На Кіровоградщині дві партії виграли суди у виборчої комісії

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

В Олександрії уже дві місцеві організації політичних партій виграли судові позови проти Олександрійської міської виборчої комісії щодо відмови у реєстрації їхніх кандидатів в депутати до міської ради.

3 жовтня Кіровоградський окружний адміністративний суд визнав частково протиправними рішення Олександрійської міської виборчої комісії про відмову у реєстрації кандидатами у депутати представників олександрійських організацій партій «Свобода» та «Сила людей».

Розглянувши позов олександрійської організації партії «Сила людей», суд зобов’язав комісію прийняти уточнені документи та повторно розглянути подання для реєстрації кандидатів в депутати до міської ради. Рішення виборчої комісії, за словами голови Олександрійської міської виборчої комісії Олександра Іваня, суд назвав «надмірним формалізмом». З таким формулюванням голова комісії не згоден і наголошує, що виборча комісія діяла відповідно до норм ЗУ «Про місцеві вибори».

Читайте також: На Кіровоградщині “Опоблок” програв суд проти виборчої комісії

Як прокоментував ОПОРІ кандидат в депутати до Олександрійської міської ради Володимир Дожджаник, який являється першим номером у списку олександрійської «Сили людей», рішення суду цілком нормальне. А рішення комісії про відмову у реєстрації, за його словами, було направлене на недопущення «Сили людей» до виборів. Кандидат вважає, це було зроблено тому, що його політична сила в Олександрії є головним конкурентом правлячій партії, а саме партії «Блок Петра Порошенка «СОЛІДАРНІСТЬ».

Також окружний суд Кіровограда зобов’язав олександрійську комісію повторно розглянути питання реєстрації кандидатами в депутати представників олександрійської організації партії «Свобода» з урахуванням постанови про внесення уточнення в документи. Відповідне рішення суд прийняв того ж таки 3 жовтня. Про це ОПОРІ повідомила прес-секретар обласної організації «Свобода» Наталя Святокум.

За рішеннями, прийняти Олександрійською міською виборчою комісією, і оскарженими в суді, від місцевої організації партії «Сила людей» було зареєстровано 8 з 37 претендентів в кандидати, а від партії «Свобода» – всього лише один кандидат. Причиною відмови у реєстрації у більшості випадків були автобіографії, які не відповідали вимогам ЗУ «Про місцеві вибори».

Читайте також: Визначено порядкові номери політичних партій на виборах до Кіровоградської міськради

Також на день раніше до Кіровоградського окружного суду було подано позов проти Олександрійської міської виборчої комісії. Позов склала місцева організація партії «Опозиційний блок». Комісія намагалася оскаржити рішення про відмову у реєстрації кандидатом в депутати одного свого представника. Олександрійський «Опозиційний блок» справу програв, але вже встиг подати апеляцію на рішення кіровоградського суду до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.

Олександрійська міська виборча комісія може оскаржити рішення Кіровоградського суду щодо «Свободи» та «Сили людей» у Дніпропетровському апеляційному суді. Чи подаватиме апеляцію виборча комісія Олександрії, поки що невідомо. Голова комісії Олександр Івань сказав, що комісія поки що вирішує це питання, і інформація про це є службовою.

Відповідно до п 5 Ст 94 Закону України «Про місцеві вибори»: рішення, дії чи бездіяльність територіальної виборчої комісії, її члена може бути оскаржено до територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів, або до суду.

ГМ ОПОРА 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар