Хто дуже хоче керувати Бобринцем?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У місті Бобринець Кіровоградської області виборча комісія на своєму засіданні 16 жовтня проголосувала про скасування реєстрації кандидата на посаду голови міської громади Леоніда Кравченка (самовисування). Своє рішення члени комісії прийняли після постанов Центральної виборчої комісії,  Кіровоградського окружного адміністративного суду та Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.

Діючого міського голову Леоніда Кравченка виборча комісія у визначені законом терміни зареєструвала кандидатом на голову міської громади Бобринця (перші місцеві вибори, самовисування), так і кандидатом в депутати до міської ради від політичної партії «Соціалісти».

2 жовтня кандидат написав заяву до ТВК з проханням зняти його з реєстрації кандидатом в депутати міської ради і комісія прийняла відповідне рішення. 5 жовтня інші кандидати на міського голову –  Валерій Сніжко(самовисування) та Валентина Татарова(Блок Петра Порошенка «Солідарність») подали на ТВК скаргу з вимогою скасувати реєстрацію Леоніда Кравченка  як кандидата на голову міської громади. ТВК у задоволенні скарги відмовила і кандидати подали позов на це рішення комісії до Кіровоградського окружного адміністративного суду.

9 жовтня постанову з цього приводу прийняла Центральна виборча комісія.   В ній йдеться про те, що згідно  ЗУ «Про місцеві вибори», в разі, якщо особа, висунута за виборчим списком кандидатів у депутати від місцевої організації політичної партії та (або) висунута кандидатом у депутати, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, старости від місцевої організації іншої політичної партії або шляхом самовисування, відповідні територіальні виборчі комісії виключають таку особу з усіх виборчих списків, до яких вона була включена, скасовують її реєстрацію як кандидата в депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидата на посаду, зокрема, міського голови, про що повідомляють відповідні місцеві організації партій та цю особу.

Щодо конкретних дій, то ЦВК постановила: «Звернути увагу Бобринецької міської виборчої комісії Бобринецького району Кіровоградської області на необхідність неухильного дотримання вимог виборчого законодавства під час організації підготовки і проведення місцевих виборів».

11 жовтня свою постанову виніс Кіровоградський окружний адміністративний суд, який зобов’язав ТВК повторно розглянути скаргу кандидатів на міського голову В. Сніжко та В. Татарченко про скасування реєстрації Л. Кравченка.  Кандидат Л. Кравченко подав на рішення суду апеляцію до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду. 15 жовтня суд у апеляції відмовив.

16 жовтня, після конфліктної ситуації в самій Бобринецькій міській виборчій комісії та мітингу на підтримку Л. Кравченка, ТВК прийняла рішення скасувати реєстрацію кандидата на посаду міського голови Л. Кравченка.

Читайте також: Міському голові Бобринця не дозволили знову балотуватися (ДОКУМЕНТ)

Л.Кравченко подав на рішення ТВК до суду і 18 жовтня Кіровоградський окружний адміністративний суд виніс постанову якою визнав рішення виборчої комісії недійсним.

Сам кандидат в коментарі ОПОРІ пояснює свій намір балотуватися і від партії і як самовисуванець тим, що в Законі України «Про місцеві вибори» не чітко вказано про заборону таких дій.

ОПОРА нагадує, що  реєстрація самовисуванцем та від партії є  порушенням ч. 5 ст. 35 ЗУ «Про місцеві вибори», в якій йдеться про те, що особа може бути одночасно висунута кандидатом у депутати місцевих рад, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови або старости шляхом висування лише однієї політичної партії або лише шляхом самовисування.

Згідно з ч.3 ст. 47 ЗУ «Про місцеві вибори», територіальна виборча комісія скасовує рішення про реєстрацію кандидата в депутати, кандидата на посаду, зокрема, міського голови не пізніше ніж за 18 днів до дня голосування (на перших місцевих виборах, призначених на 25 жовтня 2015 року, – не пізніше 6 жовтня 2015 року включно).

Прес-служба Громадянської мережі “ОПОРА”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар