портал (такі вже є у Львові, Вінниці), де буде сконцентровано всі послуги, які надає міська рада. А саме – електронні послуги, довідки, реєстрація, можливість зробити витяг з реєстру (це зараз робиться в ЦНАПі – центр надання адміністративних послуг), створити розділ аварійно-диспетчерської служби, розміщувати інформацію про рух транспорту (маршрути, розклади). Ми хочемо позбавити кіровоградців від виснажливої біганини по кабінетах і зробити  міську владу доступною для всіх», – ділиться планами секретар міськради.

Наскільки поєднувані бізнес і чесна політика

Ні для кого не секрет, що у політику Володимир Смірнов прийшов із малого бізнесу – до обрання на посаду секретаря міської ради він був зареєстрований як фізична особа-підприємець (ФОП) і мав невеличку фірму по виготовленню збірних відкатних різьблених воріт. За інформацією, що розміщена у декларації, прибутки родини у 2014 році склали 40 тис. 800 грн. З них 24 тис. грн зароблені Смірновим. Крім того, у власності секретаря міськради знаходиться квартира 64 кв м та автомобіль Skoda. Для родини, яка має на вихованні на 2 неповнолітніх доньок, – це дуже скромні прибутки.

«Коли я йшов на місцеві вибори, то не планував іти з бізнесу. Навпаки, думав розширювати ринки збуту для своєї продукції, але тепер у мене немає такої можливості, – розповідає Смірнов. – Розумієте, мені випала величезна нагода спробувати себе на посаді секретаря міськради. І таке буває, можливо, один раз в житті. А може і більше, не знаю. Знаю тільки одне – такий шанс я не міг дозволити собі втратити. Адже якщо ти хочеш впливати на майбутнє, як громадський діяч, то найбільші можливості для цього відкриваються на посаді секретаря міськради. Це зобов’язує тебе концентруватися на своїй роботі, віддаватись їй повністю. Хоча у мене був сезонний бізнес – взимку, коли немає будівництва, він заморожується. Але йти з бізнесу повністю не збираюся – весною планую перереєструвати його на дружину».

Рідні та близькі

У Володимира Смірнова є двоюрідний брат – Юрій Смірнов. Постать творча і подекуди – неоднозначна. Серіал «Синдром дракона», де він виступив сценаристом, заборонений Держкіно на підставі рішення Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів. Крім того, у грудні минулого року Юрій Смірнов став переможцем VI сезону Григор’євської поетичної премії, яка вручалася у Санкт-Петербурзі. У контексті російсько-української війни ці факти певною категорією громадян сприймаються неоднозначно. Проте сам Володимир Смірнов не бачить у цьому нічого протизаконного чи антиукраїнського. Навпаки – пишається досягненнями свого брата.

«У нас з братом немає конфліктів на основі життєвих поглядів. Я не розумію чому серіал «Синдром дракона» заборонений Держкіно, адже по суті це єдиний у світі фільм, у якому був показаний Кіровоград. Там показані куточки нашого міста, яких уже зараз не існує. І для мене це один з найкращих фільмів. Особисто я передивлявся його безліч разів.

Стосовно літературної діяльності і премії, яку брат отримав у Петербурзі, – звісно, я цим пишаюся. Талановита людина, талановита в поезії… І у тому, що це російськомовна поезія, нічого кримінального не бачу.  Я пишаюся успіхами свого брата.

Розумієте, для мене рідною мовою є російська. Мій дідусь і бабуся приїхали у Кіровоград з Росії після війни, але вирішили залишитися тут. Бо тут їм більше сподобалося, ніж у Росії. Батьки, відповідно, також були російськомовні, а в побуті я теж говорю російською. Правда, зараз мені важко визначити, якою мовою я мислю – російською чи українською. Адже більшість часу я проводжу на роботі, де спілкуюся українською. Я прихильник того, що якщо ти держслужбовець – повинен спілкуватися державною мовою», – розповідає секретар міськради.

І трішечки мрій наостанок

Місцями здається, що Володимир Смірнов – невиправний ідеаліст, хоча й не позбавлений практицизму. Куди заведе така життєва позиція молодого політика – питання з багатьма невідомими. Правда, хочеться вірити, що молодість переможе зашкарублу систему і він не втратить себе, а все заплановане – обов’язково здійсниться:

«Коли я йшов у міську раду, я вже тоді задавався собі питанням, де буде той момент, коли я скажу собі: «Ти виконав свою місію. Можеш спати спокійно». І скажу чесно,  моя мрія і мій орієнтир – побудована у Кіровограді мережа велосипедних доріжок. Це своєрідний показник успіху. Якщо у нас буде мережа велосипедних доріжок, це означатиме, що всі інші проблеми по благоустрою міста будуть вирішені».

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Фото зі сторінки у Фейсбук Володимира Смірнова

Поширити:

Залишити коментар:

коментар