Кропивницький отримає гроші від Європейського інвестиційного банку на розвиток громадського транспорту

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) надасть Міністерству інфраструктури України кредит у розмірі 200 млн євро на реалізацію проекту з підтримки раціонального функціонування громадського транспорту в 20 містах країни.

Як повідомляє “Інтерфакс-Україна”, реалізація проекту відбуватиметься в Києві, Білій Церкві, Івано-Франківську, Кропивницькому, Луцьку, Львові, Одесі, Сумах, Тернополі, Харкові та Чернігові.

Відповідну угоду в присутності прем’єр-міністра Володимира Гройсмана підписали в п’ятницю, 11 листопада,  міністр інфраструктури Володимир Омелян та віце-президент ЄІБ Вазил Гудак.

“Цей проект дуже важливий для українських міст. Він дає можливість значно оновити муніципальний транспорт: це оновлення трамвайного і тролейбусного парків. Окремо наголошу: в умовах фінансової децентралізації місцевих бюджетів можуть самі співпрацювати з МФО і реалізовувати такі проекти”, – сказав В. Гройсман.

При цьому прем’єр нагадав про підтримку урядом проектів із модернізації ПАТ “Укрзалізниця”, гідроакумулювальної електростанції, а також сподівається незабаром погодити проекти у сфері енергоефективності та вищої освіти.

Як повідомила прес-служба ЄІБ, реалізація проекту здійснюватиметься за рахунок перерозподілу транспортних потоків від автомобільного до електротранспорту, ефективної експлуатації діючих систем громадського транспорту по всій Україні.

“Кращий рівень обслуговування та раціональне функціонування громадського транспорту в середніх і великих містах України підвищить рівень життя громадян, поліпшить стан навколишнього середовища, що сприятиме заощадженню енергоресурсів. Це призведе до зростання обсягу виробництва”, – наголошується в прес-релізі банку.

Крім того, реалізація проекту сприятиме впровадженню Національної програми міського громадського транспорту, якою займається уряд. Він стосується громадських схем, зокрема купівлі або модернізації діючого рухомого складу тролейбусів, трамваїв та автобусів; відновлення та будівництва інфраструктурних об’єктів громадського транспорту, зокрема, трамвайних колій, смуг для руху автобусів, транспортних станцій, депо.

Проект складатиметься з кількох інвестиційних схем у межах від EUR1 млн до EUR50 млн. Кінцевими бенефіціарами будуть транспортні комунальні підприємства або громади.

Інвестиційні витрати на схеми, які підтримуватимуть у рамках зазначеного кредиту, можуть досягати EUR400 млн. Частка співфінансування ЄІБ в цій сумі досягатиме 50%. Крім того, проект співфінансуватиме партнерська фінансова організація – Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР).

Водночас як уточнюється в прес-релізі Мінінфраструктури, розданому під час підписання угоди, фінансування здійснюватиметься під державні гарантії строком до 22 років з пільговим періодом до п’яти років.

Фінансування проекту ЄІБ здійснюватиметься 15 траншами протягом п’яти років.

Підписана угода закладає основи для підтримки органів місцевого самоврядування та комунальних транспортних підприємств у питаннях залучення пільгових кредитів на оновлення парку трамваїв, тролейбусів, автобусів, метрополітену, будівництво нових ліній і тягових підстанцій, констатує прес-служба.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар