Штаб Андрія Райковича розповів про брудні технології виборчого процесу

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

З початком виборчих перегонів штаб кандидата на посаду міського голови Андрія Райковича зафіксував 12 випадків застосування брудних технологій проти свого кандидата. Серед них – обмальовані лайтбокси, зірвані агітматеріали, розповсюдження газет з «чорним піаром» тощо. Матеріали щодо цих випадків передано до правоохоронних органів.

Про це сьогодні під час прес-конференції повідомили представники штабу Андрія Райковича –  Олександр Дануца і народний депутат Костянтин Яриніч.

Так, за словами Яриніча, у агітнаметах деяких кандидатів роздають листівки зі змістом, що шкодить репутації Райковича. Зокрема, їх нібито поширюють представники «Народного контролю». У самій листівці, яку народний депутат-керівник штабу назвав карикатурою, зазначено логотипи ряду політичних сил і само висуванців, які претендують на посаду міського голови. «Коли ми поспілкувалися з представниками деяких цих політсил, виявилось, що вони про ці листівки нічого не знають і готові відкликати свої бренди з цієї листівки-карикатури», – повідомив Яриніч.  З цього приводу штаб звернувся до правоохоронних органів – СБУ і УМВС, – адже вбачає у змісті листівки сепаратистські настрої.

Інший провокативний випадок стався минулого тижня. В ніч з п’ятниці  на суботу в Кіровограді були затримані неповнолітні школярі з Черкаської області, які поширювали в Кіровограді газети з «чорним піаром» проти Андрія Райковича.  Наразі справу передано на розгляд Кіровського районного в місті Кіровограді суду.

Згадали представники виборчого штабу і про нічні телефонні дзвінки кіровоградцям від невідомих осіб. На думку Яриніча, у такий спосіб конкуренти поширюють серед виборців недостовірні факти з життя Райковича з метою його дискредитації.

«Разом з цим у Кіровограді з’явилася ще одна нова брудна технологія, – наголосив народний депутат і роз’яснив алгоритм її дії. – Спочатку спеціальні бригади відслідковують роботу агітаторів, потім вилучають з поштових скриньок агітаційні матеріали. Все це робиться обережно, щоб не пошкодити їх. Вилучені листівки розкладають біля дверей мешканців будинків – прямо під ноги. Роблять це акуратно, ніби це були справжні агітатори. І коли люди виходять, вони бачать ці листівки на землі. Людей це обурює і викликає антипатію до кандидата».

Не обійшлося в Кіровограді і без підкупу виборців, переконують Яриніч і Дануца. За їхніми словами у цьому процесі задіяні керівники квартальних комітетів.

На завершення згадали про учорашній випадок, коли на одній з дільниць було виявлено більше 50 заяв на голосування вдома, написаних однією рукою. «Зараз пішли масові видачі довідок про голосування надому. Заяви ці пишуться однією рукою, а довідки видаються одним лікарем. Це пряма можливість фальсифікації результатів голосування. Як це робиться? Деякі кандидати підходять до пенсіонерів і пропонують свої послуги – допоможуть написати заяву, владнати все в поліклініці і т.д. А перед тим роздають їм різні заохочення в пакетах чи конвертах», – розповів Олександр Дануца.

Читайте також: У Кіровограді на одній дільниці півсотні заяв написані однією рукою (ФОТО)

Щоб цей процес і перевірити достовірність виданих довідок, у ТВК вже створено спеціальну комісію. Як наголосив Дануца, така кількість бажаючих голосувати вдома насторожила, бо на виборах Президента і народних депутатів, подібних заяв було в десятки разів менше. Зараз цим фактом  займаються правоохоронні органи.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар