На Кіровоградщині розпочато оформлення паспорта у формі картки громадянам з 14 років

Володимир Гончаренко - начальник Управління Державної міграційної служби України в Кіровоградській області

З початку листопада у підрозділах Управління Державної міграційної служби України в Кіровоградській області розпочато прийом документів на оформлення паспорта громадянина України у формі картки, починаючи з 14 років.

Про це повідомляє прес-служба УДМС України в Кіровоградській області.

За новими правилами, затвердженими Кабінетом міністрів України (Постанова від 26.10.2016 № 754), паспорт-картка оформлятиметься як перший паспорт з 14 років, а також особам, які змінили прізвище, втратили паспорт, або звертаються для вклеювання фотокартки по досягненню 25- та 45-ти річного віку, у випадку непридатності документа для використання. Рішення щодо оформлення паспорта-картки лише у певних випадках прийнято Урядом з метою уникнення ажіотажу навколо оформлення нових паспортів.

Обов’язкова заміна документів законодавством не передбачена, відповідно до закону всі раніше видані документи будуть чинними до завершення строку їх дії. Тому, добровільна (за бажанням) заміна документів тимчасово обмежена виключно з метою уникнення ажіотажу, великих черг та проявів корупції при наданні послуги.

Обладнання для оформлення біометричних документів встановлено у підрозділах міграційної служби Добровеличківського, Долинського, Маловисківського, Олександрівського, Світловодського, Благовіщинського районів, міста Олександрії та Фортечного району міста Кропивницький. До забезпечення всіх підрозділів УДМС обладнанням для оформлення паспортів нового зразка у підрозділах, де обладнання відсутнє, тимчасово видаватиметься паспорт у формі книжки старого зразка.

Перший паспорт громадянина України у формі картки видається безкоштовно, за заміну та відновлення документа необхідно сплатити адміністративний збір. За оформлення паспорта у термін 20 робочих днів стягується збір у розмірі 279 грн., протягом 10 робочих днів – 366 грн.

Паспорт оформляється особам, які не досягли 18-річного віку, на чотири роки, а особам, які досягли 18-річного віку, — на кожні 10 років.

Серед важливих нововведень, які набули чинності з 1 жовтня – нанесення на паспорт-картку номера облікової картки платника податків (що має прибрати з гаманців українців паперові довідки з податкової), а також електронний цифровий підпис.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар