Стати мером через суди: у Стрижакова можуть відсудити перемогу

Уже чотири дні, як відомі результати другого туру виборів Кіровоградського міського голови, однак їх досі не оголосили. Причина – у відвертому затягуванні. Штаб кандидата від БПП Андрія Райковича подає позови до суду на визнання недійсними результатів виборів на кількох виборчих дільницях. Мовляв, там були зафіксовані порушення. Відповівши всього на два питання: що це за дільниці і яка суть висунутих претензій, стає більш ніж зрозумілим сенс сьогоднішнього післявиборчого фарсу.

Так звані, “спірні” дільниці знаходяться в районі округу Артема Стрижакова, де він, як відомо,  за 5 років депутатської роботи отримав високий рівень підтримки серед жителів, які кілька місяців тому і висунули його в мери. Саме на виборчих дільницях у цьому масивному районі за Стрижакова віддали максимальну кількість голосів, місцями вдвічі більше, ніж за Райковича. Не дивно, що сьогодні штаб опонента намагається оскаржити результати саме цих дільниць, тим самим маючи намір відсудити перемогу у Стрижакова.

Днями, не дивлячись на заяви в день голосування про те, що вибори пройшли без порушень, штаб провладного кандидата раптово заявив про підкуп і фальсифікації з боку Стрижакова на вищезазначених ділянках. Штаб останнього в свою чергу дані заяви прокоментував коротко: звинувачення – абсурдні, якщо є факти підкупу і фальсифікацій – нехай звертаються до суду.

Представники Райковича до суду і звернулися, поскаржившись на неправильно висипані бюлетені з урни. За інформацією ОПОРИ, претензії в судах пред’являються наступні: відсутність на ділянці інформаційного стенду, одноосібне рішення голови виборчої комісії щодо недійсних бюлетенів, використання неправильного бланка протоколу, неправильна черговість підрахунку бюлетенів.

Дивлячись на абсурдність даних скарг, які виставляються як підстави для визнання результатів виборів недійсними, можна також приписати в порушення те, що члени комісії, наприклад, підраховували бюлетені не тією рукою або заходили на дільницю не з правої, а з лівої ноги.

За інформацією зі штабу Райковича, отримавши відмову в Кіровському суді через безпідставність позовів, представники кандидата від БПП мають намір звернутися до апеляційного суду в Дніпропетровську. А це знову таки відтягне оголошення результатів та може відняти перемогу у самовисуванця, який, за даними копій протоколів, виграв вибори з перевагою у 255 голосів. Власне кажучи, хоч і останнім, Кіровоград отримає мера в будь-якому випадку. Питання, якого – призначеного судами або вибраного людьми?

Поширити:

Залишити коментар:

коментар